Το talent scouting παρουσιάζει τους 23 καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος Κ17 της Super League και συμπεριλαμβάνει τρεις παίκτες της Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα στην καλύτερη ενδεκάδα, δικαιώνοντας έτσι και όσους μιλούσαμε όλη τη χρονιά για μια εξαιρετική και με πολύ μέλλον ομάδα που διαθέτει φέτος η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

Παραθέτουμε και το σχετικό δημοσίευμα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Super League Κ17 εκτός από μεγάλες συγκινήσεις, ήταν διάσπαρτη και με ταλαντούχα παιδιά που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Εμείς, επιλέγουμε τους, κατά την άποψη μας, 23 καλύτερους, μια ολοκληρωμένη δηλαδή ομάδα, και σας τους παρουσιάζουμε. Όσο για την πιο κάτω λίστα, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, είναι κατώτερης ποιότητας ή ότι δεν θα παίξουν μπάλα ποτέ. Τουναντίον, το ποδόσφαιρο είναι άθλημα εντελώς απρόβλεπτο. Για κάποιες θέσεις είχα τρομερά διλλήματα και ενδεχομένως να αδίκησα κάποιους. Ζητώ από αυτούς κατανόηση. Άνθρωποι είμαστε, και κάνουμε λάθη μερικές φορές. Να σημειωθεί επίσης, ότι το final four, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κρίση μου. Προσπάθησα όσο καλύτερα μπορούσα, και κατόπιν ώριμης σκέψης, ιδού το αποτέλεσμα:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Δήμος Μακρής (ΠΑΟΚ)
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος (ΠΑΟΚ)

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Παναγιώτης Παναγιώτου (ΠΑΟΚ)
Πέτρος Ντόντης (ΠΑΣ Γιάννινα)
Τόλης Κωνσταντόπουλος (Παναιτωλικός)
Βασίλης Σκιαδάς (Παναιτωλικός)

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΑΚ
Βάγγος Κεραμίδας (Ολυμπιακός)
Κωνσταντίνος Λαζαρίδης (Παναθηναϊκός)

ΔΕΞΙΑ ΜΠΑΚ
Άγγελος Τσάβος (Ολυμπιακός)
Γιώργος Μανίσογλου (ΑΟ Ξάνθη)

ΚΕΝΤΡΟ (ΘΕΣΕΙΣ 6-8-10)
Θοδωρής Καραμπέρης (ΠΑΟΚ)
Παύλος Γροσδάνης (ΠΑΣ Γιάννινα)
Χρήστος Μπελεβώνης (Παναιτωλικός)
Βασίλης Γρόσδης (ΠΑΟΚ)
Αλέξανδρος Λώλης (ΠΑΣ Γιάννινα)
Βασίλης Ντότης (Ολυμπιακός)

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΞΤΡΕΜ
Γιάννης Καράκουτης (ΠΑΟΚ)
Άκης Κατσαβάκης (Ολυμπιακός)

ΔΕΞΙΑ ΕΞΤΡΕΜ
Βασίλης Σουρλής (Ολυμπιακός)
Δημήτρης Αρσενίδης (Ολυμπιακός)

ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ
Χρήστος Τζόλης (ΠΑΟΚ)
Νεκτάριος Κοτόπουλος (ΑΟ Ξάνθη)
Γιάννης Νιάρχος (Παναθηναϊκός)

Ενδεικτική ενδεκάδα παραθέτω στην φωτογραφία. Οι παίκτες που επέλεξα στην 23άδα είναι πάνω-κάτω σχεδόν ισάξιοι, όποτε κάποιος μπορεί να ‘’παίξει’’ με την ενδεκάδα όπως θέλει, ενώ πολλοί εξ αυτών είναι και πολυθεσίτες. Θα αιτιολογήσω τις επιλογές μου ως εξής:

