image description

Η στιγμή της αλήθειας φτάνει για τον ΠΑΣ Γιάννινα και τα λάθη μιας ολόκληρης σεζόν θα πρέπει να διορθωθούν στα επόμενα δύο παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο και ίσως και με τον ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική, αν οι «κυανόλευκοι» δεν έχουν πάρει τους 6 βαθμούς που θέλουν για να αισθάνονται ασφαλείς για τη σωτηρία. Το παιχνίδι της Κυριακής με τον Αστέρα Τρίπολης έχει χαρακτηριστεί κι αυτό «τελικός» και από τη στιγμή που ο ΠΑΣ δεν κέρδισε ματς τέτοιου τύπου με την Ξάνθη, την ΑΕΛ και τον ΟΦΗ, είναι η τελευταία του ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στη Super League.

Η κρισιμότητα του αγώνα έχει δημιουργήσει συσπείρωση, αλλά και κινητοποίηση που θυμίζει εποχές 2016, τότε που κρινόταν η πρώτη συμμετοχή του ΠΑΣ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. ΕΠΣΗΠ, Δήμος, βετεράνοι, ερασιτέχνες και Ακαδημίες της περιοχής έχουν απευθύνει κάλεσμα να βρεθούν όλοι οι φίλαθλοι το απόγευμα της Κυριακής στους «Ζωσιμάδες» και να γίνουν οι 12ος παίκτης της ομάδας με τη φωνή και τον παλμό τους. Και σίγουρα οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη χρειάζονται αυτό το «ξύπνημα» του κόσμου τώρα στην κρίσιμη στιγμή για να αισθανθούν ότι δεν δίνουν μόνοι τους τη μάχη, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη πόλη που τους στηρίζει.

Με τον ΠΑΣ να είναι σχεδόν πλήρης στο ματς αυτό και με τον κόσμο να γεμίζει το γήπεδο, η ομάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον Αστέρα, που φαινομενικά είναι πιο ποιοτική ομάδα, αλλά για να βρέθηκε μπλεγμένη σε σενάρια υποβιβασμού, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτούργησε σωστά ούτε εκεί. Προφανώς οι δύο ομάδες βρέθηκαν δέσμιες του καλού τους παρελθόντος και άργησαν να αντιμετωπίσουν τα αγωνιστικά τους προβλήματα με ρεαλισμό, αλλά ήρθε η ώρα μία από τις δύο να ξεχωρίσει και να τραβήξει μπροστά.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα στοχεύει μόνο σε νίκη την Κυριακή, ενώ για τον Αστέρα μπορεί να αποδειχτεί «βολική» και η ισοπαλία. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα είναι ένα ανοιχτό ντέρμπι, αφού η ομάδα του Παράσχου δεν θα λειτουργήσει με τη λογική της ΑΕΛ που ήρθε πριν 2 αγωνιστικές και κλείστηκε στο μισό γήπεδο για να πάρει το «Χ».

Τζημόπουλος η βασική απουσία του Πετράκη

Όπως συμβαίνει σε όλες τις αγωνιστικές από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα, ποτέ ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν καταφέρνει να παρατάξει την ίδια ενδεκάδα για δύο συνεχόμενες αγωνιστικές. Τραυματισμοί, κάρτες και κάποιες φορές οι επιλογές του προπονητή οδηγούν σε συνεχείς αλλαγές κι αυτό έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να βρεθεί σ’ αυτή τη βαθμολογική θέση η ομάδα. Ωστόσο αυτήν την αγωνιστική ο κ. Πετράκης μετράει πάρα πολλές επιστροφές, οι οποίες του λύνουν τα χέρια. Ο Κάργας θα πάρει τη θέση του Τζημόπουλου που εκτίει τη 2η αγωνιστική της τιμωρίας του και αποτελεί ίσως και τη μοναδική σημαντική απουσία. Από εκεί και πέρα, επιστρέφουν ο Κάστρο που λύνει το πρόβλημα έλλειψης αμυντικού χαφ που είχε η ομάδα στο Ηράκλειο και ο Κύπριος «πορτιέρε», Νεόφυτος Μιχαήλ, που είχε ένα μικρό τράβηγμα και δεν αγωνίστηκε ούτε αυτός με τον ΟΦΗ. Επιπλέον λύση στην επίθεση θα αποτελέσει και ο Λέο Μπατίστ που επέστρεψε από τραυματισμό.

