image description

Έξι χρόνια μετά τις παρακλήσεις του Αναστασιάδη στην… Παναγία να γυρίσει το… κουμπί, είμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει ξεκινήσει καλά, το άγχος αρχίζει να κυριεύει τους φιλάθλους και η συνέχεια προμηνύεται πολύ δύσκολη. Η επισήμανση των ίδιων και των ίδιων λαθών περί αποδυνάμωσης και μέτριων μεταγραφών δεν ξέρουμε αν βοηθάει άλλο πλέον ή δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι υπάρχει στην πραγματικότητα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην ομάδα γνωρίζουν καλύτερα πώς θα βγουν από το αδιέξοδο και θα το κάνουν άμεσα. Το καλό είναι ότι υπάρχει ακόμα χρόνος. Τα 6 στα 8 ματς παίχτηκαν εκτός έδρας. Επομένως, μόνο την έδρα αν καταφέρουν να εκμεταλλευτούν, μπορεί να αποδειχτεί αρκετό για σωτηρία.

Παρά την πίκρα από την ήττα, δεν θα λειτουργήσουμε ισοπεδωτικά, που είναι και της μόδας. Η εμφάνιση στην Ξάνθη ήταν ένα πρώτο δείγμα βελτίωσης κάποιων πραγμάτων. Ο ΠΑΣ από ομάδα που δεν δημιουργούσε καμία ευκαιρία, κατάφερε και έκανε 11 τελικές. Μάλιστα αρκετές απ’ αυτές ήταν κλασικές, όπως οι δύο του Αθανασιάδη, η μία του Νικολιά, ακόμα κι εκείνη του Αποστολόπουλου, που ένας δεινός εκτελεστής θα το «κάρφωνε» από εκεί.

Αν στην ομάδα πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν γύρω στο 60’ του αγώνα με την Ξάνθη, τα καλά αποτελέσματα και η αισιοδοξία θα επιστρέψουν. Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για πισωγύρισμα, από εδώ και πέρα πρέπει να βλέπουμε μόνο βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας.

Το χθεσινό παιχνίδι για τα δεδομένα ενός εκτός έδρας ματς του ΠΑΣ, ήταν ένα ματς που θα πήγαινε στο διπλό, αλλά ο διαιτητής Μανούχος και οι βοηθοί έκαναν όργια! Αυτήν τη φορά η κουβέντα περί διαιτησίας δεν είναι άλλοθι, αλλά έχει τεράστιο μερίδιο στην ήττα. Δεν μιλάμε για ένα διαιτητικό λάθος, αλλά για διαμόρφωση αποτελέσματος. Το πέναλτι δεν δίνεται, το φάουλ που ξεκινάει το 1-1 δεν είναι, στο 2-1 ο Κάστρο τραβάει τον Τζημόπουλο και τον εμποδίζει να διώξει την μπάλα που φτάνει στον Γέντρισεκ, ενώ ο Μπρίτο που είναι στο δοκάρι δίπλα στον Βελλίδη επηρεάζει τη φάση και είναι οφσάιντ. Όσον αφορά τη 2η κίτρινη στον Μιχαήλ, η φάση είναι μια απλή μονομαχία που δεν υπάρχει καν φάουλ, αλλά κι αν το δώσεις σίγουρα δεν είναι κίτρινη. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και τα 20 φάουλ σε βάρος του ΠΑΣ με τα οποία ο διαιτητής έβαζε την Ξάνθη στην περιοχή του, συμπληρώνεται μια εικόνα που παραπέμπει σε εποχές παράγκας. Ο πρόεδρος που γνωρίζει το παρασκήνιο καλύτερα, θα έχει καταλάβει ίσως αν τον έβαλαν στο… σημάδι, καθώς έχουμε 2η φορά πολύ σοβαρά διαιτητικά λάθη.

Πάμε αναλυτικά στην απόδοση των παικτών:

Μάρκος Βελλίδης: Απόκρουση πέναλτι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, όντας τότε παίκτης του Διαγόρα! Κράτησε τον ΠΑΣ μέσα στο παιχνίδι. Πολύ κακή η έξοδος στο 1-1, πιθανόν η μπάλα να πήρε φάλτσα που τον ξεγέλασαν, αλλά ό,τι και να έγινε ήταν φάση δική του εκεί να την τελειώσει. Και μία τρομερή απόκρουση μετά το 1-1 σε μακρινό σουτ του Γέντρισεκ που πήγαινε στο «παραθυράκι» του. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 1 λάθος, 3 αποκρούσεις, 1 κλέψιμο και 1 επέμβαση.

