image description

Με τα επίσημα εγκαίνια του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Καναλλακίου (πρ. Δήμου Φαναρίου), που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή κλείνει μια ακόμη εκκρεμότητα του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2004». Είχε προηγηθεί η αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Άρτας (Κωστακιών) και αναμένεται να γίνει το ίδιο και με το Κλειστό Γυμναστήριο Φιλιππιάδος.

Η αποπεράτωση των εργασιών- με δεδομένο πως οι   δήμοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αρχικές προγραμματικές τους δεσμεύσεις-  επιτεύχθηκε  χάρη σε πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή, είτε για την εξασφάλιση συμπληρωματικών πιστώσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε με διάθεση πιστώσεων από πόρους της, το συνολικό ποσό των οποίων ανήλθε σε 1,044 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 205 χιλιάδες ευρώ έχουν μεταβιβαστεί ήδη στο Δήμο Ζηρού για την ολοκλήρωση του Κλειστού στη Φιλιππιάδα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει ολοκληρώσει και παρέδωσε  σε χρήση στην αθλούμενη νεολαία και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων, το οποίο ήταν επίσης ενταγμένο ως «αίθουσα Άρσης Βαρών» στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», χωρίς όμως η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις για την συνολική χρηματοδότηση του έργου, που έγινε τελικά από πόρους της Περιφέρειας.

Τα αθλητικά αυτά έργα συμπληρώνουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας  για δημιουργία,  συντηρήσεις  ή και βελτιώσεις αθλητικών υποδομών, είτε αυτές ανήκουν στους Δήμους, είτε σε αθλητικούς οργανισμούς, είτε ακόμη και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως είναι οι εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ.

Μόνο την τριετία 2017-2019  από πόρους της, η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε άνω των 2.300.000 ευρώ για αθλητικά έργα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι πιστώσεις για τα ως άνω τέσσερα γυμναστήρια και  την προκατασκευασμένη νέα αίθουσα   άρσης βαρών στα Γιάννενα,  καθώς και οι επιχορηγήσεις που έχουν διατεθεί για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο.

Επίσης πρέπει να μνημονευτεί και η τεράστια συμβολή της, με πόρους και με τεχνικό προσωπικό, στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», χάρη στην οποία μπορούν και διεξάγονται σήμερα παιχνίδια της Super League.

Οι φορείς που – μεταξύ άλλων- έχουν χρηματοδοτηθεί για έργα, σύμφωνα με τα αιτήματά τους, την περίοδο 2017-2019 είναι οι εξής:

Δήμοι: Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Βορείων Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ζαγορίου, Αρταίων, Ιωαννιτών, Ζίτσας, Μετσόβου,  Πωγωνίου, Πάργας, Ζηρού, Δωδώνης.

Λοιποί: ΠΕΑΚΙ, ΕΠΣΗΠ, Σκοπευτικός Όμιλος, Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων.