image description

Ένα από τα καλύτερά του ημίχρονα έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα στην Τρίπολη, όχι μόνο της φετινής σεζόν, αλλά της τελευταίας διετίας. Είχε διάρκεια, είχε πλάνο, είχε τρεξίματα, είχε φάσεις, δυστυχώς μόνο γκολ δεν είχε. Και ακολούθησε ένα πιο μέτριο πρόσωπο από το 46’ ως το 85’ κι ένα καταστροφικό 5λεπτο στο τέλος, που οδήγησαν τελικά στην ήττα.

Γενικώς παρατηρήθηκε ότι στα ματς με Λεβαδειακό, ΟΦΗ και Αστέρα υπήρχε μία αισθητή βελτίωση της εικόνας, που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είχε προηγηθεί. Ο ΠΑΣ Γιάννινα φαίνεται να βρίσκει τον καλό του εαυτό, αλλά από την άλλη δείχνει ότι αυτή τη στιγμή το ταβάνι του είναι πολύ συγκεκριμένο.

Για να νικήσει ο φετινός ΠΑΣ Γιάννινα απαιτούνται τρεις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να πιάσει πολύ καλή απόδοση, να σκοράρει πρώτος και να έχει διαιτησία 50%-50%. Αν από αυτήν τη… μαθηματική εξίσωση αλλάξει κάτι, έστω και ελάχιστα, το γινόμενο δεν θα είναι οι… 3 βαθμοί. Επειδή, όμως, το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να οδηγείται η ομάδα στους 3 βαθμούς, ακόμα κι αν κάποιος από τους τρεις παράγοντες μεταβάλλεται.

Το ερώτημα που προφανώς ανακύπτει, είναι πώς θα ανατρέψει τα «μαθηματικά» του ο ΠΑΣ Γιάννινα; Η απάντηση είναι με μεταγραφική ενίσχυση από το πάνω ράφι, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, όπως κι αν εννοεί ο καθένας το «πάνω ράφι». Το έχουμε ξαναγράψει, ότι ο ΠΑΣ μας προέκυψε χαμηλοτάβανος φέτος, αφού οι μεταγραφές αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου. Και πάλι καλά που οι «παλιοί» βγήκαν μπροστά το τελευταίο διάστημα και με 2-3 «νέους» άρχισαν να το παλεύουν, δείχνοντας ότι με μερικές διορθωτικές κινήσεις ίσως να γίνει κάτι.

Ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος κατά πως φαίνεται. Ο Μπούσης με την πουράκλα του στο «Γεντί Κουλέ», έριξε την τριάρα στον Παναθηναϊκό, έχει και 8.000 κόσμο στο γήπεδο και ετοιμάζεται με ποδοσφαιράνθρωπους (Σαμαράδες, Πουρσανίδη και σία) στη διοίκηση να κάνει ουσιαστικές μεταγραφές.

Ο Κούγιας φωνάζει στοχευμένα μαζί με τον Ολυμπιακό και βρίσκει τον τρόπο να παίρνει κρίσιμα ματς, όπως με τον ΠΑΣ ή τον Πανιώνιο. Απειλεί με αποχώρηση από το πρωτάθλημα, βέβαια, αλλά όλο και κάποιος θα τον «παρακαλέσει» να μην αφήσει τη μάχη να σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη νέα «παράγκα».

Η Λαμία έχει μια ανταγωνιστική ομάδα που «τσουλάει» και ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου μπορεί να βοηθήσει με κάποιες μεταγραφούλες, αλλά αυτήν την ομάδα ο ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να βρει τον τρόπο να την έχει από κάτω.

Τον Παναιτωλικό σχεδόν τον σώσαμε με το διπλό στα Γιάννενα και τη μεγάλη νίκη που πήρε επί της ΑΕΚ.

Ο Αστέρας πήρε τα ματς που έπρεπε για να βγάλει το κεφάλι πάνω από το… νερό και να ανασάνει. Τα περί Ευρώπης που άρχισαν να λένε θα τα δούμε προσεχώς, αν καταφέρει να κερδίσει και κάποια από τα ντέρμπι.

Το αν ο Λεβαδειακός είναι «τελειωμένος» θα το δούμε σήμερα στη Νέα Σμύρνη. Για να δούμε τι στάση θα κρατήσει η πλατεία σήμερα…

Για τον Απόλλωνα δεν χρειάζεται να πούμε κάτι.

Συμπέρασμα; Όχι απλά στένεψαν τα περιθώρια, αλλά ήδη κάποιοι μας έχουν ως τρίτο φαβορί μετά από Απόλλωνα και Λεβαδειακό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει τίποτα.

Το Σάββατο η νίκη με τον Πανιώνιο είναι αυτονόητη, αν θέλουμε να μιλάμε για σωτηρία και όχι για τον σχεδιασμό της Β’ Εθνικής. Ο κόσμος πρέπει να αφήσει κατά μέρος την απογοήτευση και τις προσωπικές πικρίες και να βάλει την ομάδα πάνω απ’ όλα.

Πάμε και στην κριτική της απόδοσης των παικτών:

Μάρκος Βελλίδης: Ελάχιστες οι φορές που χρειάστηκε, αφού στο μεγαλύτερο μέρος ήταν «θεατής». Ειδικά στο α’ ημίχρονο ο τερματοφύλακας χρειαζόταν μόνο για τις επαναφορές της μπάλας. Η στατιστική κατέγραψε γι’ αυτόν 1 λάθος, 1 απόκρουση, 4 κλεψίματα και 3 επεμβάσεις.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Μέχρι τη στιγμή που χρειάστηκε να παίξει δεκάρι τα πήγαινε άριστα. Όταν μετατοπίστηκε στον άξονα , σε συνδυασμό και με την έξοδο του Γιάκου από τον αγωνιστικό χώρο, το κέντρο χάθηκε και από εκεί και πέρα είδαμε άλλο ματς. Είχε 0/2 γεμίσματα, 7 πάσες, 4 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ, εκ των οποίων το ένα του κόστισε την 4η κίτρινη της σεζόν κι αυτό σημαίνει ότι θα λείψει από ένα παιχνίδι.

