
Τα… «μήπως έφταιγε το πρόγραμμα», «μήπως οι τραυματισμοί», «μήπως το σύστημα», «μήπως οι μεταγραφές», μας τελείωσαν. Όλα αυτά μαζί ή το καθένα ξεχωριστά ευθύνεται για την απώλεια βαθμών του ΠΑΣ Γιάννινα, ειδικά στα εντός έδρας ματς. Η ομάδα μέχρι εκεί μπορεί, μην περιμένουμε ότι θα «ξυπνήσει» ο τάδε ποδοσφαιριστής ή ότι στον επόμενο θα είναι διαθέσιμος και ο δείνα και ξαφνικά θα λυθούν δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Η ομάδα ανήκει στο τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας και θα παλέψει με Απόλλωνα, Λεβαδειακό, ΟΦΗ, Λαμία και ΑΕΛ. Η τελευταία κουτσά, στραβά, ατσούμπαλα, άμπαλα, τα καταφέρνει, παρά τον «εμφύλιο» στην εξέδρα. Προ εβδομάδας ήταν ο Παναιτωλικός που με τη μεγάλη του νίκη επί της ΑΕΚ, απομακρύνθηκε κι αυτός. Επομένως, όλο και λιγοστεύουν οι υποψήφιοι που θα βρεθούν από κάτω μας.
Από εδώ και πέρα οι επιλογές είναι ξεκάθαρες. Ο κ. Χριστοβασίλης πρέπει να προχωρήσει σε εκκαθάριση του ρόστερ και να συνεχίσουν εκείνοι που ξέρουν για τι πράγμα θα παλέψουν και από την άλλη να ζυγίσει τα οικονομικά και να δει τι θα είναι λιγότερο καταστροφικό. Τρεις ακριβές μεταγραφές ή ένας υποβιβασμός με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής; Πάντως η διαιτησία ξεκάθαρα μας δείχνει την πόρτα της εξόδου από τη Super League. Πολλά και σοβαρά τα λάθη και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Αν δεν φτιαχτεί ομάδα να κερδίζει και τους διαιτητές, το πράγμα θα είναι πολύ δύσκολο.
Όσον αφορά τους φιλάθλους, είδαν τις δύο προηγούμενες σεζόν την ομάδα να ξεμένει από στόχο 10 αγωνιστικές πριν το φινάλε. Φέτος η ομάδα θα τους χρειάζεται ακόμα και για να καταφέρει να πάρει μία ισοπαλία στην έδρα της από ομάδες τύπου ΟΦΗ. Η επιστροφή στα «πέτρινα χρόνια» δεν θα χαροποιήσει κανέναν, γι’ αυτό ας συνεχίσουν να στηρίζουν με τη μαζική τους παρουσία. Ο βαθμός με τον ΟΦΗ ήταν δικός τους. Αν ήταν άδειο το γήπεδο, ο ΟΦΗ θα έφευγε με το διπλό.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο ΠΑΣ έχασε 7 βαθμούς στην έδρα του από Παναιτωλικό, Λαμία και ΟΦΗ. Οι δύο τελευταίες είναι ομάδες με τον ίδιο στόχο, που θα τις παίξει εκτός έδρας στις κρίσιμες τελευταίες αγωνιστικές, όπως εκτός θα είναι και ο Λεβαδειακός. Αν δεν περνάς τον πήχη σε τέτοια ματς, τότε σε ποιά; Το ταβάνι χαμήλωσε επικίνδυνα…
Πάμε στην ατομική κριτική των παικτών
Μάρκος Βελλίδης: Από την πίσω κάμερα φαίνεται ότι πιανόταν το σουτ του Ποτουρίδη, όμως η μπάλα βρίσκει σίγουρα στον Λίλα και παίρνει ανάποδα φάλτσα, οπότε τι «παιχνίδι» μπορεί να του παίζει και τον ξεγελά, δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτη βεβαιότητα. Ξεκινάμε, πάντως, από το ότι δεν βγήκε με την μπάλα εκτός περιοχής, οπότε δεν υπήρχε έμμεσο φάουλ. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 5 λάθη, 2 αποκρούσεις, 4 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.
