image description

Την απαραίτητη ηρεμία επανέφερε η εκτός έδρας νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα επί του Απόλλωνα Σμύρνης. Αλλά για να είμαστε συνεπείς σε όσα γράφουμε και λέμε, συνεχίζουμε να μην έχουμε ένα σαφές δείγμα του επιπέδου της ομάδας. Κι αυτό γιατί, από τους πολύ δυνατούς, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, πήγαμε στη χειρότερη ίσως ομάδα του πρωταθλήματος, που με τα «φύγε εσύ-έλα εσύ» παικτών και προπονητών ήταν αναμενόμενο να βρίσκεται σε αυτήν την άθλια αγωνιστική κατάσταση. Όχι ότι είναι ομάδα-καφενείο, αλλά σίγουρα η όποια ποιότητα υπάρχει σε κάποιους παίκτες, θα αργήσει να βγει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ή μπορεί και να μη βγει ποτέ, αν τους πάρει από κάτω.

Ένα πρώτο πιο σαφές δείγμα του τι μπορεί να κάνει ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος, θα το έχουμε το προσεχές Σάββατο με τον Άρη. Μπροστά στο κοινό του για πρώτη φορά, με λίγο καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό για όλους πλέον και με αντίπαλο που είναι για πεντάδα, αλλά όχι ανίκητος, εκεί θα μας δείξει που μπορεί να τοποθετηθεί ο πήχης. Και πάλι, όμως, θα είναι νωρίς για συμπεράσματα. Όταν παίρνεις παίκτες-«κλειδιά» τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, τις πραγματικές τους δυνατότητες θα τις ξεδιπλώσουν στα μέσα Οκτωβρίου. Μην περιμένουμε θαύματα σε 2-3 εβδομάδες.

Όσον αφορά αυτό καθαυτό το παιχνίδι με τον Απόλλωνα, ο ΠΑΣ Γιάννινα μας έδειξε τρία πρόσωπα! Στο πρώτο 30λεπτο αυτό το μέτριο προς κακό που το συνηθίσαμε από τα φιλικά παιχνίδια. Στη συνέχεια και μέχρι να δεχτεί το γκολ ήταν δραστήριος, ορεξάτος, με αυτοπεποίθηση και κατά διαστήματα και θεαματικός. Και το καλό είναι ότι μιλάμε για ένα 50λεπτο καλής παρουσίας και όχι 5λεπτο ή 10λεπτο. Και το τρίτο πρόσωπο ήταν αυτό το αγχωμένο, αλλά όχι πελαγωμένο του τελευταίου δεκαλέπτου. Εκεί η εμπειρία και η ψυχραιμία έπαιξαν ρόλο να κρατηθεί το προβάδισμα στο σκορ.

Κρατάμε από το ματς την ποιότητα που βγάζει η ομάδα μεσοεπιθετικά. Λέο και Μυστακίδης κρατούσαν μπάλα και κέρδιζαν πάντα κάτι, είτε ήταν φάουλ είτε πλάγιο είτε κόρνερ. Ειδικά τον Λέο τον είχαμε χαρακτηρίσει «φονιά» στο ρεπορτάζ μας από την πρώτη του συμμετοχή σε εσωτερικό δίτερμα. Ο νεαρός έχει καλή επαφή με τα δίχτυα και μακάρι να μας επιβεβαιώσει και στο μέλλον. Από εκεί και πέρα ο Νικολιάς δίνει ταχύτητα στην ομάδα και από τον Βιδάλ είδαμε, αλλά θέλουμε και ακόμα καλύτερη δημιουργία. Μπορεί και πρέπει να το δουλέψει. Αμυντικά η χρησιμοποίηση του Λίλα ως τρίτου στόπερ μάλλον θα λειτουργήσει ως μόνιμη λύση στο μέλλον, μετά το πολύ καλό παιχνίδι που έκανε. Άλλωστε περνάνε τα χρόνια και δεν θα τρέχει τα ίδια χιλιόμετρα που έτρεχε πριν 2-3 χρόνια. Αν οι Κάστρο και Σιόντης τον καλύψουν επάξια, ο διεθνής Αλβανός θα ξαναπαίξει χαφ σε έκτακτες περιπτώσεις.

