image description

Με αφορμή τη διακοπή για τις Εθνικές ομάδες και το 1/5 που έχουμε διανύσει στο πρωτάθλημα της Super League, το www.super-fm.gr επιχειρεί την πρώτη στατιστική αποτύπωση της σεζόν, όπως κάθε χρόνο, προκειμένου να υπάρχει μία πρώτη εικόνα για το τι έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα ως την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Βέβαια δεν είναι εύκολες οι συγκρίσεις με προηγούμενες χρονιές, αφού μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα οι «κυανόλευκοι» αντιμετώπισαν τις 5 από τις πρώτες 6 ομάδες της βαθμολογίας, κάτι που αυτομάτως δεν μπορεί να αποτελεί αντιπροσωπευτική εικόνα για τη συνέχεια. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί τη «φωτογραφία» της στιγμής με τις συγκεκριμένες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα, παίζοντας 6 παιχνίδια στην Αθήνα, αν συνυπολογίσουμε και το ματς με τον Ατρόμητο Αθηνών.

Το θετικό για τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι ότι παρά την άσχημη στατιστική εικόνα που θα δούμε πιο κάτω, πήρε 6 υπεροπολύτιμους βαθμούς και κατά μεγάλο ποσοστό εξασφάλισε και την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος.

Πιο αναλυτικά:

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι συνολικά 2η ομάδα στις αποκρούσεις με 36, με τον Πανιώνιο να είναι 1ος στη σχετική κατηγορία με 37. 3ος είναι ο Απόλλωνας με 32. Το στατιστικό αυτό αποτυπώνει την ιδιαίτερη πίεση που δέχεται η ομάδα.

Επίσης, ο Μάρκος Βελλίδης είναι πρώτος στις αποκρούσεις έχοντας κάνει τις 28 από τις 36 της ομάδας. Ακολουθεί ο Χουάντερσον του Απόλλωνα με 27 και ο Πασχαλάκης είναι 3ος με 20 αποκρούσεις. Ένα στατιστικό που αποτυπώνει τη συνολική προβληματική αμυντική λειτουργία, από τη στιγμή που η μπάλα φτάνει στον τερματοφύλακα για να σταματήσει μία επιθετική ενέργεια των αντιπάλων.

Ο Μάρκος Βελλίδης είναι δεύτερος και στα κλεψίματα πίσω από τον τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης, Νίκο Παπαδόπουλο, ενώ κοντά βρίσκεται ο Επασί του Λεβαδειακού με 28 κλεψίματα.

Σε άλλα στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει τις λιγότερες τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα με 36, όσες και η ΑΕΛ. Ακόμα και ο τελευταίος και… καταϊδρωμένος Απόλλωνας Σμύρνης έχει καταφέρει να απειλήσει περισσότερες φορές, έχοντας 46 τελικές.

Απογοητευτικός και ο αριθμός των τελικών προσπαθειών που εκδηλώθηκαν εντός περιοχής, με τον ΠΑΣ να είναι τελευταίος στον σχετικό πίνακα με 15 σουτ και 4 κεφαλιές.

Όταν δεν σουτάρεις, σημαίνει ότι δεν πασάρεις για να μπορέσεις να φτάσεις κοντά ή μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Το ότι ο ΠΑΣ είναι τελευταίος στις τελικές προσπάθειες ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι τελευταίος στις πάσες. Έχει μόνο 179 πάσες, με τις αμέσως επόμενες χειρότερες ομάδες στο passing game τον Απόλλωνα Σμύρνης με 209 και τον ΟΦΗ με 216.

Από τη στιγμή που η ομάδα δεν πασάρει και δεν σουτάρει, τότε προφανώς δεν σκοράρει κιόλας. Έτσι ο ΠΑΣ Γιάννινα διαθέτει την 4η χειρότερη επίθεση με 4 γκολ, αλλά υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Ο Απόλλωνας έχει πετύχει γκολ μόνο κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ 2 γκολ έχει ο Λεβαδειακός και 3 η ΑΕΛ. 4 γκολ όπως ο ΠΑΣ έχουν Τρίπολη και Λαμία.

