«Η πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου είναι ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα μνημεία μας» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα Σταύρος Μπένος ο οποίος βρέθηκε στην Πρέβεζα και το απόγευμα του Σαββάτου μετά από διαδοχικές συναντήσεις με φορείς της περιοχής, παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου. Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, ένα όραμα που όπως είπε μπορεί να φέρει την ποιοτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος .

Ο ίδιος ανάφερε «στην Ήπειρο γεννιέται μια καινούργια ελπίδα, που η ελπίδα αυτή ακούει στην εξής φράση, η συνάντηση των μνημείων με την πραγματική ζωή, η συνάντηση των μνημείων με την αειφορία, με την ανάπτυξη, με την πραγματική οικονομία. Ή να το πω διαφορετικά από μια άλλη οπτική γωνία, επιτέλους τα μνημεία συναντώνται με την πραγματική αποστολή τους, δηλαδή να είναι πρωταγωνιστές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας»

«Η μεγάλη είδηση είναι ότι έχουμε την πρώτη δημόσια πρόσκληση για τα πρώτα έργα του νέου ΕΣΠΑ , είναι όλα τα αρχαιολογικά έργα 11 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαδρομή της Ηπείρου τόνισε ο κ Μπένος υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το Διάζωμα έχει δρομολογήσει τέσσερις σπουδαίες μελέτες για να μπορέσει να διευκολύνει τη δουλειά των υπηρεσιών κυρίως της Ηπείρου, της Ήπειρος Α.Ε., των Εφορειών, του Υπουργείου Πολιτισμού και όλων των εμπλεκόμενων ανθρώπων και δομών στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον κ. Μπένο οι μελέτες που έχουν δρομολογηθεί είναι αυτή του Ρωμαϊκού Θεάτρου της Νικόπολης προϋπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ, η μελέτη του αρχαίου Θεάτρου της Κασσώπης, η μελέτη για τη δημιουργία ενός συμφώνου ποιότητας της Διαδρομής και η μελέτη για τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος μέσα από την επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα προανήγγειλε επίσης την 3η συνάντηση του Διαζώματος με τα εταιρικά του μέλη θα γίνει στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στο Parga Beach στις 16 και 17 Απριλίου, ένα διήμερο μέσα στο οποίο θα ανακοινωθούν και οι νέες δράσεις του φορέα.»

«Ο άλλος θεσμός που θα εγκαινιάσουμε είναι ένας θεσμός που είναι παρακολούθημα μιας συνεργασίας που έχει το Διάζωμα με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού με το πρόγραμμα των σχολείων ξεναγών. Στην Ήπειρο πάμε ένα βήμα παραπέρα, οργανώνουμε ένα πρόγραμμα με τον τίτλο «Τα σχολεία υιοθετούν, η κοινωνία αγκαλιάζει». Θα ξεκινήσει αυτός ο θεσμός από την Κασσώπη στις 17 Απριλίου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο, το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και το Γυμνάσιο-Λύκειο Φιλιππιάδας, όπου θα παρουσιαστεί ένα τρίπτυχο. Τα παιδιά θα ξεναγήσουν τα εταιρικά μέλη στην Κασσώπη, ένα σχολείο θα αναλάβει να κάνει debate και το μουσικό σχολείο θα κάνει ένα μουσικό δρώμενο» τόνισε ο Πρόεδρος του Διαζώματος και καταλήγοντας ευχαρίστησε προσωπικά τον αντιπεριφερειάρχη αλλά και όλους όσοι στηρίζουν όλο αυτό το εγχείρημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος διότι πλέον με το νέο ΕΣΠΑ είναι το πρώτο έργο που ξεκινά σε όλη την Ελλάδα και έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την περιοχή μας. «Θεωρώ ότι είναι ένα έργο οραματικό και αυτό το έργο που γίνεται σε συνεργασία με το Διάζωμα, τα Υπουργεία, τους Φορείς, την κοινωνία την ίδια, θα δώσει τεράστια ανάπτυξη για την περιοχή μας» είπε ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Με αφορμή την συνέντευξη τύπου μάλιστα ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την κατασκευή της νέας εισόδου της Πρέβεζας , η οποία θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης συμβάλλοντας στην προστασία του. Σύμφωνα με τον κ .Ιωάννου έχει παραληφθεί ή οριστική μελέτη η οποία αφού εγκριθεί από το ΚΑΣ θα προχωρήσει σε ότι αφορά το κομμάτι των απαλλοτριώσεων. Τα χρήματα υπάρχου και το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο έτος με στόχο η πόλη να αποκτήσει μια σύγχρονη είσοδο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, με ανισόπεδο κόμβο στον εθνικό δρόμο Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και με ισόπεδους κόμβους στη ΒΙΠΕ, στην περιοχή του ΚΤΕΟ και στο ύψος του Μουσείου .

 

[Πηγή: neoiagones.gr]