Οι απουσίες Τζημόπουλου, Ευαγγέλου και Λίλα αφήνουν τον κ. Πετράκη χωρίς εναλλακτική λύση στη θέση του στόπερ, αν χρειαστεί να αλλάξει κάποιος της τριάδας και ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί διορθωτική παρέμβαση εκεί την ώρα του παιχνιδιού.

Πιθανή ενδεκάδα: Ν. Μιχαήλ, Αλ. Μιχαήλ, Σκόνδρας, Κάργας, Μπουκουβάλας, Σεργκελασβίλι, Κάστρο, Πάντελιτς, Νικολιάς, Μάνος (ή Κλάους), Κρίζμαν.

 

Ο Καλτσάς η μόνη απουσία

Στον Αστέρα Τρίπολης ο Γιώργος Παράσχος έχει να διαχειριστεί την απουσία του Νίκου Κλατσά που είναι από τους πιο δραστήριους παίκτες του Αστέρα στην επίθεση και η απουσία του θα είναι σίγουρα ένα πλήγμα για τους Αρκάδες. Στα θετικά είναι η απουσία του Ιγκλέσιας, η απουσία του οποίου ήταν φανερή στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό.

Εκτός έδρας ο Αστέρας έχει παρόμοια πορεία με τον ΠΑΣ. Μόνο 2 νίκες και 3 ισοπαλίες, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι μακριά από το «Θ. Κολοκοτρώνης» δεν μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνος.

Ο ΠΑΣ είναι, πάντως, εκείνος που θα κρίνει το παιχνίδι, ανάλογα με τη διάθεση και την αποτελεσματικότητα που θα βγάλει στον αγωνιστικό χώρο και το αν θα πάρει νωρίς προβάδισμα στο σκορ, ώστε να έχει λιγότερο άγχος για να διαχειριστεί στη συνέχεια το ματς. Και από εκεί κι έπειτα θα παίξει ρόλο και το σωστό «διάβασμα» του παιχνιδιού από τον πάγκο, ώστε να γίνονται πολύ έγκαιρα οι διορθωτικές κινήσεις.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να κυνηγήσει ένα σκορ με 2 τέρματα διαφορά, διότι η τελική ισοβαθμία με τον Αστέρα είναι ένα πιθανό σενάριο και μόνο με αυτόν μπορεί να έχει πλεονέκτημα, αφού όλες τις άλλες με ΟΦΗ, ΑΕΛ και Ξάνθη, τις έχει χάσει.

Ο διεθνής Παπαδόπουλος σφυρίζει στο ματς

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος του συνδέσμου Μακεδονίας αναλαμβάνει να σφυρίξει στο ματς που με νίκη θα φέρει τον ΠΑΣ μετά από πολύ καιρό πάνω από τη ζώνη του μπαράζ.

Ο διαιτητής του συνδέσμου Μακεδονίας είχε διευθύνει φέτος το ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-2, έχοντας μια πολύ καλή διαιτησία.

Πέρυσι είχε διευθύνει τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Απόλλωνα Σμύρνης 0-1, όπου είχε ακυρώσει κανονικό γκολ του Μανθάτη για επιθετικό φάουλ.

Τον Νοέμβριο του 2016 ήταν διαιτητής στο ισόπαλο 0-0 μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα και Λεβαδειακού, που είχε ακυρωθεί πάλι κανονικό γκολ του Γιάκου.

Φέτος έχει διευθύνει 8 ματς της Super League, 1 μόνο φορά νίκησε γηπεδούχος, 5 φορές νίκησαν οι φιλοξενούμενοι και 2 ματς έληξαν ισόπαλα. Σφυρίζει 31,25 φάουλ κατά μέσο όρο και δείχνει 4,88 κίτρινες κάρτες.

Βοηθοί του θα είναι οι Λάζαρος Δημητριάδης και Πέτρος Πάτρας, από τον σύνδεσμο Μακεδονίας κι εκείνοι. Τέταρτος θα είναι ο Αθανάσιος Τζήλος (Λάρισας) που επανέκαμψε μετά τον ξυλοδαρμό του πριν 2 μήνες και παρατηρητής ο Βασίλειος Τεροβίτσας (Αιτ/νιας).