Άντι Λίλα: Σταθερά στους παίκτες που διακρίνονται φέτος, χωρίς όμως να φτάσει στα επίπεδα απόδοσης του προηγούμενου αγώνα. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 4 κλεψίματα, παραχώρησε 3 φάουλ και κέρδισε 3.
Αλέξανδρος Νικολιάς: Θέλουμε να τον βλέπουμε να παίρνει περισσότερο την μπάλα στα πόδια του, αλλά για κάποιο λόγο αυτό δεν γίνεται και κυρίως θα θέλαμε να τον βλέπουμε να παίρνει την μπάλα πιο κοντά στη μεγάλη περιοχή, ώστε εκεί να εκμεταλλευτεί τον γρήγορο χειρισμό της μπάλας με τα πόδια. Τον είχε καλά κλεισμένο ο Παπαδόπουλος και δεν τον άφησε να φτιάξει παιχνίδι. Είχε 1/5 γεμίσματα, 1 πάσα, 7 λάθη, 4 κλεψίματα, παραχώρησε 2 φάουλ και κέρδισε 4.
Αλέξης Μιχαήλ: Δεν συνέχισε από εκεί που σταμάτησε με τον Λεβαδειακό. Ήταν μία μέτρια βραδιά, απέναντι όμως σε μια ούτως ή άλλως αδύναμη επιθετικά ομάδα που και αυτό το λίγο έφτανε για να την εξουδετερώσεις. Αν δεν ήταν το φάουλ-δώρο του Λάμπρου, ο ΠΑΣ θα κρατούσε και πάλι το μηδέν στην άμυνα. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 1 λάθος, 1 κλέψιμο και 1 επέμβαση.
Θέμης Τζημόπουλος: Πολλά και σοβαρά τα λάθη του, αλλά ευτυχώς ή τα διόρθωνε ο ίδιος ή δεν κόστιζαν ιδιαίτερα, γιατί όπως αναφέραμε και πριν, ο ΟΦΗ είναι ιδιαίτερα αδύναμος επιθετικά. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 3 λάθη, 5 κλεψίματα, 1 επέμβαση και 2 κερδισμένα φάουλ.
Αλέξανδρος Αποστολόπουλος: Δεν έπιασε ούτε αυτός την εξαιρετική απόδοση του προηγούμενου αγώνα, αλλά στάθηκε καλά σε γενικές γραμμές, με βοήθειες και αμυντικά και επιθετικά. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/2γεμίσματα, 4 λάθη και 2 κλεψίματα.
Στέφανος Αθανασιάδης: Θα τον χαρακτηρίζαμε MVP του ΠΑΣ Γιάννινα, όχι μόνο για το πολύ όμορφο γκολ που πέτυχε, αλλά γιατί δεν έχασε καμία πρώτη κεφαλιά, έτρεχε να μαρκάρει όλες τις πρώτες πάσες των αμυντικών του ΟΦΗ και έδειξε πραγματικά ότι θέλει αυτό το restart στην καριέρα του. Στην Αθήνα γράφεται ότι δεν νιώθει «ασφαλής» στον ΠΑΣ Γιάννινα και παίζει το ενδεχόμενο μεταγραφής του στην ΑΙΚ Στοκχόλμης ή κάποια άλλη ομάδα του εξωτερικού. Δεν ξέρουμε πόσο ισχύει, πάντως υπάρχουν δεδομένες «αντιπάθειες» στελεχών της ομάδας με δημοσιογράφους στην Αθήνα και με την πρώτη ευκαιρία βγαίνουν και θα βγαίνουν διάφορα δημοσιεύματα όσο θα γίνεται ευάλωτη η ομάδα. Όσες φορές έπαιξε βασικός ο Κλάους τίμησε το συμβόλαιό του και την αγάπη που του έδειξε η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου. Στο ματς με τον ΟΦΗ πέτυχε το γκολ σε 4 τελικές που είχε, έδωσε 2 πάσες, έκανε 4 λάθη, 1 επέμβαση και κέρδισε 2 φάουλ.
