image description

H 8η συνεχόμενη διοργάνωση του μεγαλύτερου ορεινού αγώνα τρεξίματος στην Ελλάδα, Zagori MountainRunning 2018, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας φέτος 2.340 Έλληνες και ξένους αθλητές και πάνω από 12.000 επισκέπτες, στον όμορφο τόπο του Ζαγορίου. Το αγωνιστικό τριήμερο, προσέφερε για ακόμη μία χρονιά μία ανεπανάληπτη αθλητική εμπειρία στους συμμετέχοντες, στο καταπράσινο τοπίο των μονοπατιών της Τύμφης και του Ζαγορίου. Οι αθλητές των  τεσσάρων αγώνων της διοργάνωσης  80km, 44+km, 21km & 10 km  δοκιμάστηκαν σε δύσκολες τεχνικά διαδρομές, περνώντας ανάμεσα από πετρόκτιστα χωριά και παραδοσιακά γεφύρια, διασχίζοντας το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, και θαυμάζοντας το μεγαλοπρεπές ορεινό τοπίο που περιλαμβάνεται  στο «Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου».

Το φετινό Zagori Mountain Running σημείωσε σημαντική αύξηση συμμετοχών, γεγονός που υπογραμμίζει την τεράστια απήχησή του ως αθλητική διοργάνωση, αποτελώντας το κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού . Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, έλαβαν χώρα στο Τσεπέλοβο και τους Κήπους κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Η μεγαλύτερη γιορτή ορεινού τρεξίματος έχει πλέον καθιερωθεί ως γεγονός διεθνούς εμβέλειας, με συμμετοχές από 30 διαφορετικές χώρες. Την παράσταση έκλεψε η πολυπληθής παρουσία Κινέζων αθλητών (30 συμμετοχές),οι οποίοι μαζί συμμετέχοντες από την Ινδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότια Αφρική, την Κύπρο και πολλές ακόμη χώρες του εξωτερικού, αλλά και εκατοντάδες Ελληνες, έτρεξαν με στόχο τον τερματισμό , την επαφή με τη φύση και την χαρά της συμμετοχής σε μια μεγάλη γιορτή.

Την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, στoν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του Γυμνασίου Τσεπελόβου, όπου λεiτούργησε και η Zagori Expo, ξεκίνησε η παραλαβή των αριθμών από τους αθλητές , ενώ το απόγευμα έγινε η τελετή έναρξης του 8ου Zagori Mountain Running, με  την παρουσίαση των χωρών και των ομάδων που συμμετείχαν ,την τεχνική ενημέρωση αλλά και το καθιερωμένο ‘Pasta Party’ για τους αθλητές των 80km & 44+km χιλιομέτρων.

 

“Με εντυπωσιακό ρεκόρ, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος τερμάτισε πρώτος στα 80χλμ.”

Από τις φετινές αθλητικές επιδόσεις, δεν έλειψαν τα ρεκόρ, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για το 9ο Zagori Mountain Running.

Η πρώτη εκκίνηση πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 4:30 π.μ στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, με 203 δρομείς να συμμετέχουν στην απόλυτη πρόκληση ορεινού τρεξίματος, της διαδρομής TeRA80km. Ο πρωταθλητής Μαραθωνίου και αγώνων ορεινού τρεξίματος,Δημήτρης Θεοδωρακάκος (SALOMON HELLAS) ασταμάτητος πραγματικά, κατέκτησε για ακόμη μία χρονιά την πρώτη θέση, κόβοντας το νήμα του τερματισμού ,καταρρίπτοντας εκ νέου το ρεκόρ της διαδρομής του αγώνα το οποίο ο ίδιος κατείχε, αλλά και το προσωπικό του ρεκόρ, σημειώνοντας χρόνο  8:33:09’’. Η δεύτερη καλύτερη επίδοση σημειώθηκε από τον Δημήτρη Σελέτη(KASIMIS TRAINING) με χρόνο 8:46:04’’,περυσινό νικητή στον αγώνα των 44+km, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο καταξιωμένος Ισπανός αθλητής Mario Olmedo Sancha (PROZIS XTRAIL TEAM/BERG OUTDOOR),με χρόνο 9:13:33’’.

