Μας αποχαιρέτησε το  2018 που για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ήταν η πιο δύσκολη αγωνιστική σεζόν  των τελευταίων χρόνων, μιας και η απόδοση του δεν ήταν αυτή που προσδοκούσαν, τόσο οι οπαδοί όσο και τα  μέλη της ομάδας, ενώ κλείνοντας το πρώτο μισό της νέας περιόδου η βαθμολογική θέση του  προβληματίζει.

Εύλογα λοιπόν οι φίλαθλοι ανησυχούν και έχουν απαιτήσεις βελτίωσης της  εικόνας, αλλά και της θέσης  της ομάδας και το μόνο που βλέπουν ότι μπορεί να το καταφέρει αυτό είναι οι μεταγραφές, ει δυνατόν δαπανηρές,  ενώ κάποιοι δεν έχουν πλέον στο απυρόβλητο και τον προπονητή.

Και εδώ μάλλον πρέπει να πρυτανεύσει η λογική . Το να αποκτηθούν καλοί ποδοσφαιριστές τον Ιανουάριο  δεν είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί να υπάρξει για μια ομάδα. Οποιαδήποτε ομάδα. Ακόμη και αν αποφασιστεί να γίνει η χρηματική υπέρβαση για μια «έτοιμη λύση» δεν πρέπει να διαφεύγει ότι δεν υπάρχει χρόνος προσαρμογής, θα είναι ένα αίνιγμα η κατάσταση που θα βρίσκεται από πλευράς φόρμας, αλλά  κι αν το δούμε ρεαλιστικά, πόσα καλά βιογραφικά κυκλοφορούν τον Ιανουάριο;

Σχετικά με  τον προπονητή, που συνήθως είναι το εύκολο «θύμα» αλλά και η πιο «ακίνδυνη» λύση για  απόδοση ευθυνών…  ποιός Έλληνας προπονητής είναι αυτή την στιγμή καλύτερος του Πετράκη και ποιός ο πλέον κατάλληλος που  μπορεί να επαναφέρει την ομάδα σε επιτυχίες  από του άνεργους διαθέσιμους;

Όσον αφορά την περίπτωση ξένου, μέχρι να προσαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα και να καταλάβει που βρίσκεται θα έχει τελειώσει το πρωτάθλημα, άσε που «Κάναντι»  δεν βρίσκεις κάθε μέρα, αλλά και πόσους άλλαξε ο Ατρόμητος για να βρει «Καναντι».

Λαμβάνοντας υπ όψιν, πέραν της πενιχρής βαθμολογικής συγκομιδής, που όμως δεν δείχνει απογοητευτική (βλέπε Απόλλων Σμύρνης), αλλά ανταγωνιστική μέχρι και την 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα  και τα στατιστικά που δείχνουν προβλήματα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, το συμπέρασμα είναι ότι σίγουρα ακόμη η ομάδα δεν έχει βρει το δρόμο της,  αλλά κυρίως  δεν  έχει πάρει ακόμη τις βοήθειες από τους νεομεταγραφέντες του καλοκαιριού, που τόσο έχει ανάγκη.

Η ποιότητα όμως του φετινού πρωταθλήματος  και η δυναμική των ομάδων, εξαιρουμένων αυτών που δίκαια φιγουράρουν στις πέντε πρώτες θέσεις, αλλά και του  Αστέρα Τρίπολης, που το σκαρφάλωμα του  ακόμη πιο ψηλά, λόγω της ποιότητας των ποδοσφαιριστών του είναι δεδομένο, και του Αρη, που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα «αντέξει»,  δεν δείχνουν  ότι ο ΠΑΣ μειονεκτεί  σε σημείο που να μην μπορεί να τις ανταγωνισθεί στην συνέχεια και με το υπάρχον υλικό.

Όλοι κυμαίνονται στην μετριότητα και όλοι έχουν βασικές ελλείψεις στις γραμμές τους, που πρέπει να καλύψουν και φυσικά για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου,  ισχύουν και γι αυτές τα ίδια.

Για να μην παρεξηγηθώ. Δεν είναι σκοπός μου να πείσω ότι η ομάδα δεν χρειάζεται ενίσχυση. Χρειάζεται. Το θέμα είναι αν μπορεί να ενισχυθεί την συγκεκριμένη περίοδο,  με τι κόστος και αν είναι εφικτή η δαπάνη του, αλλιώς δεν υπάρχει ουσία, λαμβάνοντας σοβαρά υπ όψιν ότι ακόμη δεν έχει εξυγιανθεί οικονομικά, όμως βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκληρωτική εξυγίανση της, που είναι και το σημαντικότερο όλων.

Το να χρεωθεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ για αμφιβόλου αξίας ποδοσφαιριστές είναι ό,τι χειρότερο. Εκ των έσω μπορεί και επιβάλλεται να έρθει η  ανάκαμψη,  αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είναι οι χειρότεροι, αλλά πρέπει να το δείξουν επιτέλους και μέσα στο γήπεδο. Δεν μπορεί να έγιναν όλα τόσο λάθος το καλοκαίρι.

Ανεξάρτητα απ’ όλα όμως, η στήριξη στον ικανότατο Πετράκη και τους καθ’ όλα άξιους συνεργάτες του, Αλεξίου, Ταουσιάνη,  πρέπει να είναι δεδομένη. Αυτοί σίγουρα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και θα το κάνουν…

Υ.Γ.1 Η  πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι οι συμπεριφορές όλων εξαρτώνται από τα αποτελέσματα. Αν ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν ηττηθεί τις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές, όλοι θα μιλάνε για τον AJAX που βρήκε τον εαυτό του,  τον Πετράκη που δικαιώθηκε, τον Κλάους που αναστήθηκε και τον παρεξηγημένο παιχταρά τον Γιάκο.

Σε αντίθετη περίπτωση όλοι θα μπουν στο «πυρ το εξώτερο», ακόμη κι αν ο πρόεδρος είχε ή έχει, ήδη φροντίσει να «ρίξει» ένα «καράβι» ευρώ, εφόσον τότε θα επικρατούσε το «σιγά μη τα έριξε». Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο…

Υ.Γ.2 Η δεύτερη  μεγάλη αλήθεια είναι ότι οι δαπανηρές μεταγραφές θέλουν και κόσμο να τις στηρίζει. Τα εισιτήρια των Ζωσιμάδων, ακόμη και όταν η τιμή τους είναι 5 ευρώ, δεν είναι καν ικανοποιητικά…

Υ.Γ. Η τρίτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη ταλαντούχων ποδοσφαιριστών και η δημιουργία υποδομών (γηπέδου, βοηθητικών) πρέπει να είναι η προτεραιότητα του ΠΑΣ Γιαννινα για να υπάρξει μέλλον. Αυτό πρέπει πρωτίστως να απασχολεί και να υλοποιείται. Με αυτά όλα τα αλλά θα έρχονται φυσιολογικά.

 

*(Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΥΤΣΑΣ κοντά σας μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18:00 από τη συχνότητα του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