Τέλος, να επισημάνουμε κάτι που έγινε πιο φανερό σ’ αυτήν την αγωνιστική. Ο ανταγωνισμός για τη 18άδα θα είναι πολύ μεγάλος. Δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς ότι με μια καλή εμφάνιση θα πάρει και τη φανέλα στο σπίτι. Όλοι θα κρίνονται καθημερινά στην προπόνηση και στους αγώνες. Ο Λέο για παράδειγμα, δεν έκανε προετοιμασία το καλοκαίρι και δεν περίμενε κανείς ότι θα έχει την τύχη να παίξει πριν τα ματς του κυπέλλου. Όμως έκανε το ξεπέταγμά του εδώ και ένα μήνα στις προπονήσεις και κέρδισε ξεκάθαρα τις εντυπώσεις. Για να μην πούμε για τον Νικολιά που δεν έβλεπε ούτε 18άδα πριν 2 χρόνια, αλλά με τη δουλειά, το πείσμα και την υπομονή ανταμείφθηκε. Δουλειά και πείσμα, όχι απογοήτευση. Ο καθένας θα βρει τη σειρά του και τον ρόλο του.

Πάμε και στην ατομική κριτική της απόδοσης των παικτών:

Βελλίδης: Σταθερός, με καλές τοποθετήσεις, πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό το πρώτο γκολ, καθώς είδε γήπεδο και τον Νικολιά που έφευγε μόνος του, ενώ για το γκολ που δέχτηκε δεν φέρει καμία ευθύνη. Έκανε 3 αποκρούσεις, 6 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Η κούρσα που κάνει με κολλημένη την μπάλα στα πόδια του στο 0-1 είναι προσόν που διαθέτουν ελάχιστοι στη Super League. Οι περισσότεροι πετάνε την μπάλα μπροστά και όποιος φτάσει πρώτος, εκείνοι ή ο αμυντικός που τους κυνηγά. Εξαιρετικό τελείωμα στο 0-2, όπου βρίσκει την μπάλα στο σκάσιμο και «διαβάζει» ευτυχώς γρήγορα και τη σκέψη του Λέο για να βρεθεί στο σημείο που του κάνει την πάσα. Η στατιστική «έγραψε» για τον Νικολιά 1 γκολ, 1 ασίστ, 2/2 γεμίσματα, 5 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.

Γιάννης Μυστακίδης: Απασχολούσε τους αμυντικούς, κέρδιζε χρόνο και φάουλ και γενικώς ό,τι καλύτερο μπορούσε, με αποτέλεσμα να μένει ξεκούραστη και η άμυνα. Για τον ΠΑΣ ήταν πρόβλημα ότι στο παρελθόν είχε συνέχεια απασχολημένη την άμυνά του, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να γίνεται το λάθος και να δέχονται την κριτική οι αμυντικοί ή ο τερματοφύλακας. Το τελείωμα φάσεων δεν είναι το καλύτερό του, αφού έχασε δύο σπουδαίες ευκαιρίες. Με τον καιρό ελπίζουμε να βελτιώσει την ευστοχία του. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 0/3 γεμίσματα, 1 πάσα, 3 λάθη, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 4.

Αλέξης Μιχαήλ: Δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα η επιθετική δραστηριότητα του Απόλλωνα, οπότε οι αμυντικοί του ΠΑΣ είχαν σχετικά λίγη δουλειά, με το βάρος να πέφτει τις περισσότερες φορές σε Τζημόπουλο και Λίλα, μιας και ο Απόλλωνας στόχευσε πολύ από την πλευρά του Μπουκουβάλα και του Λίλα. Η στατιστική έχει καταγράψει μόνο 2 κερδισμένα φάουλ του αρχηγού.