Άντι Λίλα: Πιο προσεκτικός στα μαρκαρίσματά του, πιο ελεγχόμενος ο χώρος ευθύνης του, καθώς είχε και τη βοήθεια του Σιόντη, γενικώς μια αρκετά θετική παρουσία. Δυσκολεύτηκε, όμως, να στείλει την μπάλα προς Μυστακίδη και Αθανασιάδη, που είναι γενικώς μία αδυναμία του, αφού κυρίως κόβει, παρά μοιράζει. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 1 λάθος, 4 κλεψίματα, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Αλέξης Μιχαήλ: Σε μέτρια μέρα, παρότι η Ξάνθη δεν ήταν ιδιαίτερα απειλητική. Δεν κέρδισε πολλές μονομαχίες. Είχε 2 λάθη, 1 κλέψιμο, 1 επέμβαση και έκανε 3 φάουλ.

Θέμης Τζημόπουλος: Πιο καλή παρουσία στα μετόπισθεν, πιο αποφασιστικός στις μονομαχίες, τις οποίες κέρδιζε, του γίνεται φάουλ στη φάση του 2-1. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1 πάσα, 3 λάθη, 7 κλεψίματα, 4 επεμβάσεις και παραχώρησε 2 φάουλ.

Κλάους Αθανασιάδης: Πρώτη φορά έπαιξε ολόκληρο 90λεπτο, ήταν πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, απείλησε την αντίπαλη εστία, είχε δοκάρι και έκανε αισθητή την παρουσία του, ενώ αρκετές φορές πίεσε στις πρώτες πάσες των αντιπάλων, μέχρι το 60’ τουλάχιστον που άντεχε να τρέχει αρκετά. Παραδόξως η στατιστική υπηρεσία «κοιμήθηκε» και δεν του πίστωσε τις 2 τελικές που είχε και κατέγραψε 3 πάσες, 3 λάθη, 1 κλέψιμο και 2 φάουλ που έκανε.

Μίτε Τσικάρσκι: Σαφώς καλύτερος από τον Κακούμπα, δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο. Δεν είναι βέβαια ο παίκτης που κάνει τη διαφορά, αλλά τουλάχιστον μπορεί να υπηρετήσει καλύτερο τον ρόλο του. Πάντως ούτε Ναδάλες ούτε Κούτρης υπάρχει στο ρόστερ. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 2/3 γεμίσματα, 2 πάσες, 2 λάθη, 1 κλέψιμο, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 4.

Στέφανος Σιόντης: Κι αυτός ξεκίνησε πρώτη φορά βασικός και σε γενικές γραμμές είχε μια καλή παρουσία. Έτρεξε, κάλυψε χώρους και έβαλε δύσκολα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της Ξάνθης. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 5 πάσες, 4 λάθη, 5 κλεψίματα, 1 επέμβαση και έκανε 2 φάουλ.

Γιάννης Μυστακίδης: Φάνηκε να ταιριάζει το δίδυμο Μυστακίδη-Κλάους, αρκεί ο Μυστακίδης να αποκτήσει και λίγη αποφασιστικότητα παραπάνω στις ενέργειές του, γιατί κρατάει υπερβολικά πολύ την μπάλα στα πόδια του. Λάθος η αλλαγή του, εκτός κι αν κουράστηκε. Είχε 1 γκολ σε 2 τελικές, 2/2 γεμίσματα, 1 πάσα, 6 λάθη, 2 κλεψίματα και παραχώρησε 2 φάουλ.

