image description

Μετά το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης και την ήττα που είχε έρθει τότε στο φινάλε, είχαμε γράψει για τον ΠΑΣ της «μαθηματικής εξίσωσης». Συγκεκριμένα γράφαμε: «Για να νικήσει ο φετινός ΠΑΣ Γιάννινα απαιτούνται τρεις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να πιάσει πολύ καλή απόδοση, να σκοράρει πρώτος και να έχει διαιτησία 50%-50%. Αν από αυτήν τη… μαθηματική εξίσωση αλλάξει κάτι, έστω και ελάχιστα, το γινόμενο δεν θα είναι οι… 3 βαθμοί…».

Τρεις μήνες μετά δυστυχώς ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Ο ΠΑΣ δεν μπορεί να πάρει νίκες παίζοντας ισάξια ή λιγότερο καλά από τον αντίπαλό του. Δεν βρίσκει τις λεγόμενες «επαγγελματικές νίκες», που τα προηγούμενα χρόνια «κλείδωναν» εύκολα την παραμονή. Συν τοις άλλοις, έχει και σοβαρότατο θέμα με τη διαιτησία. Όταν βρίσκεσαι σε τέτοια αγωνιστική κατάσταση, αν στερηθείς κάποιο πέναλτι ή κάποια υποσχόμενη ευκαιρία με λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ, δεν μπορείς να κάνεις μετά θαύματα για να πάρεις το αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν έχεις ομάδα να κερδίζει και τους διαιτητές. Και εδώ που τα λέμε, για ποιο λόγο να έχεις; Τι ακριβώς ρόλο βαράει εκείνος ο Περέιρα; Δεν βλέπει ότι η ανικανότητα έπιασε κόκκινα;

Υπήρξε από πολλούς μία απαθής αντιμετώπιση στη λαίλαπα Γρατσάνη – Δημόπουλου. Να το εκλάβουμε ως σημάδι «παραίτησης», στη λογική «αφού δεν το αποφεύγουμε, τουλάχιστον ας καθίσουμε να το απολαύσουμε;». Πάντως τέτοιο «χειρουργείο» είχαμε να δούμε από την εποχή της «παράγκας». Αν ο αντίπαλος δεν ήταν η Ξάνθη, που φέτος έχει ένα πρωτοφανές σπρώξιμο από τη διαιτησία, θα ήμασταν σίγουροι ότι έχουν αποφασίσει να ρίξουν τον ΠΑΣ, που είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες της κατηγορίας, όταν τα «κοράκια» αποφασίσουν να αναλάβουν… δράση.

Ξέχωρα από το θέμα της διαιτησίας, υπάρχει και το αγωνιστικό πρόσωπο του ΠΑΣ Γιάννινα. Σίγουρα ο προβληματισμός είναι μεγάλος, αφού η ομάδα δεν σκοράρει. Ο Μάνος που ξεκίνησε φουριόζος και στα πρώτα ματς ήταν μέσα σ’ όλες τις ευκαιρίες, ξαφνικά έχει σιγήσει. Ο Λέο δεν μπόρεσε να επαναλάβει τις εμφανίσεις του Σεπτεμβρίου, ο Ξύδας ούτως ή άλλως είχε δείξει λίγα πράγματα, πόσο μάλλον να περιμένεις κάτι απ’ αυτόν μετά από μεγάλη αποχή. Και τέλος, ο Κλάους ήταν τιμωρημένος και ο Κρίζμαν τραυματίας. Μακάρι να είναι το τελευταίο πλήγμα για φέτος και με την επιστροφή του Κροάτη να τελειώσει το βάσανο με τη λίστα των τραυματιών. Έστω αυτά τα 7 ματς που απομένουν, να μπορέσει η ομάδα να τα παίξει με τις καλύτερες κατά το δυνατόν επιλογές στην ενδεκάδα.

Η κλεψύδρα αδειάζει και όσο κι αν βοηθάνε κάποια αποτελέσματα να παραμένει ο ΠΑΣ σε απόσταση βολής από τη σωτηρία, το πράγμα δεν είναι καθόλου εύκολο. Μακάρι να γίνει αυτό που επικαλέστηκε και ο κόουτς Πετράκης, να έχουμε επιστροφή των δανεικών της τύχης και να πάρουμε το διπλό στη Λαμία. Στο σημείο που βρισκόμαστε, ο ΠΑΣ χρειάζεται οπωσδήποτε μία ανέλπιστη νίκη για να πάει στην τριάδα αγώνων με ΑΕΛ, Λεβαδειακό και ΟΦΗ με άλλον «αέρα». Το είχαμε γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι αν δεν νικήσουμε την Ξάνθη, ξεκινάνε τα τάματα στην… Παναγία. Πλέον χρειάζεται και η βοήθειά της.

