image description

Μετά από 4 χρόνια σκληρής προσπάθειας για την εξυγίανση των οικονομικών της, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα επιβραβεύτηκε για τις «αιματηρές» οικονομικές θυσίες της και έλαβε από τον πρώτο βαθμό την άδεια ΕΠΟ, που θα της επιτρέψει να κινηθεί χωρίς περιορισμούς στις μεταγραφικές περιόδους του καλοκαιριού του 2016 και του Ιανουαρίου του 2017. Μάλιστα υπήρξε θετική εισήγηση από τον ίδιο τον διευθυντή του τμήματος αδειοδοτήσεων, Γιώργο Δημητρίου, που διαλύει κάθε υπόνοια και για τον πιο κακόπιστο.

Λάθη και αδυναμίες του παρελθόντος έδωσαν την κατάλληλη εμπειρία στον πρόεδρο και τους ανθρώπους που διαχειρίστηκαν το φάκελο τη φετινή χρονιά, να πάνε αυτήν τη φορά χωρίς ληξιπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα χρέη, αλλά με τακτοποιημένα όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Κυρίαρχο πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η εφορία, το πλάνο βιωσιμότητας, καθώς επίσης και κάποιες προσφυγές. Η πρώτη ρυθμίστηκε με τις 100 δόσεις πέρυσι, το πλάνο βιωσιμότητας βοηθήθηκε πάρα πολύ από τις πωλήσεις παικτών και τη μετατόπιση του χρέους στην εφορία σε βάθος 8 ετών, ενώ οι προσφυγές κατά βάση είχαν τακτοποιηθεί από πέρυσι και προέκυψε από το φθινόπωρο του 2015 του Ζαϊρί που είχε δεχτεί τον διακανονισμό που του πρότεινε η ΠΑΕ, όπως σας είχαμε ενημερώσει σε ρεπορτάζ που είχαμε κάνει κατά διαστήματα για τα θέματα της αδειοδότησης, παρά τις αντίθετες «πληροφορίες» που «πάσαραν» αθηναϊκά ΜΜΕ.

Ήρεμα κύλησε η διαδικασία

Τον τελευταίο μήνα ήταν έκδηλη η αισιοδοξία στους ανθρώπους της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, η οποία είχε εκφραστεί και πιο πριν στη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου, ωστόσο έπρεπε να τρέξουν από τότε κι άλλες διαδικασίες και έπρεπε να κυλήσει αρκετό ακόμα νερό στον… μύλο της αδειοδότησης για να υπάρξει βεβαιότητα για την επιτυχία.

Η αισιοδοξία «απογειώθηκε» όταν πλέον η ΠΑΕ πέρασε και από την «Ιερά Εξέταση» του Δημητρίου. Η διαδικασία δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που σημειώνονταν εντάσεις και η διαδικασία κρατούσε αρκετά λεπτά, για να διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι η 31η Μαρτίου κάθε έτους είναι αδιαπραγμάτευτη ημερομηνία για την τακτοποίηση όλων των ανοιχτών θεμάτων. Αυτήν τη φορά ο κ. Χριστοβασίλης με τους λογιστές μπήκαν στην αίθουσα, έδωσαν διευκρινίσεις για κάποια οικονομικά στοιχεία και αποχώρησαν από την αίθουσα μέσα σε λίγα λεπτά. Το γεγονός αυτό δημιούργησε από νωρίς την αίσθηση ότι η υπόθεση θα πήγαινε καλά, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την απόφαση που δημοσιοποιήθηκε.

 

Τι σημαίνει η αδειοδότηση;

Η αδειοδότηση σημαίνει ότι η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα δεν θα μπει φέτος στη μέγγενη των περιορισμών στις μεταγραφές, που φέτος θα ήταν ακόμα πιο αυστηροί. Καταρχάς θα ήταν απεριόριστες οι μεταγραφές ΜΟΝΟ για παίκτες κάτω των 23 και όχι κάτω των 24 ετών όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Θα επιτρεπόταν μόνο ένας ξένος άνω των 23 ετών το καλοκαίρι (αντί για 2), δύο ανανεώσεις ή επεκτάσεις συμβολαίων (αντί για τρεις) και ένας Έλληνας άνω των 23 ετών τον Ιανουάριο του 2017. Όλα αυτά αποφεύγονται πλέον και μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά σίγουρα όχι παρεκτροπές από το οικονομικό πλάνο.

Το τελευταίο σημαίνει ότι ο Γιώργος Χριστοβασίλης ΔΕΝ πρόκειται να τινάξει τη μεταγραφική μπάνκα στον αέρα, εκτός κι αν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά. Η οικονομική εξυγίανση έφτασε σ’ ένα σημείο που να εξυπηρετούνται χωρίς πρόβλημα οι ανάγκες της ΠΑΕ, αλλά η «σφιχτή» πολιτική θα πρέπει να διατηρηθεί για αρκετά ακόμα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι ο κόσμος και οι χορηγοί να επιστρέψουν μαζικά στο γήπεδο και να σηκώσουν όλοι μαζί το βάρος περισσότερων και ακριβότερων μεταγραφών.

Η πολυπόθητη αρχή της εξυγίανσης έγινε, η ομάδα αγωνιστικά είναι σε εξαιρετικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, επομένως είναι ευκαιρία πλέον να αλλάξει συνολικά σελίδα η ομάδα, πάντα με τον κόσμο στο πλευρό της, γιατί χωρίς αυτόν δεν μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα.

Η απόφαση της ΕΠΟ για τις πρώτες 8 ομάδες που εξετάστηκαν την Πέμπτη έχει ως εξής:

Σε λίγο η επίσημη απόφαση…

Διαφημίσεις