image description

Από τα καλύτερα φετινά του παιχνίδια ήταν αυτό που έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα με την ΑΕΛ και αναφερόμαστε κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι, όπου έγιναν 18 τελικές, με τις 12 εντός περιοχής και τις μισές περίπου απ’ αυτές να είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να αποφέρουν γκολ. Κάλλιστα θα μπορούσε ο ΠΑΣ να έχει νικήσει με 3-0 και απλά θα αναρωτιόμασταν, γιατί δεν έβγαλε αυτή την ορμή κι αυτό το πάθος και σε προηγούμενα ματς για να σωθεί γρήγορα και εύκολα όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς, όμως, αν οι ευκαιρίες δεν συνοδεύονται από γκολ και νίκες, τότε κανένας δεν θυμάται πως έπαιξες ή πόσο προσπάθησες. Μπαίνει η κασέτα της κριτικής, ότι φταίει ο Πετράκης, φταίει ο πρόεδρος, φταίνε οι παίκτες. Προφανώς και υπάρχουν λάθη, τα οποία φάνηκαν από νωρίς, γι’ αυτό και έγιναν οι βιαστικές μεταγραφές του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και εκείνες του Ιανουαρίου.

Αλλά από κάποια στιγμή και μετά δεν βοηθάει ιδιαίτερα αυτού του τύπου η κριτική. Το να αρχίσει να βγάζει κάποιος άχρηστους τους πάντες την ώρα που η ομάδα παίζει τελικούς, είναι σαν να αποσύρεις στρατιώτες από το μέτωπο την ώρα της μάχης και να καρατομείς τους στρατηγούς! Εντάξει, την… εμπεδώσαμε την κριτική αυτή «να σηκωθούν να φύγουν όλοι». Ας δούμε, όμως, αν σώζεται κάτι από τη φετινή χρονιά, γιατί η κατώτερη κατηγορία θα είναι μια «περιπέτεια» που δεν ξέρουμε τι ημερομηνία επιστροφής θα έχει, πόσο μάλλον όταν τα έσοδα σε μεγάλο βαθμό, αν όχι αποκλειστικά, θα αρκούν για να καλύπτουν τα χρέη προηγούμενων ετών. Το μπάτζετ για συμβόλαια παικτών, δηλαδή, θα πρέπει να βγει από την τσέπη του προέδρου… Το αφήνουμε εδώ αυτό, γιατί δεν είναι η ώρα για τέτοιες αναλύσεις…

Είχαμε τονίσει πριν το ματς με την ΑΕΛ, ότι με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, πλην της νίκης, την απευθείας σωτηρία μάλλον την ξεχνάμε και επικεντρωνόμαστε στη θέση του μπαράζ. Γνωρίζει ξεκάθαρα, λοιπόν, ο ΠΑΣ Γιάννινα ότι θα πάει σε Λιβαδειά και Ηράκλειο για δύο ματς «δίχως αύριο». Εκεί η τύχη, το δίκαιο, η ικανότητα ή ότι άλλο πιστεύει ο καθένας μας ότι λείπει, πρέπει να είναι με τη μεριά των «κυανόλευκων». Με εμφανίσεις τύπου ΑΕΛ, αλλά πιο αποτελεσματικές στο γκολ, ο ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να πάει να πάρει δύο νίκες και να ξαναμπεί ακόμα και στη μάχη της απευθείας παραμονής. Με το ίδιο άγχος που θα παίζουμε εμείς, με το ίδιο θα παίζουν κι εκείνοι.

Και ας επισημάνουμε και κάτι σημαντικό. Το ποτήρι αυτή τη στιγμή είναι μισογεμάτο για τον ΠΑΣ. Υπάρχει σαφής αμυντική βελτίωση με το «κούμπωμα» του Κάργα στα στόπερ και του Κάστρο στα χαφ, αλλά και με την καλή εικόνα του Νεόφυτου στο τέρμα. Στα τελευταία ματς ουσιαστικά οι αντίπαλοι βγάζουν μια-δυο ευκαιρίες το πολύ. Οι Παναιτωλικός και Λαμία σκόραραν, Ξάνθη και ΑΕΛ δεν σκόραραν.