Υ.Γ.1: Ο κόουτς έκανε κάποιες επιλογές στην ενδεκάδα το τελευταίο διάστημα και καλά έκανε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς μέσα στα αποδυτήρια σαν μαύρο πρόβατο. Απαγορεύεται δια ροπάλου να χρεώσει κάποιος σε 2-3 πρόσωπα τη μέχρι τώρα πορεία. Ο ΠΑΣ είναι ομάδα και ως τέτοια πιστώνεται επιτυχίες και χρεώνεται αποτυχίες.

Υ.Γ.2: Όπως τα κοράκια το ψοφίμι, έτσι περιμένουν και κάποια ΜΜΕ να ξεσκίσουν τις σάρκες του ΠΑΣ Γιάννινα και του Πετράκη. Περίεργα πράγματα.

Υ.Γ.3: Όση απογοήτευση και να υπάρχει, ο ΠΑΣ δεν πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Η αναδιάρθρωση δεν είναι δεδομένη. Και από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν τη θέλει και ο Ολυμπιακός λέει «να μείνουμε 16, αλλά να βελτιώσουμε κι άλλο το προϊόν», οι πιθανότητες γέρνουν προς το να μη γίνει φέτος. Το νου μας… Σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα.

Υ.Γ.4: Στις εποχές της παράγκας “έβραζε” το γήπεδο με τους διαιτητές. Τώρα χλιαρά πράγματα και αυστηρή κριτική προς την ομάδα. Άραγε υπάρχει καμία συγκολλητική ουσία μεταξύ οπαδών και ομάδας ή βαρέσαμε διάλυση καί στην κερκίδα;

Πάμε στην κριτική της απόδοσης των παικτών

Νεόφυτος Μιχαήλ: Έδωσε τον βαθμό με την απόκρουσή του στο τετ-α-τετ του Μπαριέντος και δικαιούται τον τίτλο του MVP του ΠΑΣ Γιάννινα μόνο και μόνο γι’ αυτήν του την επέμβαση. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 1 λάθος, 4 αποκρούσεις, 5 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Αλέξης Μιχαήλ: Δεν υπάρχει ούτε φάουλ στην αποβολή του. Θα μείνει στη σφαίρα του ανεξήγητου πως ένας παίκτης που έχει μόνο 2 κίτρινες κάρτες στα υπόλοιπα ματς, με την Ξάνθη αποβλήθηκε 2 φορές φέτος. Κατά τα λοιπά, ο αρχηγός του ΠΑΣ δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι πολύ συγκλονιστικό στο ματς, αφού η Ξάνθη δεν μπόρεσε να βγάλει πολλές ευκαιρίες. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 1 κλέψιμο, 2 επεμβάσεις και 3 φάουλ.

Τόλης Σκόνδρας: Σχετικά «άδεια» η στατιστική για τους 3 στόπερ, που δεν χρειάστηκαν πάρα πολύ στο ματς. Είχε 1 τελική, 1 πάσα, 1 λάθος και 3 επεμβάσεις.

Γιάννης Κάργας: Παρατηρούμε ότι δεν διστάζει να πάρει μέτρα στο γήπεδο, μάλιστα σε κάποια φάση έπαιξε και το 1-2 με τον Μπουκουβάλα κάτω από τη μεσαία γραμμή. Επίσης συμμετέχει και επιθετικά, καθώς μπαίνει στις φάσεις στις στημένες μπάλες. Αυτήν τη φορά έπαιξε με περισσότερες βαθιές μπαλιές, σε σχέση με το ματς του Αγρινίου που έπαιξε πιο στρωτό ποδόσφαιρο. Έστω και στα… στερνά του πρωταθλήματος, θα βοηθήσει. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 0/1 γεμίσματα, 4 πάσες, 2 λάθη, 1 επέμβαση, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 1.

Φάμπρι Κάστρο: Χρήσιμος παίκτης στη μεσαία γραμμή, έστω κι αν δεν ανέβασε την απόδοσή του άλλο ένα σκαλοπάτι, όπως μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα. Παθιάζεται εύκολα, βγάζει τσαμπουκά και παλεύει όλες τις φάσεις. Δυστυχώς συμπλήρωσε 4 κίτρινες κάρτες και θα λείψει από μία αγωνιστική. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 3 πάσες, 4 λάθη και 1 κλέψιμο.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Από τους παίκτες που εμπιστεύεται πάντα ο Πετράκης να κατεβάσουν την μπάλα και να κάνει παιχνίδι από τα πλάγια και το κάνει με τη σχετική επιτυχία πάντα. Είχε 1/3 γεμίσματα, 7 πάσες, 4 λάθη, 2 κλεψίματα, παραχώρησε 4 φάουλ και κέρδισε 3.