Τα 4 γκολ σημαίνουν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα σκοράρει 1 γκολ ανά 9 τελικές προσπάθειες, ποσοστό που δεν είναι πολύ άσχημο για τα δεδομένα των ομάδων που αντιμετώπισε. Μπορεί όμως να βελτιωθεί σημαντικά, αφού στο παρελθόν ο ΠΑΣ είχε καλύτερα ποσοστά κοντά στο 1 γκολ ανά 7-8 τελικές. Τη μεγαλύτερη ευστοχία του την είχε τη σεζόν 2014-2015 με 1 γκολ/6,6 τελικές.

Τα δε γκολ που έχουν δεχτεί οι «κυανόλευκοι» είναι 11 και τον κατατάσσουν στη 2η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος. Περισσότερα από τον ΠΑΣ έχει δεχτεί μόνο ο ΟΦΗ, που είναι 14. Οριακά κοντά στον ΠΑΣ με 10 γκολ είναι οι άμυνες των Απόλλωνα, Λεβαδειακού, Λαμίας. Όλες οι άλλες ομάδες είναι σε μονοψήφια νούμερα.

Το ανησυχητικό στο παθητικό του ΠΑΣ Γιάννινα είναι το μεγάλο ποσοστό ευστοχίας των αντιπάλων του. Ο ΠΑΣ δέχεται 1 γκολ/7,2 τελικές προσπάθειες. Πέρυσι τελείωσε τη χρονιά δεχόμενος 1 γκολ/8.2 τελικές. Η καλύτερη αμυντική επίδοση ήταν τη σεζόν 2012-2013 με 1 γκολ/12,5 τελικές των αντιπάλων του.

Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει το μεγάλο ροτέισον που έχει γίνει ως τώρα. Στο πρωτάθλημα έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής 20 ποδοσφαιριστές. Αν προσθέσουμε και το κύπελλο φτάνουμε τους 22 με τους Ν. Μιχαήλ και Ευαγγέλου. Στο πρωτάθλημα έπαιξαν 12 Έλληνες και 8 ξένοι.

Και από τις 14 μεταγραφές του καλοκαιριού, έχουν παίξει ως τώρα οι 8 +1. Ο Νάουμετς αγωνίζεται με την ομάδα Κ19.

Τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής έχουν ο Βελλίδης με 566 λεπτά, ο Λίλα με 550 και ο Νικολιάς με 547. Στον αντίποδα διψήφια λεπτά συμμετοχής έχουν μόνο οι Σιόντης με 22 λεπτά και Γιάκος με 46.

Από τις μεταγραφές τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής έχουν ο Κρίζμαν με 323 και ο Μυστακίδης με 307.

Σε ατομικά στατιστικά, πρώτος σε τελικές προσπάθειες είναι ο Μυστακίδης με 11, σε εύστοχα γεμίσματα ο Βιδάλ με 5/15, πασέρ ο Λίλα με 29, σε λάθη ο Νικολιάς με 22, σε αποκρούσεις ο Βελλίδης με 28, σε κλεψίματα ο ίδιος με 29 και τον ακολουθεί ο Λίλα με 13 κλεψίματα, σε επεμβάσεις οι Βελλίδης και Τζημόπουλος με 19.

Τα περισσότερα φάουλ έχει παραχωρήσει ο Λίλα που έφτασε τα 28 και τα περισσότερα κερδισμένα έχει ο Βιδάλ με 18.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα της ομάδας ομαλοποιείται για τη συνέχεια, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στην επόμενη διακοπή κατά πόσο θα έχει βελτιώσει η «κυανόλευκη» ομάδα τα στατιστικά της κι αν η μέχρι τώρα εικόνα οφειλόταν αποκλειστικά στο πολύ δύσκολο πρόγραμμα.