Άντι Λίλα: Εμφάνιση που ίσως τον καθιερώσει σ’ αυτή τη θέση. Μοναδικό λάθος, το ότι στη φάση του γκολ έκανε πολλά πίσω βήματα και έβαλε τον Τριάδη μέσα στην περιοχή. Έδωσε 3 πάσες, έκανε 1 λάθος, 1 επέμβαση και παραχώρησε 4 φάουλ.

Φάμπρι Κάστρο: Έχει κάποια διαστήματα εξαιρετικά και κάποια που χάνεται στο… διάστημα! Αν σταθεροποιήσει την απόδοσή του θα κυριαρχήσει ανασταλτικά. Θα τον δικαιολογήσουμε στη φάση της αποβολής, γιατί αν του ξέφευγε ο αντίπαλος μπορούσε να βγει σε αντεπίθεση με καλές προϋποθέσεις. Θα είναι μια σημαντική απώλεια ενόψει Άρη, αλλά ο Σιόντης έχει την ευκαιρία να δείξει σ’ αυτό το  δύσκολο παιχνίδι, ότι έχει θέση στη βασική ενδεκάδα.   Είχε 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 2 πάσες, 3 λάθη, 3 κλεψίματα, 1 επέμβαση , έκανε 4 φάουλ και κέρδισε 2.

Θέμης Τζημόπουλος: Καθοριστικές επεμβάσεις στο ματς, «καθάρισε» αρκετές φάσεις και ήταν μια εμφάνιση που θύμισε τον καλό Τζημόπουλο. Έκανε 1 λάθος, 6 επεμβάσεις, παραχώρησε 2 φάουλ και κέρδισε 4.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Είχε θέματα στα πρώτα 30 λεπτά που ο Απόλλωνας έπαιξε μονόπλευρα, αλλά σταδιακά βρήκε μια ισορροπία, χωρίς όμως να πιάσει κάποια σπουδαία απόδοση. Είχε 2 άστοχα γεμίσματα σε δύο προσπάθειες, 1 πάσα, 3 λάθη και έκανε 5 φάουλ.

Μίτε Τσικάρσκι: Μία μέτρια εμφάνιση. Γενικά φέτος τα μπακ, δεξιά και αριστερά, δεν έχουν ξεκινήσει καλά. Ο Πετράκης κάνει συνέχεια αλλαγές, ανάλογα με το ποιος δείχνει να είναι λίγο καλύτερος από τον άλλο. Ο Σκοπιανός είχε 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 2 λάθη, 1 επέμβαση και παραχώρησε 2 φάουλ.

Λέο Μπατίστ: «Έκλεψε» τις εντυπώσεις ο 22χρονος επιθετικός του ΠΑΣ Γιάννινα, που έχει ταχύτητα, καλή τεχνική κατάρτιση, έχει καλά τελειώματα, πασάρει, γενικώς έχει ένα πακέτο όπως φάνηκε και στον Κισσαμικό, που τον κάνει να ξεχωρίζει. Συστήθηκε στο κοινό με τον καλύτερο τρόπο, μένει να δούμε τώρα που τον μαθαίνουν και θα τον προσέχουν περισσότερο, κατά πόσο θα έχει διάρκεια. Θα ποντάραμε στο ότι δύσκολα θα χάσει τη θέση στην ενδεκάδα, αφού είναι σε μια ηλικία που έχει κι άλλα περιθώρια βελτίωσης. Πέτυχε ένα όμορφο γκολ, «έσκαψε» ωραία για το 2ο, έδωσε 1 πάσα, έκανε 2 λάθη και κέρδισε 2 φάουλ.