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέκτησε η,Katarzina Cekoska με χρόνο 11:31:59’’. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Βασιλική Φαλάρα ( KASIMIS TRAINING),με χρόνο 13:35:01, ενώ την τρίτη θέση στο βάθρο συμπλήρωσε η ανερχόμενη αθλήτρια   Ανδριάννα Βασιλάτου (ALL TERRAIN RUNNERS)με χρόνο 13:51:24.

Μιά μιση ώρα αργότερα, στις 6:00 π.μ., ξεκίνησαν οι δρομείς της διαδρομής Marathon+44 km από το Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Μετά από έναν πολύ ωραίο αγώνα σε μια απαιτητική διαδρομή , πρώτος  τερμάτισε ο σπουδαίος Γάλλος αθλητής Gregory Vollet (SALOMON)με χρόνο 4:38:18’’, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αλέξανδρος Φωτιάδης (FOTIADIS COACHING)με χρόνο 4:45:52’’, ενώ στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Δημήτριος Ελευθερίου (DYNAFIT GREECE), με χρόνο 4:54:59’’.

Στις γυναίκες, η Νικολέτα Τζαβάρα(ΣΔΙ – DEREKAS ENDURANCE COACHING) τερμάτισε πρώτη με χρόνο 6:14:14, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Χρυσούλα Τζίμα (ΣΔΙ – DEREKAS ENDURANCE COACHING)με χρόνο 6:19:51’’ και τέλος, την τρίτη θέση της γυναικείας κατάταξης κατέκτησε η  Dimbari Nevena (FOTIADIS COACHING) με χρόνο 6:21:29’’.

Στην πολύ σημαντική κατηγορία, Εφήβων εως 18ετών, νικητής ήταν ο Απόστολος Τζουμάκας (FIFTH ELEMENT/ALL TERRAIN RUNNERS)με τον εξαιρετικό χρόνο 5:08:53, ο οποίος ήταν 8ος στην γενική κατάταξη.

Οι αθλητές φέτος είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και στην πράξη την καινοτομία της διοργάνωσης του ” 8ουZagori Mountain Running” και να επωφεληθούν, απολαμβάνοντας περισσότερο ξέγνοιαστοι τη διαδρομή τους. Για πρώτη χρονιά οι συμμετέχοντες στον TeRA 80km και Marathon+44km καθοδηγήθηκαν σχετικά με τις διαδρομές από ένα προσωρινό τατουάζ, το οποίο παρέλαβαν πριν την έναρξη των αγώνων, το οποίο απεικόνιζε τον χάρτη του αγώνα καθώς και χρήσιμες πληροφορίες όπως: χιλιομετρικές αποστάσεις, υψομετρική, πρώτες βοήθειες, σταθμούς υδροδοσίας/ τροφοδοσίας και χρονικά σημεία αποκλεισμού.

 

“Περισσότερα από 300 παιδιά στο “ΖAGORAKI RACE”

Ο παιδικός αγώνας Zagoraki Race 1km”, με την υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού, του  φυσικού μεταλλικού νερού ΖΑΓΟΡΙ ξεκίνησε από το Τσεπέλοβο το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 300 παιδιά. Το Zagori Mountain Running υποδέχτηκε του μικρούς του φίλους, που φορούσαν τις ειδικές παιδικές εμφανίσεις της μπλούζας ZAGORAKI, και τις οικογένειες τους με ζεστασιά, σε έναν αγώνα που χαρίζει χαμόγελα και τονίζει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικότητας και της άθλησης από τις νεαρές ηλικίες.

