image description

Λίγο έλειψε να ζήσουμε σκηνές παραλόγου στο τέλος της αναμέτρησης του Ηρακλή με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αν ο Γηραιός πετύχαινε και τρίτο γκολ, καθώς ο σπίκερ της cosmote και πιθανόν και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Ηρακλή, είχαν υπολογίσει ότι προκρίνονται με σκορ 3-0.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Ο Ηρακλής χρειαζόταν σκορ 4-0 για την πρόκριση, αφού τα κριτήρια των ισοβαθμιών είναι

-Πρώτον οι βαθμοί που έχουν στα μεταξύ τους ματς οι ομάδες που ισοβαθμούν. Σ’ αυτό το κριτήριο Ατρόμητος, ΠΑΣ και Ηρακλής είχαν 3 βαθμούς.

-Το δεύτερο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων στα ματς μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν. Σ’ αυτήν την περίπτωση η διαφορά τερμάτων ολοκληρώθηκε με 7-3 για τον Ατρόμητο, 2-3 για τον ΠΑΣ και 3-6 για τον Ηρακλή.

-Αν τυχόν πετύχαινε και 3ο γκολ ο Ηρακλής, τότε η διαφορά τερμάτων θα πήγαινε 2-4 για τον ΠΑΣ και 4-6 για τον Ηρακλή, δηλαδή θα ήταν στο -2 και οι δύο ομάδες, οπότε θα πηγαίναμε στο τρίτο κριτήριο που είναι η διαφορά τερμάτων που έχουν οι ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, στο σύνολο του μίνι αυτού πρωταθλήματος. Σ’ αυτήν την περίπτωση (αν έχανε με 3-0) ο ΠΑΣ θα είχε 7-4 τέρματα και ο Ηρακλής 7-6, οπότε θα περνούσε ο ΠΑΣ.

Ο σπίκερ προσπέρασε εκ παραδρομής το κριτήριο της διαφοράς τερμάτων στο σύνολο του πρωταθλήματος και τόνιζε ότι ο Ηρακλής θα περνούσε λόγω καλύτερης επίθεσης που είναι το 4ο κριτήριο των ισοβαθμιών, αλλά ούτε με 3-0 ο Ηρακλής θα είχε καλύτερη επίθεση. Ο ΠΑΣ είχε 7 γκολ (5 στη Θύελλα Καμαρίου και 2 στον Ατρόμητο) και ο Ηρακλής θα είχε επίσης 7 (3 στη Θύελλα Καμαρίου, 1 στον Ατρόμητο και αν έβαζε 3 στον ΠΑΣ).

Παρόμοιο μπέρδεμα υπήρξε και για την ισοβαθμία Κισσαμικού-Παναθηναϊκού, αλλά όπως ξεκαθαρίζουν δημοσιεύματα μετά τον αποκλεισμό του Παναιτωλικού, ο Παναθηναϊκός θα πάρει την πρώτη θέση μόνο αν νικήσει σήμερα τον Κισσαμικό, αφού με την ισοπαλία οι δύο ομάδες έχουν τους ίδιους βαθμούς στα μεταξύ τους ματς, την ίδια διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς, άρα θα μετρήσει η καλύτερη διαφορά τερμάτων στο σύνολο του μίνι πρωταθλήματος, όπου εκεί υπερισχύει και άρα περνάει ο Κισσαμικός ως πρώτος του ομίλου.

 

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει ο ΚΑΠ για τις ισοβαθμίες

1/ Στις ισοβαθμίες τα κριτήρια κατάταξης κατά σειρά είναι τα εξής:

α. Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.

β. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

γ. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

δ. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

ε. Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβαθμία ομάδων τότε συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.