image description

Όνειρα Ευρώπης και επίσημα πλέον για τον ΠΑΣ Γιάννινα! Αγωνιστικά επιτελέστηκε ένα μικρό θαύμα στις 8 τελευταίες αγωνιστικές, όπου η ομάδα πέτυχε 5 νίκες και 3 ισοπαλίες και κάλυψε πολύ μεγάλο έδαφος στη βαθμολογία, ξεπερνώντας τον Αστέρα Τρίπολης, ομάδα με διετή παρουσία στους ομίλους του Europa League, τον Ατρόμητο που κι αυτός είχε σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια στους προκριματικούς γύρους του Europa League και αγγίζοντας σχεδόν τον ΠΑΟΚ των εκατομμυρίων του Σαββίδη!

Για να πετύχεις ένα τόσο σπουδαίο κατόρθωμα, έχοντας μόλις το 1/3 του πρωταθλήματος μπροστά σου για να κάνεις την ανατροπή, πρωτίστως χρειάζεται να το πιστέψεις και ο Γιάννης Πετράκης φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος που πίστεψε, ότι προλαβαίνει η ομάδα να κυνηγήσει το όνειρο. Δεν επαναπαύτηκε στη δικαιολογία, ότι έχασε 2 σημαντικούς παίκτες στη μέση της χρονιάς, δεν επαναπαύτηκε στο μικρό ρόστερ, από το οποίο χρησιμοποιήθηκαν 23 παίκτες, ούτε στην αβεβαιότητα της αδειοδότησης. Τίμησε την ομάδα, το μέγεθός της και την ιστορία της, τίμησε όλους όσοι συνεργάζονταν καθημερινά μαζί του και επιβεβαίωσε την ορθότητα της ψήφου εκείνων που πέρυσι τον επέλεξαν ως τον κορυφαίο προπονητή στη Super League.

Το «έργο» γύρισε χάρη στη δουλειά του Ρεθυμνιώτη τεχνικού, που βρήκε τη σωστή «χημεία» που μπορούσε να έχει αυτή η ομάδα και με το 3-5-2 «κλείδωσε» τα μετόπισθεν. Στα 8 τελευταία παιχνίδια, ο ΠΑΣ κράτησε το μηδέν στην άμυνα στα 5 (!) απ’ αυτά και δέχτηκε συνολικά 4 γκολ! Λες και μετά την 22η αγωνιστική κατέβηκε άλλη ομάδα στη θέση του ΠΑΣ, ο οποίος στους πρώτους 22 αγώνες είχε 36 γκολ παθητικό και στους τελευταίους 8 αγώνες μόλις 4!

Είναι νωπές ακόμα οι δηλώσεις των παικτών που ακούσαμε και διαβάσαμε μετά την Τρίπολη, ότι θα γίνει η τελική αντεπίθεση για να κλείσει η ομάδα με θετικές εντυπώσεις τη σεζόν. Και όχι απλά κέρδισε τις θετικές εντυπώσεις, αλλά υπερέβη τον εαυτό της!

Η φετινή σεζόν είναι η απόδειξη του «ποτέ μη λες ποτέ» και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όσους δεν τα παρατάνε ποτέ. Κάποτε ο Αγγελάρας είχε πει, «ήρθα και βρήκα μια ομάδα που έλεγε πόσα θα φάμε και την άφησα λέγοντας πόσα θα ρίξουμε». Με τον Πετράκη έγινε η μετεξέλιξη του συνθήματος, από το «χάθηκε ο στόχος» στο «όλα κερδίζονται αν το πιστέψεις».

Στην ομάδα έχουμε να μοιράσουμε μόνο μπράβο για ό,τι έγινε και θα συμφωνήσουμε με τον προπονητή, ότι η πιο μεγάλη νίκη ήρθε φέτος με την άδεια. Ο πρόεδρος έχει μερίδιο σε ό,τι ζήσαμε στην Ξάνθη και πρέπει να απολαύσει ό,τι του αναλογεί. Δεν ακούει καλά λόγια από τους φιλάθλους, αλλά έχει μπροστά του το χρόνο να διορθώσει πράγματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Η δήλωσή του ότι οι φίλαθλοι έχουν πάντα δίκιο, είναι μια ενωτική δήλωση. Ο ΠΑΣ επί ημερών του δεν είναι περαστικός ούτε από την κατηγορία ούτε από την ελίτ των ελληνικών ομάδων. Άλλωστε είναι η 3η σεζόν στις τελευταίες 4 που ο ΠΑΣ διεκδίκησε έξοδο στην Ευρώπη. Ήρθε για να εδραιωθεί και θα εδραιωθεί, αν έχει τον κόσμο δίπλα του.