Ευριπίδης Γιάκος: Ανέλαβε τις εκτελέσεις στημένων φάσεων, που ήταν μισές καλές, μισές όχι. Δεν είναι ο κλασικός εκτελεστής, οπότε σε γενικές γραμμές αντεπεξήλθε. Είχε λάθη, δεν του βγήκε το ξεδίπλωμα του παιχνιδιού όπως θα ήθελε, αφού ο Ν. Παπαδόπουλος είχε «διαβάσει» κι αυτόν πολύ καλά από το προηγούμενο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και τον «μπλόκαρε». Ακόμα κι έτσι, όμως, όταν βγήκε αλλαγή, ο ΠΑΣ άρχισε κατευθείαν τις μεγάλες μπαλιές. Όσο δεν υπάρχει ισάξιος αντικαταστάτης του, θα δημιουργείται πρόβλημα στην ανάπτυξη του ΠΑΣ, ακόμα κι αυτή τη μέτρια που είχε το Σάββατο. Είχε 2/6 γεμίσματα, 2 πάσες, 8 λάθη και 3 κλεψίματα.
Γιώργος Παμλίδης: Αν κάνουμε τη σύγκριση με τον Ξύδα, ο Παμλίδης είναι καλύτερος αυτή τη στιγμή. Κάτι λείπει από το να γίνει και ακόμα πιο χρήσιμος, που για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε αντιληφθεί ποιο είναι αυτό το «κάτι» που του λείπει. Έδωσε την ασίστ στον Κλάους, είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1/2 γεμίσματα, 2 πάσες και 7 λάθη.
Μιχάλης Μπουκουβάλας: Και απ’ αυτόν είδαμε μία απόδοση που δεν ήταν ανάλογη της προηγούμενης, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια σταθερότητα και μια σιγουριά. Ούτε πανικός ούτε ατσαλοσύνες. Είχε 1/4 γεμίσματα, 3 πάσες, 2 λάθη, 3 κλεψίματα και κέρδισε 4 φάουλ.
Γιώργος Ξύδας: Δεν μας έχει πείσει ακόμα ότι μπορεί να είναι βασικός. Συνήθως τέτοιοι ταλαντούχοι παίκτες με τον Πετράκη «ψήνονταν» ένα εξάμηνο πριν πέσουν στη «μάχη». Είχε 3 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ. Σχεδόν δεν ακούμπησε μπάλα δηλαδή.
Αλλαγές
Σάντι Κρίζμαν: Δεν του βγήκε τίποτα απ’ ό,τι επιχείρησε. Η μπάλα «έκαιγε» εκείνη την ώρα και δεν μπήκε με πολύ «καθαρό» μυαλό. Είχε 0/2 γεμίσματα, 1 πάσα, 6 λάθη και 1 κλέψιμο.
Γιάννης Μυστακίδης: Έδωσε μια μεγαλύτερη επιθετική πνοή η δική του παρουσία, πέρασε κάποιες μπαλιές στη μεγάλη περιοχή και σ’ αυτόν ανήκει η σέντρα που ο Παμλίδης κάνει την κεφαλιά και τη στέλνει στον Αθανασιάδη. Σίγουρα το χρονικό σημείο που μπήκε δεν επέτρεπε να δείξει κάτι περισσότερο .
Δεν έγινε τρίτη αλλαγή
Προπονητής
Γιάννης Πετράκης: Σε τέτοια ματς που η κερκίδα πάλλεται και θέλει πολύ τη νίκη πρέπει να εκμεταλλευτείς και λίγο τη δυναμική που σου δίνει η έδρα, αντί να μπεις να εφαρμόσεις την τακτική σου. Πόσο μάλλον όταν ο αντίπαλος προπονητής έχει φροντίσει να έρθει «διαβασμένος». Θα μπορούσε η ομάδα να μπει πιο επιθετικά και να πάει στο πάθος και τη διάθεση, συνδυάζοντάς τα και με την τακτική, όπως έκανε με τον Λεβαδειακό. Αντ’ αυτού, μετά το 20λεπτο ο ΠΑΣ έδωσε μέτρα και περίμενε τα λάθη του ΟΦΗ για να χτυπήσει σε αντεπιθέσεις. Όταν όμως η άμυνα δεν είναι τόσο ενεργητική, αλλά γίνεται στατικά, αυτό δεν λειτουργεί.
Ουσιαστικά ο ΠΑΣ ξύπνησε μετά το 0-1 κι εκεί έπαιξε με περισσότερη ορμή και πάθος. Αν το είχε κάνει εξ’ αρχής θα είχε σκοράρει πρώτος και θα είχε μεταφέρει το άγχος στον ΟΦΗ.
Του Γιάννη Γιαννάκη