«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μην συμπεριλάβει στην πρόταση που κατέθεσε στην Ε.Ε. για χρηματοδότηση έργων από το “πακέτο Γιούνκερ” τις οδικές συνδέσεις Πρέβεζα- Ιόνια Οδός και Κοσμηρά (Ιόνια Οδός)- Κακαβιά.

Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είπε πως  οι μελέτες  των δύο οδικών αξόνων είναι ολοκληρωμένες και μάλιστα στο τμήμα της Πρέβεζας εκπονείται και η τελευταία γεωτεχνική μελέτη. “Νομίζω-τόνισε– ότι είναι μεγάλο λάθος του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του, που έπρεπε να δουν ότι κάποιοι δρόμοι παίζουν άλλο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο οι κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων δεν το βλέπουν  δεν θα γίνεται τίποτε. Δυστυχώς τα υπουργεία έχουν ωτοασπίδες σε ο, τι αφορά την Επαρχία”.

Ο Περιφερειάρχης, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, υπογράμμισε ότι τα δύο έργα, είναι απόλυτα συμβατά με τις προϋποθέσεις που θέτει το “πακέτο Γιούνκερ” το οποίο απαιτεί ιδιωτική συμμετοχή  καθώς και οι δύο δρόμοι φέρνουν έσοδα στον κύριο άξονα της Ιόνιας οδού. Τέλος, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν προβλήματα με έργα που προτάθηκαν στο “πακέτο Γιούνκερ” σε επίπεδο μελετών:  “Έβαλαν έργα καθ’  υπόδειξη. Όταν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν μελέτες, τότε θα αναζητήσουν νέα ώριμα έργα και ίσως τότε να έχουμε κι εμείς τύχη”, συμπλήρωσε.

Άλλες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016) μεταξύ άλλων ελήφθησαν και οι εξής αποφάσεις:

Εγκρίθηκε  κατά πλειοψηφία, η  μονοδρόμηση τμήματος των οδών Αγίου Παντελεήμονος και Αχέροντος (όρια Ε.Τ.Ε. διασταύρωση οδών Ν. Ζέρβα και Σουλίου), που βρίσκονται εντός οικισμού  Δ.Κ. Καναλλακίου Π.Ε. Πρέβεζας.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία,  η  εξάμηνη παράταση της αριθμ. 110366/3380/9-11-2015 απόφασης του Περιφερειάρχη για τον περιορισμό του αριθμού των αλιευτικών εργαλείων «καλαμίδι (ή καλάμι)» και «πεταχτάρι» στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την ανακατάταξη του Τμήματος Εθνικής Οδού (5) από «Γέφυρα Καλογήρου» έως πρώην Στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» και ένταξη αυτού στο τριτεύον εθνικό δίκτυο, με την παρατήρηση  η Δημοτική Αρχή να έχει την ευθύνη της αποκατάστασης στα διάφορα έργα

Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη  συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου-Π.Ε. Θεσπρωτίας στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του  Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας Α.Ε. με το ποσό των 79.978,75 ευρώ.

Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη σύναψη σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για τεχνική υποστήριξη (διεκπεραίωση, επίβλεψη και παραλαβή) διαφόρων μελετών και  έργων του Δήμου, όπως αναγράφονται και στο σχετικό σχέδιο της σύμβασης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ομόφωνα, δήλωσε  τη συμπαράστασή του προς τους μαθητές του ΣΔΕ Άρτας και του παραρτήματος της Φιλιππιάδας,  ζητώντας την αναπλήρωση των χαμένων εκπαιδευτικών ωρών, προκειμένου να μη χαθεί η σχολική χρονιά λόγω μη σωστού προγραμματισμού και έγκαιρης στελέχωσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό.