image description

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» είναι μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση, εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου  και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις. Υλοποιείται  στα σχολεία του Δικτύου καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με δράσεις όπως επισκέψεις σε γηροκομεία, ΚΑΠΗ, κλινικές (παιδιατρική αλλά και ψυχιατρική), καθαρισμοί περιοχών, συμμετοχή σε festival θεατρικού δρώμενου με θεματολογία η οποία προάγει την έννοια του ενεργού πολίτη,  συμμετοχή σε κοινές δράσεις με πρόσφυγες. Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο σε Πανελλαδικό επίπεδο, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος στη ηλεκτρονική διεύθυνση:   www.noiazomaikaidrw.gr Κορύφωση των ετήσιων εκδηλώσεων μας αποτελεί η κοινή μας δράση «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν …θησαυρός» η οποία έχει αξιολογηθεί ως προτεινόμενη καλή πρακτική σε Πανελλήνιο επίπεδο. Διεξάγεται για 4η συνεχή χρονιά στο κέντρο της πόλης και κυρίως εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων με τη συβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων,  την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Φέτος συνεργάζονται ομάδες από περισσότερα από 20 σχολεία (ενδεικτικά αναφέρονται: Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, 1ο Νηπιαγωγείο Πάργας, 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, 2ο  Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 9ο Δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, 2ο  Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων,  6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου,  7/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων, 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Παρακαλάμου, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιωαννίνων, Γενικό Λύκειο Ελεούσας “Κωνσταντίνος Ασώπιος”, 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελάς, ΕΕΕΕΚ Ιωαννίνων)  με αθροιστικά περισσότερους από 500 μαθητές, 50 εκπαιδευτικούς, 20 φορείς και περισσότερους από 50 εθελοντές.

Αυτοί μαζί με μαθητές από την ΕΛΕΠΑΠ και την Πολιτιστική ομάδα κέντρου φιλοξενίας προσφύγων Φιλιππιάδας θα αναμιχθούν ισότιμα σε ομάδες και θα «παίξουν» παιχνίδι θησαυρού του εθελοντισμού. Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί χάρη στη συνεργασία με τους Pagouristas, τη Χ.Ε.Ν., την Αλκυόνη, το Europe Direct, τον Ερυθρό Σταυρό, τον Σύνδεσμο Τυφλών Ηπείρου, τη σχολή «Το tunnel της σιωπής», το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης,  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας, την Φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας, την Anima, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, το εργαστήριο δραματοθεραπείας και συμβουλευτικής «Ανοικτό Παράθυρο» και την Arsis.

Οι δράσεις αποτελούν βιωματική προσέγγιση της ενεργού πολιτειότητας και θα ολοκληρωθούν φυτεύοντας συμβολικά το δένδρο του εθελοντισμού στο 9ο Δημοτικό σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο δε της προώθησης του εθελοντισμού χάρη στη συνεργασία με το  τμήμα πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών και την κυρία Βασιλείου καθώς και τη χορηγία των δένδρων από τον κ. Κοκορδάτο ετοιμάζεται πάρκο εθελοντισμού στο οποίο θα δοθεί η ονομασία “Νοιάζομαι και Δρω”.