Για το τελευταίο παιχνίδι με την Ξάνθη, το αγωνιστικό σκέλος δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, γι’ αυτό και δεν θα υπεισέλθουμε σε αναλυτική κριτική της απόδοσης των παικτών. Ήταν ένα ματς που ο σκοπός άγιαζε τα μέσα και το πόσο καλά ή άσχημα έπαιξε ο καθένας έχει πολύ μικρή σημασία. Απλά για τυπικούς λόγους θα καταγράψουμε τα νούμερα της στατιστικής, με την επισήμανση, πάντως, ότι Περιστερίδης, Ίλιτς και Λίλα έκαναν πολύ καλή εμφάνιση, ενώ ο Κούτρης ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Δεδομένης της δυσκολίας του αγώνα και του ντεμπούτου του, είχε διπλό άγχος, αλλά ανταποκρίθηκε καλά στο α’ ημίχρονο.

Κώστας Περιστερίδης: Έδωσε 5 πάσες, έκανε 1 λάθος, 4 αποκρούσεις και 3 κλεψίματα.

Άντι Λίλα: Έδωσε 1 πάσα, έκανε 1 λάθος, 7 κλεψίματα, 4 επεμβάσεις και παραχώρησε 4 φάουλ, παίρνοντας την καθιερωμένη κίτρινη. Μ’ αυτήν συμπλήρωσε 7 και θα χάσει 2 ματς από τα play-offs.

Θοδωρής Μπέριος: Έδωσε 2 πάσες, έκανε 1 λάθος και 5 επεμβάσεις.

Αλέξης Μιχαήλ: Έδωσε 1 πάσα, έκανε 3 λάθη, 7 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Ευριπίδης Γιάκος: Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 3 πάσες, 6 λάθη και 1 κλέψιμο.

Θέμης Τζημόπουλος: Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 άστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 5 λάθη, 1 κλέψιμο και 5 επεμβάσεις.

Μπράνα Ίλιτς: Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1/4 γεμίσματα, 7 πάσες, 3 λάθη και 3 κλεψίματα.

Νόε Ακόστα: Είχε 3/4 γεμίσματα, 3 πάσες, 1 λάθος, 3 κλεψίματα και 5 κερδισμένα φάουλ!

Σταύρος Τσουκαλάς: Σημείωσε το «χρυσό» γκολ σε 1 τελική προσπάθεια που έκανε στο ματς, έκανε 1 άστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 7 πάσες, 3 λάθη και 1 κλέψιμο.

Αντράζ Στρούνα: Έκανε 1 εύστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, έδωσε 2 πάσες, έκανε 3 λάθη, 2 κλεψίματα και 3 επεμβάσεις.

Λεονάρντο Κούτρης: Έκανε 1 άστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 2 πάσες, 3 λάθη, 2 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

 

Αλλαγές

Αντώνης Ηλιάδης: Έδωσε 1 πάσα, έκανε 1 λάθος, 2 κλεψίματα σε 36 λεπτά.

Νίκος Καρανίκας: Είχε 1 τελική προσπάθεια και 1 κλέψιμο σε 23 λεπτά

Βαλάντης Κοζορώνης: Έκανε 1 κλέψιμο σε 8 λεπτά.

 

Προπονητής:

Γιάννης Πετράκης: Η κριτική για το αν ο ΠΑΣ Γιάννινα παίζει περισσότερη ή λιγότερη άμυνα ή επίθεση είναι μία θεμιτή κριτική, αρκεί να ξέρεις πολύ καλά από ποδόσφαιρο και τα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη. Το ποιος πρέπει να παίζει περισσότερο ή λιγότερο, ούτως ή άλλως δεν ήταν δικιά μας δουλειά, γι’ αυτό και ήταν ελάχιστες οι αναφορές μας σ’ αυτά. Σημασία για μας είχε, ότι στον πάγκο της ομάδας καθόταν ένας άνθρωπος που ταίριαζε απόλυτα στη φιλοσοφία της ομάδας, ένας άνθρωπος που δεν δημιουργεί εντάσεις για να δίνει «τροφή» στα καφενεία, δεν εγκατέλειψε την ομάδα σε στιγμές γκρίνιας για να εξαργυρώσει την επιτυχία του, δεν το έβαζε κάτω στις δυσκολίες και δεν αδίκησε κανέναν στην ομάδα. Αυτά και μόνο δικαιολογούν το γιατί είναι 2,5 χρόνια στην ομάδα και το γιατί θα παραμείνει κι άλλο…