Όσον αφορά το σκοράρισμα, που είναι το πρόβλημα που παραμένει, οι επιστροφές Κρίζμαν και Σεργκελασβίλι θα βοηθήσουν σίγουρα στο να αλλάξει κάτι στα δύο κρίσιμα ματς που ακολουθούν.

Μέχρις αποδείξεως του ότι αυτά δεν είναι αρκετά, ας κάνουν νηστεία, προσευχή και εγκράτεια στην κριτική τους οι… «τα λέγαμε εμείς», όπως επιβάλλει και η Σαρακοστή και θα έχουν τον χρόνο από τις 6 Μαΐου να μας ξαναπούν και πάλι για τον Πετράκη, τον πρόεδρο και τον λάθος σχεδιασμό, για τα οποία δεν διαφωνούμε, απλά το να λέμε επί 6 μήνες τα ίδια και τα ίδια δεν βοηθάει να αλλάξει κάτι.

Υ.Γ.1: Το παρήγορο χτύπημα στην πλάτη από τους οργανωμένους προς τους παίκτες στο τέλος του ματς και η υπόσχεση ότι θα βρεθούν δίπλα τους στη Λιβαδειά, ήταν ένα ψυχολογικό «βάλσαμο»  και μία ένδειξη ότι η προσπάθειά τους δεν πέρασε απαρατήρητη. Έδειξαν ότι την ώρα της μάχης είναι κι εκείνοι «στρατιώτες».

Υ.Γ.2: Είχαμε Λεβαδειακό και ΟΦΗ να μας κυνηγάνε στη βαθμολογία, βλέπουμε σιγά-σιγά να μας κυνηγάει και ο Παναθηναϊκός, αλλά αυτός βουτώντας προς τα κάτω. Μήπως κάποιοι έχουν αποφασίσει να τελειώσουν τον Αλαφούζο και να επισπεύσουν τις διοικητικές αλλαγές;

Υ.Γ.3: Δεν υπάρχει καμία σωτηρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά βλέπουμε ότι και το μπάσκετ βαδίζει στον ίδιο ακριβώς δρόμο. Σε λίγο και τα δύο αθλήματα θα παρακολουθούνται μόνο από τον καναπέ των σπιτιών. Ποιος ηλίθιος θα πάρει το παιδί του να πάει στο γήπεδο να δει ντέρμπι;

Υ.Γ.4: Το νέο σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει, αφού πρώτα όμως η επόμενη χρονιά αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο για να γίνει πιο ομαλά για όλες τις κατηγορίες. Για παράδειγμα, αν γίνει τώρα η αναδιάρθρωση, οι ομάδες της Football League ουσιαστικά θα πέσουν δύο κατηγορίες κι εκείνες της Γ’ Εθνικής που είναι να ανέβουν, στην πραγματικότητα πάλι θα παίζουν στο τρίτο τη τάξει εθνικό πρωτάθλημα, αλλά με άλλο όνομα! Η απάντηση Βασιλειάδη σ’ αυτό ήταν ότι συζητάει να διορθώσει κάποιες αβλεψίες, όχι όμως να μη γίνει η αναδιάρθρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είπε στον Sport Fm, οι συμφωνίες με την ΕΡΤ θα πάψουν να ισχύουν. Εν ολίγοις εκβιασμός ακόμα και σ’ αυτούς που στην ελεύθερη αγορά στάθηκαν στα δικά τους πόδια και δεν έγιναν κρατικοδίαιτες ομάδες…

Υ.Γ.5: Ένα σενάριο που κυκλοφορεί σε περίπτωση που ΔΕΝ προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση, είναι ότι πέφτει μόνο ο τελευταίος της Super League και ο 15ος θα δώσει μπαράζ με τον 2ο της Football League. Γιατί; Μα γιατί αυτό προβλέπει η προκήρυξη της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας, που πιθανότατα έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ της χρονιάς! Θα έχουμε άραγε δικαστικές διαμάχες για να αλλάξει η προκήρυξη; Προφανώς, γιατί όποιος κι αν είναι ο 15ος, θα το τραβήξει σε μάκρος το θέμα.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών για το ματς με την ΑΕΛ:

Νεόφυτος Μιχαήλ: Μακράν το πιο ήσυχο απόγευμά του μέχρι τώρα. Η ΑΕΛ είχε μόνο μία ευκαιρία με τον Γιακιμόφσκι και από εκεί και πέρα τίποτα. Κοίταξε μόνο την άμυνά της, αφού βολευόταν και με την ισοπαλία. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 1 λάθος και 1 απόκρουση.

