ΖΑΓΟΡΙ: «Μάχη» με τεράστιο όγκο χιονιού, ανοιχτοί δρόμοι και αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

0

Πραγματική «μάχη» με τα χιόνι, το ύψος του οποίου ξεπέρασε και το ένα μέτρο σε πολλά χωριά, δόθηκε στο Ζαγόρι για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι και να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε οικισμούς και κτηνοτροφικές μονάδες.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη και δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ από νωρίς το πρωί και στη διάρκεια της νύχτας αποκαταστάθηκαν και αποκαθίστανται οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ που σημειώθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης και άφησαν χωρίς ρεύμα μεγάλα τμήματα του Ζαγορίου, Κεντρικό, Τύμφη και Ανατολικό.

Χρειάστηκε, μάλιστα, να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση προς το Κουκούλι για να φτάσει άμεσα συνεργείο της ΔΕΗ και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση, δεδομένου ότι υπήρχε κάτοικος που υποστηρίζονταν μηχανικά με οξυγόνο.

Όμως, χωρίς τηλεόραση έμειναν από την Τετάρτη οι κάτοικοι στο Ανατολικό Ζαγόρι και παρά τις οχλήσεις του Δήμου προς τους αρμόδιους της Digea και της ΕΡΤ μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης το τηλεοπτικό σήμα δεν είχε επανέλθει.

 

Δέκα μηχανήματα από την Περιφέρεια (και μισθωμένα) και του Δήμου, εργάστηκαν και εργάζονται για να απομακρύνουν τις τεράστιες ποσότητες χιονιού, που έπεσε από τα ξημερώματα της Τετάρτης, από τους δρόμους και να δώσουν πρόσβαση σε όλα τα χωριά.

Το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ένα μέτρο στα ορεινότερα χωριά της Τύμφης  και στη Βοβούσα, στα «Ριζά» (από Ελάτη-Δίκορφο μέχρι Καλουτά) και σε ορισμένα στο Ανατολικό Ζαγόρι, ενώ από 50-80 εκατοστά ήταν το ύψος του χιονιού στο Κεντρικό Ζαγόρι.

Μέσα από άριστη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής δόθηκαν λύσεις όπου ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και σε γενικές γραμμές αντιμετωπίστηκαν προβλήματα που ανέκυπταν, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται δεδομένου ότι το κύμα  κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Υπατία» δεν τέλειωσε, παρόλο που από το μεσημέρι άρχισε να βρέχει και στο Ζαγόρι.  Αναμένονταν νέες χιονοπτώσεις από το βράδυ της Πέμπτης και χαμηλές θερμοκρασίες από την Παρασκευή και το νέο πρόβλημα θα είναι οι πλημμύρες από το χιόνι που λιώνει, αλλά και  ο παγετός. Ως εκ τούτου οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους χρειάζεται να κινηθούν στο Ζαγόρι είναι απαραίτητες για παν ενδεχόμενο.

 

Σχόλια

Comments are closed.