«Φουντώνουν» οι συζητήσεις γύρω από το αν πρέπει να γίνει από τη νέα σεζόν η αναδιάρθρωση των κατηγοριών ή όχι, με τη δημιουργία της Super League 2. Πολιτικοί, αλλά και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, ζητούν από τον κ. Βασιλειάδη να το ξανασκεφτεί και να μεταθέσει την αναδιάρθρωση τουλάχιστον κατά ένα χρόνο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, δημοσιοποίησε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και κοινοποίησε και στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, όπου αναφέρεται σε σκανδαλώδη χρηματοδότηση 7 ομάδων από την ΕΡΤ, γεγονός που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Επίσης, σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Βασιλειάδης στον Βόλο την προηγούμενη εβδομάδα με υποψήφιο Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ και με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε δελτίο τύπου όπου μεταξύ των άλλων αναφερόταν ότι του «ζήτησαν να μετατεθεί η αναδιάρθρωση για μια χρονιά και ο υπουργός απάντησε ότι αυτό μπορεί να εξεταστεί».

Και εδώ που τα λέμε γιατί να μην επανεξεταστεί ξανά το θέμα, τη στιγμή που οι ομάδες πιάστηκαν τελείως απροετοίμαστες; Από τη μία η προκήρυξη της Super League ουσιαστικά άλλαξε, ενώ ήδη είχε αρχίσει το πρωτάθλημα και από την άλλη μοιράστηκαν κολοσσιαία ποσά στις 7 ΠΑΕ που πήρε η ΕΡΤ, αλλοιώνοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό. Ομάδες, δηλαδή, που εμπορικά κρίθηκαν από τη NOVA ότι δεν της αποδίδουν, χρηματοδοτήθηκαν εξίσου ή και περισσότερο με ομάδες που κατάφεραν και βρήκαν τηλεοπτική «στέγη» στην ελεύθερη αγορά. Εξαίρουμε Παναθηναϊκό και Άρη, που έμειναν εκτός NOVA, επειδή επέλεξαν την κοινή γραμμή με τους άλλους 5 και όχι επειδή δεν ήταν εμπορικές ομάδες.

Όταν, λοιπόν, οι κανόνες του «παιχνιδιού» εκτός γραμμών γηπέδου αλλοιώνονται στο «και πέντε» του πρωταθλήματος και όταν εντός γραμμών το πολυθρύλητο VAR δεν τοποθετήθηκε για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η αναδιάρθρωση με βιαστικά βήματα. Πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί η ισονομία για όλους και μετά μπορεί να κριθεί αν το πρωτάθλημα λειτουργεί ανταγωνιστικά και αν είναι ελκυστικό. Ειδικά σε μια τέτοια χρονιά που θα πρέπει να πέσουν 3+1, το VAR είναι ένας βασικός παράγοντας, για να «διασφαλιστεί» ότι θα πέσουν οι πιο αδύναμοι και όχι όσοι δεν έχουν διαιτητική ισονομία.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα για παράδειγμα, δεν θα ήταν τόσο χαμηλά, αν δεν είχαν αλλοιωθεί τα παιχνίδια του με τον Ατρόμητο, την Ξάνθη, την ΑΕΛ, τον Άρη κτλ (σ.σ. και 2-3 βαθμούς να είχε πάρει σ’ αυτά τα ματς που τελικά ηττήθηκε, θα ήταν διαφορετική η βαθμολογική του θέση και φυσικά η ψυχολογία του).

Υ.Γ. Πόσο πιο ελκυστικό θα είναι ένα πρωτάθλημα που θα τελειώνει σε 5-6 μήνες και στο οποίο, αν τυχόν προστεθούν πλέι-οφ για να τραβήξει σε μάκρος, θα είναι η συνέχιση της πιο αδιάφορης παρωδίας; Το VAR από μόνο του είναι πολύ πιθανό να αποκαταστήσει τις βασικότερες παθογένειες του πρωταθλήματος, οπότε προς τι η βιασύνη να αλλάξει κάτι που το πρόβλημά του δεν είναι ο αριθμός των ομάδων;

Του Γιάννη Γιαννάκη

Σχόλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