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Έχουμε δύο ισάξιους τερματοφύλακες, τον Μπαλωμένο, βασικό του ΠΑΟΚ, και τον Μακρή που πήρε χρόνο με τα ασπρόμαυρα, όμως μερικοί τραυματισμοί του στέρησαν την ευκαιρία να δείξει κάτι παραπάνω. Απαραίτητα συστατικά ενός τερματοφύλακα θεωρώ ότι είναι η αυτοπεποίθηση, το θάρρος και πολλές φορές η άγνοια κινδύνου, και πιστεύω ότι οι τρεις τερματοφύλακες που επιλέγω πληρούν αυτά τα ‘’κριτήρια’’. Δεν ‘’τρέμουν τα πόδια τους’’, δηλαδή, και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε έναν κίπερ, που είναι η πιο δύσκολη θέση του γηπέδου. Θα κάνω την έκπληξη και θα επιλέξω για την ενδεκάδα μου τον Δήμο Μακρή, και θα εξηγήσω γιατί. Αυτό που ξεχωρίζει στον Δήμο, είναι η απίστευτη ικανότητα, τεχνική και άνεση που έχει με την μπάλα στα πόδια, κάτι που με προκατέλαβε πολύ θετικά. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, έχουμε δει πολλές φορές τους τερματοφύλακες-λίμπερο να διαπρέπουν (πχ Νόιερ) και να είναι περιζήτητοι, οπότε αυτή μου η επιλογή θα γίνει πλήρως αντιληπτή για όσους έχουν καταλάβει εις βάθος τα μοντέρνα ποδοσφαιρικά δεδομένα.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ
Η χώρα μας ειδικεύεται στην παραγωγή κεντρικών αμυντικών και θεωρώ, ότι και οι τέσσερις παίκτες που διάλεξα, λίγο πολύ έχουν τα κλασικά ελληνικά αμυντικά χαρακτηριστικά, δηλαδή φυσικά προσόντα, σκληράδα, εναέρια υπεροχή. Εδώ τοποθετώ στην βασική μου ενδεκάδα δύο από τους καλύτερους σέντερ μπακ του πρωταθλήματος, τον πολύ φερέγγυο αλλά και αναντικατάστατο παίκτη της ομάδας του που έφτασε μέχρι το final four σε μια θεαματική πορεία, Πέτρο Ντόντη (στα αριστερά) και το καλοκουρδισμένο ρολόι της Εθνικής και του ΠΑΟΚ, Παναγιώτη Παναγιώτου (στα δεξιά).Οι ογκόλιθοι του Παναιτωλικού, Τόλης Κωνσταντόπουλος και Βασίλης Σκιαδάς (ο οποίος είναι και ο καλύτερος από τους 4 στο να κάνει παιχνίδι από την άμυνα), δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την τετράδα.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΑΚ
Ομολογώ ότι για την θέση στα αριστερά της άμυνας, είχα τεράστιους ενδοιασμούς και φρόντισα να μελετήσω τα δεδομένα καλά πριν προχωρήσω στην απόφαση μου. Αμφιταλαντευόμουν μέχρι το τελευταίο παιχνίδι, τον τελικό, όταν και έβγαλα τα συμπεράσματα μου οριστικά και αμετάκλητα. Ήμουν μεταξύ τριών παιδιών, και τελικά επέλεξα τον Βάγγο Κεραμίδα και τον Κωστάκη Λαζαρίδη. Στο final four μου έκανε τρομερή εντύπωση ο Κεραμίδας και μάλιστα τον εκθειάζω τόσο για τις αμυντικές (άψογη δουλειά) όσο και για τις επιθετικές (πονοκέφαλος για την αντίπαλη άμυνα με ζηλευτή τεχνική, σέντρες, προωθήσεις και τελικές προσπάθειες) του αρετές. Ο Λαζαρίδης είναι επίσης ένα πολύ επιθετικογενές μπακ με τρομερές εμπνεύσεις, που μπορεί να παίξει όλη την πλευρά και στον Παναθηναϊκό, δείχνουν να τον υπολογίζουν πολύ.

