image description

Το ένα βήμα έγινε. Ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε τον Πλατανιά και ο Αστέρας «γκέλαρε» με τον Παναθηναϊκό, δίνοντας την ευκαιρία στους «κυανόλευκους» να επιστρέψουν στην 6η θέση της βαθμολογίας. Απομένει το δεύτερο βήμα, που είναι ακόμα δυσκολότερο. Το «διπλό» στην Ξάνθη δεν είναι αυτονόητο, παρότι ο ΠΑΣ είναι αήττητος για σχεδόν 25 χρόνια στην ακριτική πόλη. Το ματς θα χρειαστεί καλό σχεδιασμό, πολύ υπομονή, μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και αρκετή δόση τύχης για να νικήσουμε μία ομάδα-«μετρ» των ισοπαλιών, καθώς έχει 15 ισοπαλίες ως τώρα στο πρωτάθλημα!

Επιβάλλονται οι χαμηλοί τόνοι αυτήν την εβδομάδα απ’ όλους, αλλά και η θερμή συμπαράσταση του κόσμου στην Ξάνθη, αν και εφόσον διατεθούν εισιτήρια από τον Πανόπουλο.

Η αλήθεια είναι ότι, όταν θες κάτι πάρα πολύ, μπορεί να συνωμοτήσει το σύμπαν για να το πετύχεις. Χθες χρειάστηκε να συνωμοτήσει με απίθανες συμπτώσεις που εμπεριέχουν Παναθηναϊκό, Ξάνθη, χαλασμένους προβολείς, Πανιώνιο και αδειοδοτήσεις, λέξεις που κάθε μία έχει τη δική της ιστορία όταν συνδυάζονται με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Και να μην έρθει, πάντως, το ποθούμενο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δικαίωμα να ονειρευόμαστε μας το έδωσαν Πετράκης και παίκτες, που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για την αδιανόητη ανατροπή των δεδομένων.

Πάμε και στην καθιερωμένη κριτική μας προς τους παίκτες. Δεν συμπεριλαμβάνονται σήμερα τα στατιστικά, αφού η Super League προφανώς έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά νούμερα. Θα τα προσθέσουμε όμως και αυτά, όταν το κάνει και η διοργανώτρια αρχή:

Κώστας Περιστερίδης: Χρειάστηκαν σε αρκετές φάσεις του παιχνιδιού οι επεμβάσεις του, ήταν πάντα σωστά τοποθετημένος και κράτησε το μηδέν. Σε μια διπλή φάση στο α’ μέρος που μπλόκαρε μπροστά από Μιλούνοβιτς και Ανγκούλο, στο ανάποδο ψαλίδι του Μιλούνοβιτς και στο τετ-α-τετ του Ντίνα είχε τις πλέον καθοριστικές επεμβάσεις. Στο μοναδικό λάθος ήταν ένα διώξιμο με τα πόδια έξω από την περιοχή, με την μπάλα να πηγαίνει στον Μουνάφο κι αυτός να αστοχεί από μακριά. Έχει το μέλλον μπροστά του, είναι σε πολύ νεαρή ηλικία και ο ΠΑΣ του δίνει την ευκαιρία να εξελιχθεί ραγδαία.  Ο ίδιος φάνηκε και από τις δηλώσεις του, αλλά και από την πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του, ότι το αναγνωρίζει.

Άντι Λίλα: Ένα από τα μυστικά της ανάκαμψης του ΠΑΣ Γιάννινα είναι ο διεθνής Αλβανός που κάνει σπουδαία παιχνίδια στο σερί των 7 αγώνων που μένει αήττητη η «κυανόλευκη» ομάδα. Στο χθεσινό ματς είχε μεγαλύτερο όγκο δουλειάς απ’ όσο μπορούσε να αντέξει, έκανε όμως μεγάλη προσπάθεια.

Ευριπίδης Γιάκος: Σε 3 περιπτώσεις βρέθηκε σε θέση βολής για γκολ, αλλά τερματοφύλακας και αμυντικοί δεν του επέτρεψαν να πανηγυρίσει. Ειδικά η φάση του 48′ με τον Σελίν να διώχνει στη γραμμή, ήταν η πιο κλασική, μαζί με την πολύ ωραία εκτέλεση φάουλ. Καλός και στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά δεν μπόρεσε να φανεί στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς ο ΠΑΣ επέλεξε να μην κρατήσει πολύ την μπάλα στην κατοχή του.

Ναδάλες Φονσί: Δεν διανύει πολύ καλή σεζόν, του λείπει «φρεσκάδα», ο Κουλιμπαλί και ο Ντίνας ξέφυγαν αρκετές φορές από την πλευρά του. Εφόσον ο ΠΑΣ περάσει στα play-offs θα χρειαστεί σίγουρα και κάποιος άλλος να πάρει παιχνίδια σ’ αυτήν τη θέση.