Αλέξης Μιχαήλ: Σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά, κέρδιζε τις μονομαχίες, πήγαινε πρώτος στην μπάλα ή σταμάταγε εγκαίρως τις επιθετικές προσπάθειες των αντιπάλων. Έκανε 4 λάθη και 4 επεμβάσεις.

Θέμης Τζημόπουλος: Έχει κάνει πολύ καλό ματς, σταμάτησε ουκ ολίγες φάσεις μέσα στην περιοχή του ΠΑΣ, ψύχραιμος και στις πάσες του, απέφυγε τα άσκοπα γεμίσματα. Είχε 2/2 γεμίσματα, 6 πάσες, 1 λάθος, 1 απόκρουση και 6 επεμβάσεις.

Αλέξανδρος Αποστολόπουλος: Σταθερά καλές εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα, με πολλές βοήθειες σε άμυνα και επίθεση. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 6 πάσες, 2 λάθη, 2 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Ευριπίδης Γιάκος: Άπαντες μίλησαν για ένα διαφορετικό παιχνίδι από το 60’ και μετά. Ήταν το σημείο που ο Παράσχος έβαλε τον Φερνάντεζ και ο Πετράκης έβγαλε τον Γιάκο. Ο άξονας χάθηκε, ο Αστέρας άρχισε να επιτίθεται συνεχώς από τον άξονα και να δημιουργεί την αίσθηση της πίεσης. Δυστυχώς ο Γιάκος δεν έχει αντικαταστάτη αυτή τη στιγμή, κι αν έχει, πιο κοντά στα χαρακτηριστικά πιθανόν να είναι ο Βιδάλ, οπότε η είσοδος του Παμλίδη μάλλον μπέρδεψε λίγο τα πράγματα. Η στατιστική για τον Γιάκο κατέγραψε 1 τελική, 0/5 γεμίσματα, 4 πάσες, 4 λάθη και 1 επέμβαση.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Έκανε κάποια λάθη στις μεταβιβάσεις του, χρειαζόταν πιο σίγουρες πάσες, αλλά αυτό ενδεχομένως έχει να κάνει και με τον πήχη της δυσκολίας, λόγω του ανάποδου ποδιού με το οποίο παίζει. Παρ’ όλα αυτά είναι από τους παίκτες που κάνουν αυτά που θέλει ο Πετράκης και είναι πάντα χρήσιμος. Είχε 1/2 γεμίσματα, 5 πάσες, 6 λάθη, 1 απόκρουση, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Σάντι Κρίζμαν: Τα είχε όλα, αλλά του έλειπε το σημαντικότερο, το σκοράρισμα. Εξαιρετικός σε όλα, εκτός από τα τελειώματά του. Είχε 4 τελικές, 1/2 γεμίσματα, 3, πάσες, 4 λάθη, 1 επέμβαση και 2 κερδισμένα φάουλ.

Γιώργος Ξύδας: Κάνει κάποια πράγματα, αλλά υστερεί σε ουσία στο παιχνίδι του. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/3 γεμίσματα, 6 πάσες, 4 λάθη και 1 κλέψιμο.

Στέφανος Σιόντης: Κάλυψε αρκετά καλά το κενό του Λίλα και μάλιστα απέφυγε και τα πάρα πολλά φάουλ που κάνει ο Άντι. Κυρίως ήλεγξε τους χώρους και τις κινήσεις ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΣ. Είχε 1 τελική, 6 πάσες, 4 λάθη και 1 κλέψιμο.

Στέφανος Αθανασιάδης: Συνεχίζει σε καλό τέμπο, προσπαθεί, τρέχει, μάχεται και δυστυχώς έχασε ένα γκολ που για την κλάση του ήταν σχεδόν σίγουρο. Είχε 1 τελική, 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 6 πάσες, 6 λάθη, 1 κλέψιμο, 1 επέμβαση και 3 κερδισμένα φάουλ.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ

Γιώργος Παμλίδης: Του λείπει η αποφασιστικότητα και το καθαρό μυαλό. Είναι χαρακτηριστική μία φάση που προχωράει με την μπάλα στα πόδια έξω από την περιοχή και αντί να δώσει κάποια πάσα στους παίκτες που τον περίμεναν, πηγαίνει και πέφτει πάνω στους αμυντικούς. Είχε 1 τελική προσπάθεια που δυστυχώς έδειξε ότι δεν έχει καλά τελειώματα, έκανε 2 λάθη και 1 κλέψιμο.

Τόλης Σκόνδρας: Δεν μπορεί να κριθεί

Γιάννης Μυστακίδης: Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Έστησε πάρα πολύ καλά την ομάδα, το πλάνο του εκτελέστηκε άψογα από τους παίκτες. Μετά το 60’ δυστυχώς χάλασε και ο ίδιος την ομάδα με τις λάθος αλλαγές, αλλά δεν βρήκε και αντίδοτο στις αλλαγές παικτών και σχηματισμού του Αστέρα. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, ο ΠΑΣ είναι ακόμα σε φάση που τα πράγματα πρέπει να του βγουν με βάση το αρχικό πλάνο και με τον παράγοντα διαιτησία στο 50%-50%. Όταν προκύπτουν άλλα δεδομένα δύσκολα μπορεί να τα ξαναφέρει στα μέτρα του.

 

Του Γιάννη Γιαννάκη