Φάμπρι Κάστρο: Η επιθετική του άμυνα έχει αναγκάσει τους αντιπάλους του ΠΑΣ σε περισσότερα λάθη και βιαστικές πάσες, με συνέπεια να χαλάει το παιχνίδι τους στη μεσαία γραμμή. Προτέρημά του όταν ο ΠΑΣ παίζει με κατοχή μπάλας, το ότι περνάει την μπάλα μπροστά. Και το ακόμα καλύτερο είναι ότι κάνει ελάχιστα φάουλ κι έτσι δεν στήνει την ομάδα πίσω. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1/1 γεμίσματα, 7 πάσες, 3 λάθη, 1 κλέψιμο και 2 κερδισμένα φάουλ.

Λέο Μπατίστ: Ημιτελείς προσπάθειες, απότοκο του τραυματισμού του που τον άφησε 4 μήνες έξω. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 0/1 γεμίσματα, 4 λάθη και παραχώρησε 3 φάουλ.

Ντούσαν Πάντελιτς: Αν τον συγκρίνουμε με τον Βιδάλ των πρόσφατων αγώνων, τότε ο ΠΑΣ βρήκε έναν καλύτερο, αν τον συγκρίνουμε με τον Γιάκο, δυστυχώς δεν τον πλησιάζει. Συμπαθητικά χτυπήματα στα στημένα, καλός και ανασταλτικά, αλλά στο κομμάτι της δημιουργίας προς το παρόν υστερεί, αλλά ίσως να μη βοηθάνε και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να δείξει πράγματα. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 4/11 γεμίσματα, 8 πάσες, 4 λάθη και 2 κλεψίματα.

Στέφανος Αθανασιάδης: Όλοι οι άλλοι απείλησαν εκτός από τον Κλάους! Ήταν εκτός φάσεων. Έδωσε 2 πάσες και έκανε 5 λάθη.

Αλέξανδρος Αποστολόπουλος: Λύση ανάγκης για τον Γιάννη Πετράκη, ελλείψει Σεργκελασβίλι. Είναι εκτός ρυθμού, αλλά τουλάχιστον έκανε τα ελάχιστα που απαιτούσε η θέση. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/4 γεμίσματα, 2 πάσες, 6 λάθη, 1 κλέψιμο και παραχώρησε 2 φάουλ.

Γιάννης Κάργας: Είναι από τις μεταγραφές που έπιασαν τόπο και η ομάδα παίζει με περισσότερη σιγουριά στα μετόπισθεν. Από τα στόπερ που δεν φοβούνται να κατεβάσουν μπάλα και να περάσουν κατά πολύ τη μεσαία γραμμή και να πασάρουν κάθετα. Τα έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τα προτερήματά του και όσο περνάνε οι αγωνιστικές θα «δένει» καλύτερα. Είχε 1/2 γεμίσματα, 8 πάσες, 7 λάθη, 1 κλέψιμο και 4 κερδισμένα φάουλ.