Αντράζ Στρούνα: Θετικό πρόσημο στην εμφάνισή του, με προσήλωση στα αμυντικά καθήκοντά του. Λιγότερες οι προωθήσεις του, καθώς το επέβαλλε και η τακτική που ακολούθησε η ομάδα.

Μιχάλης Μανιάς: Το «φονικό» του ένστικτο έκρινε και πάλι το ματς. Έφευγε ταχύτατα στις αντεπιθέσεις και με τα δύο του γκολ χάρισε τους 3 βαθμούς της νίκης. Ειδικά το 2ο γκολ είναι εντυπωσιακό, αφού η δύναμη με την οποία σούταρε ήταν σαν να εξαπέλυσε «φωτοβολίδα». Έφτασε τα 10 γκολ για φέτος, που είναι ρεκόρ για τον ίδιο στη Super League. Όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του είναι ανοιχτά. Οι πιθανότητες παραμονής του δεν συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά δεν πρέπει να προδικάσουμε την αποχώρησή του.

Σταύρος Τσουκαλάς: Δεν φάνηκε πάρα πολύ, δεν του βγήκε το παιχνίδι, αφού ο Πλατανιάς είχε πολύ ωραία κυκλοφορία στα χαφ και μόνο η δύναμη του Λίλα περιόρισε κάπως τη δραστηριότητα των φιλοξενούμενων.

Θέμης Τζημόπουλος: Από δικιά του εξαιρετική κάθετη πάσα στον Ίλιτς ξεκινάει το γκολ στο 1-0. Αμυντικά είχε καλή παρουσία, με μια σωτήρια παρέμβαση σ’ ένα πλασέ του Ντίνα.

Αλέξης Μιχαήλ: Εμφάνιση με πολύ πάθος, έβγαινε γρήγορα στην μπάλα, τελείωνε τις φάσεις και δεν είχε λάθη, παρά την πίεση που άσκησε ο Πλατανιάς από τον άξονα.

Θοδωρής Μπέριος: Ο Πλατανιάς χτύπησε πάρα πολύ στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΣ Γιάννινα, αποφεύγοντας να σηκώσει την μπάλα ψηλά και να κάνει το «χατίρι» στον Μπέριο να του αλείψει βούτυρο στο ψωμί του. Παρ’ όλα αυτά ο υψηλόσωμος αμυντικός του ΠΑΣ δεν άφησε να γίνει κάτι χωρίς πίεση, δίνοντας τη δυνατότητα στον Περιστερίδη να εξουδετερώνει τις φάσεις πιο εύκολα.

Μπράνα Ίλιτς: Πολλά τρεξίματα, πολύ καλή διάθεση, είναι ανεβασμένος, έδωσε την 5η του ασίστ στο πρωτάθλημα και στο β’ μισό του πρωταθλήματος είναι ο Ίλιτς που ξέρουμε.

 

Αλλαγές

Νόε Ακόστα: Έδωσε τρεξίματα στο τελευταίο ημίωρο στην ομάδα και είχε καλή παρουσία. Είναι σταθερός στην απόδοσή του και πήρε και τις ανάσες του εν όψει της μεγάλης μάχης που θα ακολουθήσει στην Ξάνθη.

Αντώνης Ηλιάδης: Είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση παίκτη του ΠΑΣ Γιάννινα που του αρκούν λίγα λεπτά συμμετοχής για να κάνει κάτι ουσιαστικό. Τρομερή η ενέργειά του στο 2ο γκολ, αποφεύγει έξοχα δύο αντιπάλους, δίνει την πάσα στον Μανιά στα πόδια, όπως την ήθελε και «κλειδώνει» η νίκη.

Δημήτρης Φερφελής: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής:

Γιάννης Πετράκης: Μπορεί να είναι συντηρητικός ο τρόπος που παίζει η ομάδα κάποια παιχνίδια, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι 2,5 χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» του ΠΑΣ Γιάννινα, έχει πετυχημένα αποτελέσματα. Μπορεί χθες να επέλεγε το σφυροκόπημα του Πλατανιά και να δεχόμασταν εμείς το γκολ από τον Μιλούνοβιτς σε κάποια αντεπίθεση. Επέλεξε να παίξει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα η ομάδα του, δηλαδή το παιχνίδι των αντεπιθέσεων. Αν, μάλιστα δεν κοβόταν ένα οφσάιντ του Ίλιτς στο α’ ημίχρονο κι ένα του Μανιά στο β’ ημίχρονο, ενδεχομένως το σκορ να είχε «κλειδώσει» νωρίτερα, γιατί ο Πλατανιάς παρασυρόταν και έπαιζε με πολύ ψηλά την άμυνά του, αφήνοντας χώρους σε Μανιά και Ίλιτς να σπριντάρουν και να σκοράρουν.

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αποδοκιμάσουν την αλλαγή του Ίλιτς με του Ηλιάδη, αλλά η έμπνευση του Πετράκη τον δικαίωσε στο 84′ με την τρομερή φάση που έκανε ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός του ΠΑΣ και την ασίστ «λουκούμι» στον Μανιά.