Ένα φαινόμενο που βίωσε αρκετές φορές η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα τα τελευταία χρόνια ήταν οι ξαφνικές προσφυγές ποδοσφαιριστών της, που ακόμα και με μία μέρα καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων τους, πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών, αποκτούσαν δικαίωμα προσφυγής και αποχωρούσαν ως ελεύθεροι. Πολύ χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις ήταν αυτές των Τσάβες, Πασχαλάκη και Ναδάλες, που ακόμα  και για μικροποσά, κατέθεσαν προσφυγή την πρώτη κιόλας μέρα που αποκτούσαν δικαίωμα και κατάφεραν να επιτύχουν την ελευθερία τους.

Οι ομάδες μέχρι τώρα δεν είχαν το δικαίωμα να αντιδράσουν μετά την προσφυγή ενός παίκτη τους, να τον πληρώσουν δηλαδή και να τον κρατήσουν στις τάξεις τους. Ασφαλώς και πλήρωναν τα δεδουλευμένα, αλλά μετά την εκδίκαση της προσφυγής και αφού έμεναν ελεύθεροι οι παίκτες, ενώ εξαναγκάζονταν και σε τεράστιες αποζημιώσεις των υπολοίπων των συμβολαίων τους. Από το καλοκαίρι του 2018, όμως, προστέθηκε μία νέα διάταξη στον κανονισμό ιδιότητας μεταγραφών ποδοσφαιριστών, η οποία βοηθάει τις ΠΑΕ να μην χάνουν παίκτες, ακόμα κι αν υπάρχει κάποια αβλεψία ή καθυστέρηση στην πληρωμή.

Συγκεκριμένα, η νέα αυτή διάταξη προβλέπει ότι οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να ενημερώνουν την ομάδα με εξώδικο περί των απαιτήσεών τους και αν αυτές δεν συμμορφώνονται εντός προθεσμίας 8 ημερών από την επίδοση του εξώδικου, τότε θα μπορούν να κινούν τις διαδικασίες προσφυγής (άρθρο 11, παρ. 6 του κανονισμού ιδιότητας και μεταγραφών).

Αν μη τι άλλο, θα είναι δύσκολο πλέον να υπάρχουν αποχωρήσεις παικτών από προσφυγή, παρά μόνο αν υπάρχει πλήρης αδυναμία κάποιας ομάδας να ανταποκριθεί στο χρονικό περιθώριο των 8 ημερών ή ουσιαστικά έχει επιλέξει να βάλει τέλος στη συνεργασία μαζί τους και προτιμά να κάνει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της μέσω δόσεων, όταν τελεσιδικήσει μία προσφυγή.