“Μεγάλος ο αριθμός συμμετοχών στις διαδρομές Half Marathon 21km & EntryRace 10km “

Την Κυριακή 22 Ιουλίου η γιορτή τους αθλητισμού και του ορεινού τρεξίματος μεταφέρθηκε στους Κήπους Ζαγορίου, όπου στις 8:00 π.μ. ξεκίνησε ο αγώνας Half Marathon 21 km και μία ώρα μετά η διαδρομή των 10km.Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Νίκος Πονηρέας(LA SPORTIVA TEAM GREECE) με χρόνο 1:45:13’’, δεύτερος ήταν ο Αλέξανδρος Τζουμάκας (FIFTH ELEMENT/ALL TERRAIN RUNNERS)  με χρόνο 1:49:18 και  τρίτος  ο Θανάσης Παγουνάδης (THE NORTH FACE) με χρόνο 1:50:04.Στην κατηγορία των γυναικών πρώτη τερμάτισε  η Δήμητρα Μπίκα (LA SPORTIVA TEAM GREECE) με χρόνο 1:58:08’’, δεύτερη ήταν η Βηθλεέμ Σαπιου με χρόνο 2:01:27 ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η  Ελένη Σαριδάκη (Gym Kinesis) με χρόνο 2:07:09.

Στον πολύ όμορφο και γρήγορο αγώνα των 10 km, την πρώτη θέση κατέκτησε ο Βαλεντίνος Πούρικας (DISTANCE RUNNERS CLUB (DRC) με χρόνο 0:46:01’’, δεύτερος ήταν ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης (FIFTH ELEMENT) και τρίτος τερμάτισε ο Αλέξανδρος Δημάκος (ΠΑΡΓΑ)με 0:46:16.  Πολύ δυνατές ήταν και οι γυναίκες που έτρεξαν στα μονοπάτια των 10km  με την Δήμητρα Ανδρούτσου (LEVEL ONE IOANNINA) να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού σε 0: 53:29’’. Δεύτερη με χρόνο 0:53:49 ήταν η Βασιλική Ελευθερίου (ΣΔΥΒ) , ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η Ευα Μπαρμπούτη Ιλαρι με χρόνο 0:55:36.

 

‘’Παράλληλες Εκδηλώσεις& δράσεις με περιβαλλοντολογικό σκοπό’’

Ανάμεσα στο πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων Zagori Mountain Running 2018, οι αθλητές, οι εθελοντές και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την πρωτοποριακή πίστα αναρρίχησης για παιδιά και ενήλικες,ZAGORI CLIMBING ACADEMY’ by “THE NORTH FACE’’. Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων και με σύνθημα “Respect the Mountains“, το Zagori Mountain Running σε συνεργασία με τον Μεγάλο Χορηγό, το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ, προγραμμάτισαν δράσεις ευαισθητοποίησης κατά το διήμερο των αγώνων. Οι δράσεις αφορούσαν κατά βάση την ανακύκλωση, με το μοναδικό παγκοσμίως και ενεργειακά αυτόνομο «Φωτοβολταϊκό Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» το οποίο μεταφέρθηκε και φέτος στο Τσεπέλοβο και τους Κήπους. Αθλητές κι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακυκλώσουν όλες τις συσκευασίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του αθλητικού τριημέρου. Με αυτό τον τρόπο, ο στόχος για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Zagori Mountain Running, επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σε συνέχεια της δράσης περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, ο Εθνικός Φορέας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης προσέφερε δώρα μέσω κλήρωσης στους συμμετέχοντες που ανακύκλωσαν πλαστικές, γυάλινες και συσκευασίες αλουμίνιου.

 

‘’Κοινωνικές δράσεις Zagori Mountain Running 2018’’

Η “My Adventure“, διοργανώτρια εταιρία του Zagori Mountain Running, με προτεραιότητα στη στήριξη των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, δημιούργησε το συλλεκτικό βραχιόλι με το οικολογικό μήνυμα ‘Respect the Mountains’, το οποίο εντυπωσίασε και εξαντλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από την πώλησή του θα διατεθούν από την “My Adventure, στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» . Επίσης,μέρος των εσόδων από την πώληση του ανανεωμένου συλλεκτικού Buff της διοργάνωσης, όπως και την περσινή χρονιά, θα δοθούν στην προστασία του Αγριόγιδου της Πίνδου που απειλείται με εξαφάνιση!