Ιγκόρ Βιδάλ: Έχει καλές εκτελέσεις στημένων φάσεων, έχει καλή ντρίμπλα και δεν τον κόβουν εύκολα οι αντίπαλοί του, υστερεί λίγο στην πάσα που πρέπει να τη δίνει πιο γρήγορα και στα σίγουρα, αλλά έδειξε και μία ολιγωρία στο τετ-α-τετ όπου δεν προσπάθησε να σηκώσει την μπάλα, απλά την πέταξε πάνω στον Χουάντερσον για να πάρει κόρνερ. Το έχουμε ξαναγράψει, είναι μία σεζόν στην οποία πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία. Προς το παρόν «φλερτάρει», πρέπει όμως κάποια στιγμή να γίνει «ηγέτης» στη μεσαία γραμμή, αν θέλει να καθιερωθεί και να μη μπαινοβγαίνει στην ενδεκάδα. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1/7 γεμίσματα, 3 πάσες, 1 λάθος και κέρδισε 5 φάουλ.

 

Αλλαγές

Σάντι Κρίζμαν: Είχε ξεκίνησε φορτσάτος στην προετοιμασία, αλλά πλέον ο ανταγωνισμός για μια θέση στην ενδεκάδα μεγαλώνει και πρέπει να «γκαζώσει» για να κερδίσει θέση σε τέτοιο ρόστερ που υπάρχει μεσοεπιθετικά. Δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο στα 24 λεπτά συμμετοχής, αφού η στατιστική του έμεινε στο μηδέν σε όλα.

Στέφανος Αθανασιάδης: Απασχόλησε τους αμυντικούς, πήρε κάποιες πρώτες μπάλες, αλλά ήταν πολύ μικρό το δείγμα γραφής για να μπορέσει να κριθεί.

Τόλης Σκόνδρας: Δεν μπορεί να κριθεί.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Η αλλαγή συστήματος και τακτικής άλλαξε και την εικόνα του ΠΑΣ. Η χρησιμοποίηση του Λίλα ως στόπερ έφερε κέρδος ενός ακόμα έμπειρου αμυντικού μετά τους Τζημόπουλο και Μιχαήλ. Η χρησιμοποίηση του Λέο ήταν ένα ρίσκο από πλευράς εμπειρίας του παίκτη στην κατηγορία, αλλά από την άλλη ήταν και μία δικαίωση για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Και ασφαλώς ήταν δείγμα δικαιοσύνης, ότι όποιος ξεχωρίζει στην προπόνηση, θα παίζει. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου, υπάρχει βάθος στο ρόστερ φέτος και όταν φτάσουν όλοι στο επιθυμητό επίπεδο θα γίνει μεγάλη μάχη.

Σωστά έπραξε ο κόουτς στο 0-2 που προτίμησε να «φρεσκάρει» την επίθεσή του αντί να γυρίσει την ομάδα πίσω για να διαφυλάξει το σκορ. Ήταν προφανές ότι ο Λέο που έχει κάνει 1 μήνα προπόνηση με τους υπόλοιπους, δεν θα άντεχε παραπάνω από 70 λεπτά. Το σημειώνουμε για όσους αναρωτήθηκαν γιατί βγήκε ο κορυφαίος του γηπέδου.

Περιττή η ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη τύπου, γιατί άφησε τον Κακούμπα εκτός αποστολής. Την επόμενη εβδομάδα θα χρειαστεί να αφήσει κάποιο άλλο μπακ. Δεν γίνεται να παίρνεις 4 μπακ στη 18άδα. Όπως θα χρειαστεί να αφήνει και κάποιον επιθετικό πάντα.

Το βραδάκι θα έχει «κατασκοπεία» για τον πολύ καλό Άρη και πρέπει να «διαβάσει» σωστά αυτήν την ομάδα που στηρίζεται στην ποιότητά της, αλλά και στον μεγάλο ενθουσιασμό.

Του Γιάννη Γιαννάκη