Συμβαίνει πολλές φορές ορισμένοι  άνθρωποι, κοινοί θνητοί, χωρίς καν να το επιδιώκουν,  να αλλάζουν τον ρου της ιστορίας και να τη σηματοδοτούν  Αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται μοναδικοί και σπάνιοι.  Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Γκομέζ Ντεφαρία, ο Φαρίας, ο Στρατηγός!

Μια συνάντηση σ’ ένα γραφείο στην Αθήνα, η γρήγορη αποδοχή της πρότασης που του έγινε το Μάρτη του 1971 τον έκαναν να βρεθεί  στα Γιάννινα αναλαμβάνοντας τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, που τότε παράπαιε στα χωράφια της Β εθνικής,   αναζητώντας μάταια τον χώρο που του άρμοζε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Και σε λίγους μήνες άλλαξαν όλα …και για τον ΠΑΣ αλλά και τον ίδιο,  μιας και φρόντισε να «γεννηθεί» ο ανεπανάληπτος AJAX της Ηπείρου!

Ο Φαρίας δεν οραματίστηκε τον AJAX της Ηπείρου. Ο Φαρίας δημιούργησε τον AJAX της Ηπείρου, που αποτέλεσε το καλύτερο ίσως κομμάτι της ιστορίας του, με τη μεγαλύτερη αποδοχή από τους οπαδούς του και αυτό το αποδεικνύουν περίτρανα οι φωτογραφίες της εποχής που δείχνουν ασφυκτικά γεμάτους τους Ζωσιμάδες.

Ο Φαρία,  έδωσε όραμα στους οπαδούς του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Η έμπνευση του να προτείνει στον τότε μέγιστο πρόεδρο του ΠΑΣ, αείμνηστο Σάκη Τσουκανέλη, να φέρει Αργεντινούς ποδοσφαιριστές στα Γιάννινα  και η αποδοχή της από τον πανέξυπνο τότε ηγέτη , ήταν η στιγμή που ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή της μεγάλης πορείας της ομάδας που έμελλε να χαρακτηρισθεί και κορυφαία!

Ήταν η στιγμή που άλλαξε  ο ρους της ιστορίας του.

Σεμνός, ταπεινός και πανέξυπνος,  με το χάρισμα να μπορεί να εντοπίζει ποδοσφαιρικά ταλέντα που είχαν την ικανότητα να μεγαλουργήσουν και όχι να παραμείνουν ταλέντα,  με ξεχωριστή διάθεση για προσφορά, όπου και σε όποιο πόστο του ζητήθηκε να εργαστεί, αποτελεί  σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Δυστυχώς δεν πανηγύρισε κάποιον τίτλο με τη μεγάλη αυτή ομάδα που δημιούργησε, ούτε καν αυτόν της θρυλικής ανόδου μιας και από τον ίδιο την προηγούμενη χρονιά κάποιοι είχαν φροντίσει να του τον στερήσουν. Όμως επί μια δεκαετία, σε κάθε στιγμή εκείνης της ομάδας, αν και απών,  όλοι γνώριζαν ότι κι αυτός είχε το δικό του ξεχωριστό  μερίδιο, παρ  ότι ο ίδιος ποτέ δεν διεκδίκησε κάτι τέτοιο. Άφηνε να τον δικαιώνει ο χρόνος και όχι οι δηλώσεις…

Ο Φαρία πλέον «έφυγε», δεν είναι μαζί μας και η απώλεια είναι μεγάλη εφόσον η ομάδα έχασε έναν από τους καλύτερους φίλους της, που πάντα ενδιαφερόταν να μαθαίνει νέα της και είχε την προθυμία να την βοηθήσει αν ποτέ κάτι τέτοιο του ζητούταν…έχασε τον καλύτερο πρεσβευτή της σε Ελλάδα και εξωτερικό που έδινε πάντα τις καλύτερες συστάσεις. Έχασε έναν δικό της άνθρωπο που όμως έχει κερδίσει την αθανασία στην ιστορία της.

Καλό ταξίδι φίλε Φαρία…, φίλε κάθε Ηπειρώτη,  που του έδωσες το δικαίωμα να συμμετάσχει ισότιμα σε όποια ποδοσφαιροκουβέντα… που όρισες τον πήχη για τους επόμενους,  ώστε να ξέρουν πλέον ότι ο ΠΑΣ δεν δικαιούται κάτι λιγότερο από την ομάδα των Αργεντίνων …που έδωσες την ευκαιρία στους Ηπειρώτες να γνωρίσουν το πραγματικό ποδόσφαιρο,  ώστε να μπορούν  να έχουν απαιτήσεις, που ήξερες  πάντα ότι πρόσφερες, αλλά και δεν ξέχασες ποτέ ότι σου πρόσφερε η ομάδα …που, που, που….

Καλό ταξίδι Στρατηγέ μας…

Υ.Γ. Η φωτο είναι τον Ιούνιο του 2007 όπου μου έδωσε την συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο άλμπουμ του συνδέσμου φιλάθλων Bluevayeros που εκδόθηκε για τα 40+1 χρόνια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

*(Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΥΤΣΑΣ κοντά σας μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18:00 από τη συχνότητα του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