Για δεύτερη χρονιά η Stoiximan, Μεγάλος χορηγός του Αγώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής υπευθυνότητας συμμετείχε στη διοργάνωση, χρηματοδοτώντας τις δράσεις για την προστασία και ανάδειξη των μονοπατιών που βρίσκονται εντός του Γεωπάρκου Βίκου Αώου και αποτελούν μέρος της διαδρομής των συμμετεχόντων.   

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Zagori Mountain Running συμμετέχει στην μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” να μεταδοθεί μέσα από τη διοργάνωση, μήνυμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα! Σε συνέχεια της περσυνής επιτυχίας της ενέργειας, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ενημερώθηκε και φέτος σχετικά με τη διαδικασία ενώ πολλοί από αυτούς συμμετείχαν ενεργά ως εθελοντές δότες.

Ο τεχνικός διευθυντής και εμπνευστής της ιδέας  του αγώνα Βασίλης Τζουμάκας, σημείωσε για το 8οZagoriMountainRunning:«Η φετινή διοργάνωση των αγώνων μας γέμισε με ιδιαίτερη χαρά καθώς λάβαμε μία πληθώρα από θετικά σχόλια αθλητών αλλά και θετική ενέργεια από όλο τον κόσμο που συμμετείχε. Φέτος, το 8οZagoriMountainRunning φιλοξένησε ένα σημαντικό αριθμό ξένων αθλητών από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου, γεγονός που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα, καθώς η απήχηση της διοργάνωσης ξεπερνάει πλέον σε μεγάλο βαθμό τα όρια της χώρας μας. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους όσοι συμμετείχαν και φέτος σε αυτήν την μεγάλη γιορτή του ορεινού τρεξίματος, αθλητές χορηγούς, υποστηρικτές, εθελοντές και επισκέπτες. Η σκέψη μας επικεντρώνεται στη διοργάνωση του 9ουZagori Mountain Running, μία ακόμα γιορτή ορεινού τρεξίματος, με στόχο να γινόμαστε πάντα καλύτεροι σε οργανωτικό επίπεδο και ταυτόχρονα να φιλοξενήσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.»

 

“Με τη σημαντική στήριξη των Χορηγών “

Μεγάλοι Χορηγοί του ZagoriMountainRunning 2018 είναι το κορυφαίο και με πολλά βραβεία ποιότητας  Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, η μεγαλύτερη εταιρεία στοιχηματισμού στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, Stoiximan και η μεγαλύτερη εταιρία outdoor εξοπλισμού “The North Face”. Χορηγοί του αγώνα ήταν, για ακόμη μια χρονιά, η Fifth Element adventure store που παρέχει τα πλέον εξελιγμένα προϊόντα για το ορεινό τρέξιμο, την ορειβασία, το ski/snowboard, την πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες στην φύση και η ΔΕΛΤΑ με το ενεργειακό ποτό VIBE byLife. Υποστηρικτές του αγώνα ήταν η Green Cola, η Ethic Sport, η Ostracon ,η Toyota Podas, η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, τα Ζυμαρικά “Melissa” και το Nomad Honey. Θεσμικοί υποστηρικτές ήταν και φέτος η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ζαγορίου και  το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου. Να σημειωθεί πως, η διοργάνωση τέλεσε φέτος υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, γεγονός που αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της μακρόχρονης προσπάθειας στην ανάδειξη και προβολή του Ζαγορίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως εντυπωσιακά πλάνα από το “Zagori Mountain Running 2017”, έχουν συμπεριληφθεί στην βραβευμένη καμπάνια του ΕΟΤ “Greece 365 day destination”

 

Website: www.zagorirace.gr

Facebook: www.facebook.com/ZagoriRace

Instagram: Zagorirace (Zagori Mountain Running)

Hashtag: #ZagoriRace