image description

Μια σπουδαία επιτυχία για το τμήμα πόλο του Ολυμπιακού, αλλά και μια σπουδαία επιτυχία για όλο το ελληνικό πόλο, χαρακτήρισε ο προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης, Θοδωρής Βλάχος, την κατάκτηση του Champions League από τους «ερυθρόλευκους», μιλώντας στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3. Η χώρα μας συνεχίζει τη μακρά παράδοση επιτυχιών σ’ ένα αδικημένο άθλημα τόσο από τους φιλάθλους όσο και από την πολιτεία και σε πείσμα των δυσκολιών, φέρνει μετάλλια σε διεθνές επίπεδο, όπως συνέβη πριν μερικές στη Γένοβα, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε την οικοδέσποινα του final-8 Προ Ρέκο με 9-7.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Θοδωρής Βλάχος, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή «Στη Λακούβα» με τον Μιχάλη Μερτζιανίδη και αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το αν πίστευαν στην κατάκτηση του Champions League: «Δεν μας ήρθε ξαφνικά. Το κυνηγούσαμε 3 χρόνια τώρα. Ξέραμε ότι σαν στόχος δεν ήταν εύκολος, αλλά δεν προέκυψε ξαφνικά. Εξάλλου είχαμε ώριμη συμπεριφορά μετά τον ημιτελικό και πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε, αν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Ο ημιτελικός είναι πάντα πιο δύσκολος, έχει πάντα άγχος. Στον τελικό είσαι ήδη επιτυχημένος και πας για το τέλειο, οπότε αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι».

Για το τι λέει ο προπονητής στους παίκτες πριν από έναν τελικό: «Με τα περισσότερα παιδιά είμαστε 7 χρόνια μαζί. Το κίνητρο πριν από έναν τελικό είναι πολύ μεγάλο, αλλά πάντα οι παίκτες θέλουν να ακούσουν και κάποιες κουβέντες που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Προσπαθώ να τους πω πράγματα εκτός τακτικής, να τους διώξω το άγχος, να σκεφτούν ότι θα κάνουν κάτι μεγάλο για να δώσουν τα πάντα μέσα στην πισίνα».

Για το πως αντέδρασαν οι αντίπαλοι χάνοντας το τρόπαιο: «Είχαν κάνει κάποια έξοδα για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση και φυσικά είχαν βλέψεις να το κερδίσουν. Δεν θα ήθελα να ζήσω κάτι αντίστοιχο, να είμαι έτοιμος να πανηγυρίσω μέσα στο σπίτι μου και να το χάνω».

Για το πόσο οικογένεια είναι μέσα στα αποδυτήρια εκείνος και οι παίκτες του: «Είμαστε μια ομάδα που έχει από τα χαμηλότερα μπάτζετ στην Ευρώπη. Στηριζόμαστε στην ομοιογένεια, το καλό κλίμα, την οικογένεια. Είμαστε χρόνια μαζί, παίζουν και στην Εθνική οι περισσότεροι μαζί, είμαι κι εγώ μαζί τους, οι μεταγραφές μας είναι στοχευμένες και καλές και ήρθε και έδεσε όλο αυτό. Εμείς δεν έχουμε την ευχέρεια να φέρνουμε μεγάλες φίρμες που θα υπόσχονται τίτλους».

Για την υπόκλιση των αντιπάλων και το ότι έπαιξαν για την Ελλάδα και όχι μόνο για τον Ολυμπιακό: «Πραγματικά το νιώθουμε αυτό. Μπορεί να εκπροσωπούμε  τον Ολυμπιακό που έχει εκατομμύρια φιλάθλους, αλλά λάβαμε συγχαρητήρια και από αντίπαλες ομάδες και φιλάθλους. Οι αντίπαλοί μας κατάλαβαν από τις αντιδράσεις μας και τον τρόπο παιχνιδιού μας με πόσο πάθος διεκδικήσαμε το τρόπαιο και πόσο πολύ το θέλαμε.

Εκτός αυτού, τα παιδιά της ομάδας οι περισσότεροι φίλοι του πόλο τα ξέρουν και από την Εθνική ομάδα και ίσως έχουν ταυτιστεί μαζί μας και θεώρησαν τη διάκριση ως ελληνική διάκριση και όχι μόνο του Ολυμπιακού».

Για το ότι η μοίρα τον έφερε να είναι συνδετικός κρίκος του τροπαίου του 2002 στη Βουδαπέστη που τότε ήταν βοηθός του Κάσας και τώρα στην Ιταλία ως πρώτος προπονητής: «Είμαι τυχερός που το έχω ζήσει αυτό. Είναι ίδιο το συναίσθημα από όποιο πόστο κι αν δουλεύεις. Μέσα σε μια 15ετία έζησα τις δύο μεγαλύτερες στιγμές του πόλο του Ολυμπιακού ως πρωταγωνιστής».

Για τη δύσκολη καθημερινότητα όταν σβήνουν τα φώτα της μεγάλης διοργάνωσης, όπως το champions league: «Είναι τρομερά δύσκολη. Είναι μίζερη. Ίσως στον Ολυμπιακό που είναι σε υψηλό επίπεδο να κάνουμε κάποια πράγματα καλύτερα, αλλά γενικά στην Ελλάδα ερχόμαστε σε χειρότερες καταστάσεις κι αυτό μεγαλώνει την επιτυχία την οποία έκανε μια ελληνική ομάδα. Οι αντίπαλοί μας, μας βγάζουν το καπέλο, γιατί εμείς πολεμάμε με ξίφη κι εκείνοι με F-16».

Για το πόσο τους πεισμώνει η επιτυχία ή η αποτυχία: «Οι περισσότεροι που ασχολούμαστε μ’ ένα άθλημα όπως το πόλο που είναι από τα πιο φτωχά, ζούμε όνειρο ζωής. Γι’ αυτές τις στιγμές παλεύουμε. Δεν συγκρινόμαστε με άλλα αθλήματα. Αν μια ομάδα πόλο δεν είναι παρέα να θέλουν να κερδίσουν για την προσωπική τους ευχαρίστηση, τότε δεν θα πετύχει. Είναι τρόπος ζωής για μας που ασχολούμαστε».

Για τη φήμη του ελληνικού πόλο που είναι πιο αδικημένο στην Ελλάδα παρά στο εξωτερικό: «Είναι γεγονός. Έξω υπάρχουν άρθρα, ασχολούνται, μας θαυμάζουν, προσπαθούν να μας  μιμηθούν, αλλά εμείς στον κλειστό κύκλος της υδατοσφαίρισης ασχολούμαστε με ζήλειες και κακίες. Είναι απίστευτο ότι δεχτήκαμε συγχαρητήρια από ανθρώπους εκτός υδατοσφαίρισης και δεν δεχτήκαμε από ανθρώπους εντός».

Για την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού: «Πρώτα ξεκούραση, το πανηγυρίζουμε, θέλουμε να το ζήσουμε και μετά θα ξεκινήσουμε προετοιμασία με την Εθνική ομάδα. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, θέλει να κρατήσει την ομάδα ατόφια. Είναι εφικτό ως ένα σημείο, αλλά είναι νωρίς ακόμα να πούμε πολλά. Να χαρούμε τώρα το τρόπαιο, γιατί δεν ξέρεις πότε θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Μέχρι την επόμενη κατάκτηση θέλουμε να το γευτούμε πολύ καλά αυτό που μας συνέβη».

Το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Βλάχου ξεκινάει από το 1:06′:30”