Λάσα Σεργκελασβίλι: Έχει εξαιρετικά χτυπήματα στις στημένες φάσεις και είναι αδιανόητο να μην παίρνουμε γκολ από εκτελέσεις που βρίσκουν συμπαίκτη με τόσο μεγάλο ποσοστό ευστοχίας. Οι εκτελέσεις του είναι ξυραφιές, χωρίς μεγάλες καμπύλες που δίνουν την ευκαιρία στην άμυνα να τις αντιμετωπίσει. Εκείνο που χρειάζεται περισσότερη τεχνική είναι τα απευθείας χτυπήματα. Ενώ περνάει την μπάλα από το τείχος και τα χτυπάει με δύναμη, τα στέλνει πάνω στον τερματοφύλακα. Αν το βρει κι αυτό, θα τον δούμε να σκοράρει κιόλας. Αμυντικά, πάντως, δεν εμπνέει 100% ασφάλεια. Τα έχει κάποιες φορές τα προβληματάκια του. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 5/15 γεμίσματα, 4 πάσες, 3 λάθη, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Κάνει τις εντυπωσιακές του ντρίπλες, αλλά θέλουμε να δούμε και περισσότερη ουσία σε όλα αυτά. Φτάνει στην πηγή και είτε πρέπει να δώσει την ασίστ είτε να σκοράρει ο ίδιος. Ο ΠΑΣ στηρίζει πολλά πάνω του, καθώς δεν έχει κανείς άλλος την τεχνική του και κυρίως την ταχύτητά του. Είχε 0/2 γεμίσματα, 6 πάσες, 2 λάθη, 1 κλέψιμο και 3 κερδισμένα φάουλ.

Ευριπίδης Γιάκος: Πολύ πίσω βρισκόταν. Περισσότερο έμοιαζε να παίζει ως αμυντικός χαφ, παρά σαν επιθετικό χαφ. Ως εκ τούτου, ήταν και ακίνδυνος, αφού από τόσο πίσω δύσκολα μπορούσε να περάσει την μπάλα μπροστά. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/1 γεμίσματα, 4 πάσες και 3 λάθη.

Λέο Μπατίστ: Δεν έχει βρει τα πατήματά του, αλλά κυρίως θα μείνουμε με την απορία τι θα έκανε στο τετ-α-τετ με τον Ζίβκοβιτς, αν τον άφηνε ο ανεκδιήγητος Δημόπουλος. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 2 λάθη και 3 κερδισμένα φάουλ.

Δημήτρης Μάνος: Δεν του δόθηκε το πέναλτι και από εκεί και πέρα δεν είναι τόσο πολύ μέσα στις φάσεις όπως τον είχαμε συνηθίσει στα πρώτα ματς. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 0/1 γεμίσματα, 1 λάθος και 3 κερδισμένα φάουλ.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ

Ντούσαν Πάντελιτς: Δεν δείχνει να έχει μπει 100% στο κλίμα της ομάδας. Ίσως αν τον δούμε κάποια στιγμή βασικό να διαπιστώσουμε αν μπορεί να βοηθήσει ή όχι. Έδωσε 2 πάσες και κέρδισε 3 φάουλ.

Θέμης Τζημόπουλος: Δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερο στο παιχνίδι του ΠΑΣ. Πιθανόν το σκεπτικό ήταν ότι με Τζημόπουλο και Κάργα θα είχε δύο στόπερ η ομάδα που μπορούν να φέρουν την μπάλα μπροστά. Ο Θέμης είχε 1/1 γεμίσματα και 2 λάθη.

Γιώργος Ξύδας: Ελάχιστα πράγματα περιμέναμε, ελάχιστα είδαμε. Δεν υπήρχε παίκτης στον πάγκο για να υπάρξει κάποια ουσιαστική ενίσχυση της επιθετικής γραμμής.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Κάποιες νέες είσοδοι στην ενδεκάδα το τελευταίο διάστημα του βγήκαν. Κάργας και Νεόφυτος Μιχαήλ έχουν προσδώσει μια άλλη εικόνα στα μετόπισθεν, ο Κάστρο δεν αφήνει τίποτα που δεν το κυνηγάει στη μεσαία γραμμή, ο Σεργκελασβίλι μπορεί να βοηθήσει επιθετικά. Προς το παρόν οι παίκτες αυτοί αξιοποιήθηκαν μόνο στην αλλαγή της εικόνας, πρέπει όμως να αξιοποιηθούν και στην κατάκτηση αποτελέσματος. Είναι περίεργο να αλλάζουν τα υλικά, αλλά η συνταγή να βγαίνει ίδια.

Πέρα από τα πρόσωπα, όμως, κάτι πρέπει να αλλάξει και στο αγωνιστικό πλάνο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αντίπαλοι προπονητές στις δηλώσεις τους κάνουν λόγο για τις μεγάλες μπαλιές που τις ήλεγξαν και γι’ αυτό δεν κινδύνευσαν οι ομάδες τους. Είναι λογικό, βέβαια, να ψάχνεις τα γεμίσματα όταν δεν έχεις δεκάρι να περάσει απ’ αυτόν η μπάλα και όταν δεν θες τα εύκολα λάθη στη μεσαία γραμμή, αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει.

Του Γιάννη Γιαννάκη