Αλέξης Μιχαήλ: Ήταν χαρακτηριστικές οι κινήσεις του όταν ανέβαινε στο κέντρο να κρατήσει ψηλά όλους τους συμπαίκτες του και να μην γυρίζουν πίσω. Είχε τον έλεγχο σε όλες τις φάσεις και παρότι ο ΠΑΣ έπαιζε ψηλά, μόνο μία φορά δημιουργήθηκε επικίνδυνη φάση. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1/1 γεμίσματα, 5 πάσες, 3 λάθη, 5 κλεψίματα, 1 επέμβαση, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Φουλ της σέντρας από τον… αριστερό φουλ μπακ του ΠΑΣ. Ήταν μονίμως κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Άλλοτε προσπαθούσε να συγκλίνει για να σεντράρει, άλλοτε από πιο κοντά στη γραμμή του πλάγιου, προσπαθούσε να τραβήξει έξω από την περιοχή παίκτες της ΑΕΛ και να σημαδέψει τον Αθανασιάδη, τον Μάνο, τον Παμλίδη κτλ. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 3/16 γεμίσματα, 3 πάσες, 2 λάθη και 1 κλέψιμο.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Το γκολ είναι ένα από τα θέματά του. Βρέθηκε σε θέση βολής στο α’ ημίχρονο, αλλά δεν μπόρεσε να πλασάρει εύστοχα. Όλα τα υπόλοιπα σωστά, αλλά το πρόβλημα είναι εκεί. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1/1 γεμίσματα, 7 πάσες, 4 λάθη, 3 κλεψίματα και έκανε 2 φάουλ.

Απόστολος Σκόνδρας: Λίγη δουλειά για τους στόπερ, δεν χρειάστηκε ούτε αυτός πολύ, λογική η αλλαγή του στο 77’, αφού ο ΠΑΣ έπρεπε να ρισκάρει περισσότερο επιθετικά και δεν χρειαζόταν να έχει 3 στόπερ. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 κλέψιμο, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 4.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ

Δημήτρης Μάνος: Λόγω του ότι είχε ένα αιμάτωμα από το ματς με τη Λαμία, έχασε κάποιες προπονήσεις και δεν μπόρεσε να ξεκινήσει τελικά βασικός. Δεν είχε, όμως, άλλη επιλογή ο κ. Πετράκης και αναγκάστηκε να ρισκάρει τη συμμετοχή του έστω και για μισή ώρα. Ήταν μέσα στις φάσεις. Μπορεί να μη σκόραρε, αλλά τουλάχιστον ήταν ξανά δραστήριος. Είχε 4 τελικές προσπάθειες.

Γιώργος Παμλίδης: Ελάχιστοι ίσως να πίστευαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει μετά από μια τόσο μεγάλη αποχή, όμως έχασε τις σημαντικότερες φάσεις του ΠΑΣ στο β’ ημίχρονο και μάλιστα με κεφαλιές! Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 0/1 γεμίσματα και 1 λάθος.

Ευριπίδης Γιάκος: Μπήκε να βοηθήσει κι αυτός από την πλευρά του στο δημιουργικό παιχνίδι στα τελευταία λεπτά, μήπως μπορέσει να περάσει κάποια πάσα και έρθει το γκολ. Η απορία, πάντως, παραμένει. Ποιον καλύτερο παίκτη του Γιάκου έχει ο ΠΑΣ στο δημιουργικό κομμάτι φέτος; Ειδικά αυτό το παιχνίδι που η ομάδα έπαιζε πολύ ψηλά στο γήπεδο, ήταν ακριβώς το στυλ που τον βολεύει, καθώς κάνει λιγότερα μέτρα και μπορεί να μοιράσει την μπάλα απευθείας, χωρίς να την κουβαλάει πολύ.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Κάποιες διορθωτικές κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έχουν βελτιώσει την εικόνα. Αν επιστρέψουν και οι Σεργκελασβίλι και Κρίζμαν στα κρίσιμα ματς που ακολουθούν, ίσως ο ΠΑΣ καταφέρει να σώσει τη χρονιά απευθείας ή να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία σε μπαράζ. Στις 15 μέρες που θα δουλέψει η ομάδα στη διακοπή, πρέπει να λύσει το πρόβλημα του γκολ. Ας στρωθούν κάτω και να σουτάρουν, να κάνουν τετ-ε-τετ, να δουλέψουν κομπίνες στις στατικές φάσεις. Ειδικά οι στημένες μπάλες μπορεί να φέρουν πιο εύκολα τα γκολ, από το να βγουν από το δημιουργικό παιχνίδι στο οποίο πάσχει η ομάδα. Φτάσαμε πλέον σε πολύ οριακό σημείο.

Του Γιάννη Γιαννάκη