Ένες Ντόλοβατς: Ο τρίτος που ξεκινούσε χθες πρώτη φορά φέτος στο βασικό σχήμα και γενικώς πρώτη συμμετοχή για φέτος και 2η συνολικά απ’ όταν ήρθε στον ΠΑΣ. Είναι 18,5 ετών, έχει ξεψαρώσει και θα είναι μια επιπλέον λύση για τον Γιάννη Πετράκη για τα άκρα της μεσαίας γραμμής. Πιστώθηκε την ασίστ στο γκολ, έστειλε μία ακόμα «συστημένη» σέντρα στον Κλάους που θα μπορούσε να γίνει το 2-2 στην κεφαλιά που αποκρούει εντυπωσιακά ο Ζίβκοβιτς. Άφησε υποσχέσεις η εμφάνισή του, παρά τα κάποια λάθη που οφείλονται στην απειρία του. Έδωσε 1 ασίστ, είχε 2/2 γεμίσματα, 1 πάσα, 3 λάθη και 1 κλέψιμο.

Αλέξανδρος Αποστολόπουλος: Πολλά λάθη, δεν μπορούσε να βγάλει την ομάδα από τα άκρα, όπως κάνει ο Μπουκουβάλας στον αντίστοιχο ρόλο. Μας είχε βγάλει τα μάτια στην προετοιμασία, ακόμα και στο ματς του κυπέλλου με τον Ατρόμητο, αλλά στο πρωτάθλημα δεν έχει πιάσει ακόμα μια μεγάλη εμφάνιση. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1 πάσα, 8 λάθη, 2 κλεψίματα, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 2.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Δεν τον άφησαν οι Ξανθιώτες να τρέξει, παρότι είχαν κάποιους κενούς χώρους.  Παρ’ όλα αυτά κάποιες «σακούλες τις μοίρασε στους αντιπάλους του, που τους περνούσε δυο-δυο. Χρειάζεται, όμως, δίπλα του παίκτες στηρίγματα να συνδυαστεί μαζί τους να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Όταν ο Μυστακίδης πήγαινε κοντά του οι συνδυασμοί αυτοί έβγαιναν. Πρέπει να εκμεταλλευτεί περισσότερο το στυλ του Νικολιά ο Πετράκης. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 0/3 γεμίσματα, 7 πάσες, 6 λάθη, 4 κλεψίματα, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

 

Αλλαγές

Γιώργος Ξύδας: Κάτι προσπάθησε να κάνει, αλλά σ’ ένα χρονικό σημείο που ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε αρχίσει να χάνει το μομέντουμ του αγώνα και έτρεχε να ξαναμπεί στο ματς. Είχε 1 τελική, 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και 1 λάθος σε 29 λεπτά συμμετοχής.

Ιγκόρ Βιδάλ: Δεν είχε μία ενέργεια της προκοπής και αναλώθηκε σε πολλά λάθη. Ακόμα και το φάουλ που ανέλαβε να εκτελέσει στο τέλος, δεν μπόρεσε να φτάσει την μπάλα στην περιοχή. Έπαιξε ελάχιστα λεπτά, αλλά αποδείχτηκε μία κακή επιλογή για το σημείο που βρισκόταν το παιχνίδι, αφού τα έκανε όλα λάθος. 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 1 πάσα και 4 λάθη η στατιστική του.

Ευριπίδης Γιάκος: Σχεδόν δεν πρόλαβε να έρθει σε επαφή με την μπάλα, αφού μπήκε στο 87’.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Δύσκολα πετυχαίνει στις αλλαγές και συνήθως τις αργεί, όπως έγινε κι αυτήν τη φορά. Κατά τα λοιπά, μάλλον πλησίασε στην ενδεκάδα που μπορεί να του φέρει αποτελέσματα, αφού ο ΠΑΣ Γιάννινα, από την άποψη της μεγάλης παραγωγής φάσεων, έκανε το καλύτερό του παιχνίδι για φέτος στο πρωτάθλημα. Ίσως με κάποιες διορθωτικές κινήσεις να φτάσει και σε ακόμα καλύτερη εικόνα η ομάδα. Το κακό είναι ότι ο χρόνος φτάνει στο τέλος του και οι απαιτήσεις για αποτέλεσμα δεν μεταφέρονται στο απώτερο μέλλον, αλλά είναι για την τρέχουσα εβδομάδα, όπου πρέπει ο ΠΑΣ να κάνει το 2 στα 2 με Θύελλα Καμαρίου και Λαμία. Το «κουμπί» δεν το γυρίζει η Παναγία, αλλά ο ίδιος και οι παίκτες. Το περιμένουμε και το πιστεύουμε ότι θα το κάνουν.

Του Γιάννη Γιαννάκη