image description

Η Nova απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιώργο Βασιλειάδη και την Super League για τα θέματα βίας, ανοχής ή παρακίνησης σ’ αυτήν και εφαρμογή των νόμων κατά το δοκούν, ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι 5 αγωνιστικές πριν το φινάλε δεν υπάρχει οριστική προκήρυξη και δεν ξέρει κανείς πόσοι θα υποβιβαστούν!

Αναλυτικά:

«Έχουμε δει από σκηνές ωμής βίας και δίχτυα προστασίας που εμποδίζουν την απρόσκοπτη τηλεοπτική κάλυψη, μέχρι γήπεδα… χωράφια, επικίνδυνα για την ακεραιότητα των ίδιων των παικτών. Επίσης, έχουμε διαβάσει επανειλημμένως ανακοινώσεις ομάδων, ακόμα και κατά τη διάρκειά των αγώνων, εναντίον της διαιτησίας και έχουμε ακούσει δηλώσεις παραγόντων που υποκινούν την βία.  Και επιπλέον των παραπάνω, αντιμετωπίζουμε και το παγκόσμιο παράδοξο να διεξάγεται ένα πρωτάθλημα, στο οποίο πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος του δεν υπάρχει οριστική προκήρυξη και να μην είναι γνωστός ο αριθμός των ομάδων που τελικά θα υποβιβαστούν. Και μέσα σε όλα αυτά μεταβάλλονται κατά το δοκούν οι επιπτώσεις όσων ΠΑΕ δεν πληρούν τα κριτήρια της αδειοδότησης. Αυτό το νοσηρό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και ανακυκλώνεται συνεχώς, αφενός απομακρύνει την ευρεία μάζα των φιλάθλων από τα γήπεδα και αφετέρου χαμηλώνει ακόμη περισσότερο την εμπορική αξία του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και αντί οι αρμόδιες αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κοιτάξουν πως θα συνεργαστούν και ο καθένας τους να επιτελέσει το ρόλο του για να βελτιώσουν τη ζοφερή αυτή κατάσταση, επιλέγουν να επαναλάβουν τη γνωστή τακτική της επίρριψης  ευθυνών ο ένας στον άλλο». 

Γι αυτό: 

«1. Να σταματήσει εδώ και τώρα το γνωστό πινγκ-πονγκ επίρριψης των ευθυνών μεταξύ Πολιτείας, Αστυνομίας και των ΠΑΕ μελών της Super League και να αναλάβουν (με σχετική νομοθετική ρύθμιση) η διοργανώτρια αρχή και οι επιμέρους ΠΑΕ πλήρως την ευθύνη της τήρησης της τάξης μέσα στα γήπεδα. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όταν οι ΠΑΕ θέλουν (όπως π.χ. στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA), κάνουν πολύ καλύτερα την δουλειά τους, εφαρμόζουν πλήρως τους κανονισμούς, και διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

2. Η Πολιτεία να εφαρμόσει κατά γράμμα τους νόμους και να μην επιδεικνύει την παραμικρή ανοχή σε φαινόμενα βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

3. Οι ΠΑΕ να μην αναζητούν διάφορα νομικά «παράθυρα» για εξυπηρετήσεις των οποιονδήποτε «δικών τους παιδιών». Από την ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας μέχρι τον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας των διοικητικών οργάνων του ποδοσφαίρου ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα για όλους».