ΔΕΞΙΑ ΜΠΑΚ
Εδώ είναι άλλη μια περίπτωση που ήμουν σε τρομερό δίλημμα για αρκετές μέρες. Στην ενδεκάδα μου βάζω ασυζητητί τον Άγγελο Τσάβο, ένα μπακ που έχει όλο το πακέτο (και αμυντικά και επιθετικά) και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στην Κ19 των ερυθρολεύκων. Πίσω από τον Τσάβο, ήμουν μεταξύ του Γιώργου Μανίσογλου και του Χρήστου Μαρμαρίδη του Άρη. Από την μια έχουμε ένα πολύ δυνατό δεξί μπακ, που μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ καλά και τα δύο πόδια, πολύ καλό στις μονομαχίες και τα κοψίματα, πιο αμυντικογενές (Μάνι) και από την άλλη έχουμε ένα δεξί μπακ, που παίζει όλη την πλευρά, με καλύτερη τεχνική κατάρτιση, πιο γρήγορο, φουλ επιθετικογενές (Μάρμα). Επιλέγω τελικά, τον Γιώργο Μανίσογλου, για λόγους τακτικής συνέπειας, και για το γεγονός ότι στο ρόστερ μου έχω ήδη ένα επιθετικό μπακ (Τσάβος). Κάποιος που προτιμά ένα φουλ επιθετικό σχήμα, ίσως επέλεγε τον Χρήστο Μαρμαρίδη.

ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ
Εδώ βρίσκεται το πιο νευραλγικό σημείο του γηπέδου, και οι επιλογές έγιναν με πολλή προσοχή. Η πιο ουσιαστική θέση του γηπέδου για μένα είναι το 8αρό10άρι, γιατί είναι η θέση αυτή που απαιτεί ικανότητες box-to-box, επιθετικές αρετές, αρχηγικές κινήσεις, αντίληψη, οξυδέρκεια και μάχη για το παιχνίδι του κέντρου. Για αυτό και θεωρώ ότι η ενδεκάδα πρέπει να ξεκινά πάντα με τον ποιοτικό, τεχνίτη χαφ, Χρήστο Μπελεβώνη, παίκτη που τον χαρακτηρίζουν όλα τα παραπάνω. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στον καθένα τι σχήμα επιλέγει να παίξει, μπορεί να επιλέξει ένα φουλ επιθετικό σχήμα με τον Βασίλη Γρόσδη του ΠΑΟΚ (που μπορεί όμως να παίξει και ως αμυντικό χαφ) , ή αν θέλει να το πάει πιο συντηρητικά, θα επιλέξει το ‘’τεθωρακισμένο’’ της μεσαίας γραμμής του ΠΑΣ, τον Παύλο Γροσδάνη ή ακόμη και σαν 6άρι τον μαχητικό και σκληροτράχηλο Θοδωρή Καραμπέρη. Για αυτό, δίνω την Σολομώντεια λύση και βάζω διπλή επιλογή στην ενδεικτική ενδεκάδα. Για την θέση 10, έχουμε 2 παίκτες ισάξιους και μάλιστα με πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά. Λώλης και Ντότης είναι και οι 2 πολύ γρήγοροι, τεχνικά καταρτισμένοι, δημιουργικοί και πολύ καλοί εκτελεστές. Μετά από τρομερό πονοκέφαλο, κρίνω αυτή την θέση στην κόψη του ξυραφιού και τοποθετώ ως βασικό τον Άλεξ Λώλη, γιατί θεωρώ ότι για την ομάδα του ήταν ο παίκτης βαρόμετρο, ο πολυτιμότερος παίκτης της προσπάθειας του ΠΑΣ.

