Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησε σήμερα ο Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα Aleksandar Sunko. Σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, αντηλλάγησαν απόψεις για τη συνεργασία της Περιφέρειας με αντίστοιχες της Κροατίας, στο πλαίσιο της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου με έμφαση στον τουρισμό και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν οι προοπτικές  ναυτιλιακής σύνδεσης της Ηγουμενίτσας με το Ντουμπρόβνικ, ως και ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου σύνδεσης των δύο χωρών μέσω Ηπείρου.

Στο Δημαρχείο ο Πρέσβης της Κροατίας

Τον πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα, Aleksandar Sunko, υποδέχτηκε σήμερα και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα και κατά τη διάρκεια της τόσο ο πρέσβης όσο και ο Δήμαρχος αναφέρθηκαν στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και Δήμων της Κροατίας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπέγκας, ενημέρωσε τον πρέσβη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων, προκείμενου να αδελφοποιηθεί με τον αντίστοιχο του Ντουπρόβνικ, κάτι το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται στα τέλη του μήνα, όταν αποστολή του Δήμου με επικεφαλής το Δήμαρχο θα επισκεφτεί το Δήμο της Κροατίας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πρόταση που κατέθεσα τον Μάιο του 2017, όταν τα Γιάννενα φιλοξένησαν το 2ο Φόρουμ για τη Μακροπεριφερειακή Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου, που ήταν η άμεση έναρξη διαδικασιών αδελφοποιήσεων μεταξύ των πόλεων που φιλοξενούν το Φόρουμ, ξεκινώντας από το Ντουμπρόβνικ και τα Γιάννενα.

Το γεγονός αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, υιοθέτηση καλών πρακτικών, κοινή συμμετοχή σε εκθέσεις και σε προγράμματα διασυνοριακά και ευρωπαϊκά με κοινό προσανατολισμό και στόχευση.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η πρότασή μου αυτή αρχίζει ενεργοποιείται και ευχαριστώ θερμά τον κύριο πρέσβη γιατί συνέβαλε κι αυτός με τις δυνάμεις του για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.

«Βρίσκομαι για πρώτη φορά σε αυτά τα πανέμορφα μέρη της Ελλάδας, έχοντας την ευκαιρία να πραγματοποιήσω πολύ σημαντικές συναντήσεις και στην Ηγουμενίτσα κι εδώ στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων αλλά και την Περιφέρεια. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν να βρούμε τρόπους για το πως θα ζωντανέψουν ξανά οι διασυνδέσεις που υπήρχαν παλαιότερα μεταξύ της Ελλάδας και περιοχών της Κροατίας, είτε ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικώς και σας περιμένουμε όλους εκεί», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Sunko.

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, ο οποίος δήλωσε:

«Είχαμε μια σειρά επαφών με την Κροατική πλευρά στη λογική της ανάπτυξης όλης της Ηπείρου. Εμείς ως ο μητροπολιτικός δήμος της Ηπείρου προσπαθούμε να συμβάλουμε και στις προσπάθειες που γίνονται για τη θαλασσιά διασύνδεση με την Κροατία γιατί θεωρούμε ότι έτσι θα έχουμε μια ακόμα πύλη εισόδου στην περιοχή μας. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε την οδική σύνδεση που είναι εξίσου σημαντική και για την οποία έχουμε την όρεξη και τη δύναμη να τη διεκδικήσουμε. Ακόμα πιο άμεσα όμως, θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε στο πεδίο των σχολικών εκδρομών, καθώς χιλιάδες μαθητές από την Κροατία επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι ένα μερίδιο απ’ αυτούς δικαιούμαστε κι εμείς στα Γιάννενα και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ενημέρωση κτηνοτρόφων για τις κατανεμηθείσες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεις βόσκησης έτους 2018

Από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και για τριάντα ημερολογιακές ημέρες μπορούν οι κτηνοτρόφοι  της Περιφέρειας Ηπείρου, να προσέρχονται στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. της Περιφερειακής τους Ενότητας, προκειμένου να λάβουν γνώση σχετικά με τα στοιχεία  της κατανεμηθείσας έκτασης βόσκησης έτους 2018 όπως έχουν διαμορφωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα, να λαμβάνει γνώση και να υπογράφει σε έντυπη κατάσταση για την επιλέξιμη έκταση που του κατανεμήθηκε σε συνολική λίστα κατανομής (με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν).

Επισημαίνεται πώς κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην παρούσα ειδοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου εντός τριάντα (30) ημερών, θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση – ένσταση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος.

Πληροφορίες:

Δ.Α.Ο.Κ.  ΑΡΤΑΣ :  Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής,

γραφείο 23,  τηλ. 2681364408

Δ.Α.Ο.Κ.  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ :  Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής,

γραφείο 40,  τηλ. 2665360159

Δ.Α.Ο.Κ.  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :  Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής,

γραφείο 110,  τηλ. 2651364110

Δ.Α.Ο.Κ.  ΠΡΕΒΕΖΑΣ :  Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής,

γραφείο  Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής,  τηλ. 2682027774

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