image description

Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Ιωαννιτών, συνεχίζουν την προσπάθεια επίλυσης του μεγάλου ζητήματος που ανέκυψε με τις σχολικές καθαρίστριες και το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. Με δεύτερη επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών η πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Βούλα Τσίλη, ζητάει να δοθεί λύση από την πολιτεία, σε αυτό το σοβαρό θέμα που αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια των σχολείων.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα ανέκυψε μετά την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων να μειώσουν κατά 10% την επιχορήγηση που αφορά στον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων, με συνέπεια την κατ’ ανάγκη μείωση του αριθμού των σχολικών αιθουσών που μπορούν να καθαρίζονται.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών, μη θέλοντας να υπάρξει έλλειμμα στην καθαριότητα των σχολείων αλλά και μείωση αποδοχών σε μια ομάδα εργαζομένων με πολύ χαμηλές αποδοχές, αποφάσισε – δια των σχολικών επιτροπών- να καλύψει με ίδιους πόρους τη μείωση του 10%. Ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε -στην πρώτη επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών στις αρχές Νοεμβρίου- πως είναι «παράτυπη» οποιαδήποτε κάλυψη της δαπάνης αυτής από άλλους φορείς, πλην του Υπουργείου Παιδείας.

Εν τω μεταξύ το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη μείωση κατά 10% της επιχορήγησης για τον καθαρισμό των σχολείων αλλά και στην κάλυψη των κενών που δημιουργούνται σε σχολικές μονάδες λόγω συνταξιοδότησης ή από λόγους υγείας του μόνιμου απασχολούμενου, σε κάποια σχολεία, προσωπικού του Δήμου.

Τι σημαίνει αυτό; Κάποια σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών καθαρίζονται από μόνιμο προσωπικό του Δήμου. Όταν υπάρξει συνταξιοδότηση, με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων, θα πρέπει η θέση να καλυφθεί με συμβασιούχο καθαρίστρια. Όμως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ο συμβαλλόμενος με τις σχολικές επιτροπές κρατικός φορέας που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση τους), αρνείται να εγκρίνει την αντίστοιχη δαπάνη κι έτσι δημιουργείται κενό. Όπως ενδεικτικά αναφέρει στην επιστολή της η κ. Τσίλη, ήδη σε δύο σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, την 31-12-2015 συνταξιοδοτήθηκαν αντίστοιχα δύο αορίστου χρόνου καθαρίστριες δημοτικοί υπάλληλοι.

Όπως τονίζει σε δήλωση της η κ. Τσίλη «συνεχίζουμε όλο αυτό το διάστημα την πίεση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό ζήτημα στο θέμα της καθαριότητας των σχολείων, το οποίο μπορεί και πρέπει να επιλυθεί. Απαιτείται όμως θέληση και πολιτικές αποφάσεις με νομική και θεσμική ρύθμιση».

Η κ. Τσίλη επισημαίνει πως η άκρως τυπική και γραφειοκρατική απάντηση των στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών στην από 11-12-2015 επιστολή μας στον Υπουργό Εσωτερικών, όπως και στον Υπουργό Παιδείας, όπου αναλυτικά και τεκμηριωμένα παρατέθηκαν τα ζητήματα, τέθηκαν ερωτήματα και προτάθηκαν λύσεις, μας οδήγησαν, ως Β/θμια Σχολική Επιτροπή, στην αποστολή νέας επιστολής, εξηγώντας ότι στείρες και γραφειοκρατικές απαντήσεις δεν λύνουν ουσιαστικά και σοβαρά ζητήματα, αντίθετα τα οξύνουν.

«Μετά από αυτά, ήδη διαφαίνεται μια κινητικότητα στα δύο υπουργεία και θέλω να πιστεύω ότι αμεσότατα θα δοθεί λύση και θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, έτσι όπως η πολιτεία οφείλει να πράξει απέναντι στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και απέναντι στις συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων, με χαμηλότατες αμοιβές για το παρεχόμενο έργο.

Οφείλω να επισημάνω την ουσιαστική στήριξη και προώθηση των πρωτοβουλιών μας αυτών από τους τοπικούς μας βουλευτές κ. Τζούφη και κ. Στέφο, τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στο Υπ. Εσωτερικών. Η τακτική συνεργασία μαζί τους συμβάλλει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος», όπως σημειώνει η κ. Τσίλη.

Η πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής, εκφράζει την αισιοδοξία πως θα δοθεί λύση και δεν θα χρειαστεί να συνεχιστεί η πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία. «Αν όμως χρειαστεί θα συνεχίσουμε να το πράττουμε σθεναρά και με επιμονή, γιατί η Πολιτεία έχει χρέος να δίνει λύσεις και να μη δημιουργεί αδιέξοδα, ιδίως σε τόσο ευαίσθητους τομείς, οι οποίοι ουδόλως επηρεάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και προγραμματισμό», καταλήγει στη δήλωση της η κ. Τσίλη.

Διαφημίσεις