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Για τα αριστερά έχουμε ένα καθαρόαιμο αριστερό εξτρέμ, τον Γιάννη Καράκουτη. Γεννημένος το 2003, έχει άριστα φυσικά προσόντα (1,83 ύψος), είναι ταχυδυναμικός με καλή τεχνική, πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός και συνεπής αμυντικά. Το μεγαλύτερο ατού του, είναι οι φανταστικοί ελιγμοί του από τα αριστερά, όπου συγκλίνει και σουτάρει με φαρμακερό αριστερό, έχοντας πετύχει 7 γκολ. Έχουμε επίσης, τον πολυθεσίτη Άκη Κατσαβάκη που μπορεί να παίξει και στα δύο φτερά, καθώς και στην κορυφή. Είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του με 10 γκολ και 10 ασίστ, διανύοντας μια εξαιρετική χρονιά, που δεν μπόρεσε να χαλάσει ούτε από το διάστρεμμα που τον ταλαιπώρησε μεσούσης της σεζόν. Παίκτης διορατικός, ‘’σαΐτα’’ με τεχνική κατάρτιση και έφεση στο σκοράρισμα, είναι ικανός να κάνει την διαφορά. Η επιλογή για την ενδεκάδα ήταν πολύ δύσκολη και περίμενα και εδώ, όπως και στην θέση του αριστερού μπακ, μέχρι το τελευταίο παιχνίδι για να κρίνω.

ΔΕΞΙ ΦΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Βασίλης Σουρλής. Για τον Βασίλη δεν χρειάζεται να πω πολλά. Άλλωστε τα έχει όλα, ταχύτητα, δύναμη, τσαμπουκά, ευφυία, διασκελισμό, εκρηκτικότητα, και κυρίως, το γκολ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Αν και μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις (10άρι, φτερά, κορυφή) τον τοποθετώ στα δεξιά της επίθεσης. Ο Ολυμπιακός, έχει επίσης την τύχη, να διαθέτει άλλο ένα υπερ-ταλαντούχο φτερό, τον βιρτουόζο Δημήτρη Αρσενίδη. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις μας αναγκάζουν να τον βάλουμε οπωσδήποτε στην 23άδα μας.

Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΩΡΑΤΟΣ
27 γκολ και 6 ασίστ, είναι αρκετά για να κρίνουν αποφασιστικά την μάχη της κορυφής της επίθεσης. Αυτοί είναι οι αριθμοί του Χρήστου Τζόλη, και μάλιστα σε 26 αγώνες! Ένα πραγματικό κανόνι, ο πολυτιμότερος παίκτης αυτής της 23άδας. Ο ποδοσφαιριστής που με μια μόνο ενέργεια μπορεί να αλλάξει το ρου ενός αγώνα. Ο δαιμόνιος Τζόλης αγγίζει κυριολεκτικά την τελειότητα, μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε επαρκώς και άλλα δύο φορ. Θα ήταν αμαρτία να μην συμπεριλάβουμε στην ομάδα μας τον εξαιρετικό Νεκτάριο Κοτόπουλο, έναν κίλερ. Κινητικός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, γρήγορος και δυνατός, ξέρει να κρατάει μπάλα και να τοποθετεί το σώμα του άριστα, σκοράρει συχνά και με το κεφάλι και έχει, όπως και ο Χρήστος, εντυπωσιακούς αριθμούς! 15 γκολ σε 20 αγώνες με την Κ17 της Ξάνθης, και 5 γκολ σε 6 αγώνες με την αντίστοιχη Κ19. Συνολικά 20 γκολ σε 26 αγώνες, και πραγματικά κάποιος μπορεί να επιλέξει ένα σχηματισμό 4-4-2, με θανατηφόρο δίδυμο Τζόλη-Κοτόπουλο μπροστά. Συμπληρώνουμε την τριάδα των φορ μας με Νιάρχο, ένα κλασικό σέντερ φορ, ψηλό και δυνατό, που γεμίζει την αντίπαλη περιοχή, και είναι ο πρώτος σκόρερ του τριφυλλιού και του νοτίου ομίλου με 12 γκολ.