image description

Αν και απουσιάζει 4 χρόνια από τον ΠΑΣ Γιάννινα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνεχίζουν να τον αποκαλούν “αρχηγό”, αφού 15 χρόνια προσφοράς στην ομάδα δεν είναι και λίγα. Ο Γιώργος Ντάσιος βρέθηκε την Τρίτη στο studio του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM καλεσμένος του Μιχάλη Μερτζιανίδη στην εκπομπή “Στη Λακούβα” και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα χρόνια που ήταν, αλλά και στα χρόνια που έλειψε από τον ΠΑΣ Γιάννινα, τονίζοντας ότι θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΣ, αν του δινόταν αυτή η ευκαιρία, και να παραμείνει σε οποιοδήποτε πόστο στη συνέχεια.

Αναλυτικά τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης, ενώ μπορείτε να ακούσετε και το ηχητικό:

Για την «ξενιτειά» και πως τη βίωσε τα χρόνια που έφυγε από τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Έφυγα μεγάλος και με εμπειρίες. Για τον καθένα είναι δύσκολα, αλλά είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να αφήνουμε κάποια πράγματα και να στερούμαστε οικογένεια και φίλους. Από κάποια στιγμή και μετά ήταν πιο εύκολη η προσαρμογή απ’ ό,τι περίμενα».

Για το αν είναι ευχαριστημένος από την αγωνιστική του πορεία μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Είμαι ευχαριστημένος. Μόνο στον Βόλο είχα άλλες προσδοκίες και ήρθαν αλλιώς τα πράγματα. Στις άλλες ομάδες ήρθαν και επιτυχίες και έκανα φίλους».

Για τις εξελίξεις στην Παναχαϊκή: «Δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Έχει μπει ο κ. Καλογερόπουλος στη διοίκηση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Περιμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις».

Για το πώς είναι το πρωτάθλημα της Football League: «Περίεργο. Δεν υπήρχαν οι μεγάλες ομάδες, όπως ο Άρης και ο ΟΦΗ πρόπερσι. Πιστέψαμε φέτος ότι θα ήταν πιο εύκολο, αλλά η πορεία δεν το έδειξε. Πλατανιάς και Απόλλωνας Λάρισα ς πήγαν καλύτερα. Ο Πλατανιάς με τον Τάτση έκανε φοβερή πορεία, γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που κοίταξαν να κάνουν ήταν να κρατήσουν τον Γιάννη στον πάγκο. Ήξερα τις δυνατότητες του Πλατανιά και περίμενα ότι θα μπορούσε να ανέβει στα μπαράζ με τον ΟΦΗ.

Είναι απρόβλεπτο το πρωτάθλημα. Ο Βόλος που ανέβηκε μη φανταστείτε ότι έπαιξε κανένα φοβερό ποδόσφαιρο. Απλώς έπαιρνε τα αποτελέσματα, που ήταν πολύ σημαντικό.

Εμείς στην Παναχαϊκή δεν ξεκινήσαμε καλά, κάναμε καλύτερη πορεία στα μέσα της σεζόν, αλλά στο τέλος που έπρεπε να κάνουμε το σπριντ δεν τα καταφέραμε. Υπήρχαν κάποια διοικητικά προβλήματα και κάποιοι τραυματισμοί και δεν μας βγήκε».

Για το αν θα είναι ίδια τα πράγματα στη Super League 2 ή πιστεύει ότι θα υπάρξουν διαφορές: «Θεωρώ ότι θα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Βλέποντας και τις ομάδες που θα παίξουν και τα χρήματα που θα πέσουν για μεταγραφές, γήπεδα και βοηθητικά, πιστεύω ότι θα κάνουν καλύτερο το πρωτάθλημα. Σίγουρα ως κάτι νέο θα έχει προβλήματα στην αρχή. Υπάρχουν καλές και ιστορικές ομάδες της περιφέρειας στην κατηγορία».

Για το αν ζήλεψε πράγματα φεύγοντας από τα Γιάννενα: «Δεν πρόλαβα  το νέο γήπεδο. Μου λένε τα καλύτερα για τον αγωνιστικό χώρο και το ταρτάν. Και αποδυτήρια και γήπεδο και βοηθητικά και φυσικοθεραπευτήρια έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα και δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει κάτι από τις άλλες ομάδες.  Στον Απόλλωνα Σμύρνης που ήμουν παλιότερα είχαμε πρόβλημα με τα βοηθητικά. Κάθε μέρα θέλαμε 40 λεπτά να πάμε και 40 να γυρίσουμε για να κάνουμε προπόνηση».

Για το πότε συνειδητοποίησε ότι δεν είναι στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Στον Βόλο ήταν πολύ δύσκολες οι πρώτες μέρες. Είχα κλειστεί πολύ στον εαυτό μου και η κατάσταση με είχε ρίξει αρκετά. Όμως, μπορεί να πέφτεις, αλλά πρέπει να σηκωθείς.

Έγιναν πολύ γρήγορα τα πράγματα τότε που έφυγα. Και στον Βόλο που πήγα το μυαλό μου το είχα εδώ. Την πρώτη φορά που στα αποδυτήρια πήγαμε να φωνάξουμε όλοι «Βόλος» εγώ είπα «ΠΑΣ» και με κοίταζαν όλοι. Και σε αγώνες έβγαινε η μπάλα και φώναζα «για ΠΑΣ η μπάλα». Μου είχε γίνει συνήθεια.

Είχα αποχωρήσει τότε που η ομάδα δεν έπαιρνε άδεια και έπιανα θέση μεταγραφής για να μπορέσω να μείνω. Είχε γίνει η μεταγραφή Τσάβες, έπρεπε να γίνουν και κάποιες ακόμα στην επίθεση και δεν υπήρχαν θέσεις για αμυντικό. Περίμενα μέχρι την τελευταία στιγμή να γίνει κάτι ή έστω να γίνει την επόμενη χρονιά».

Για το τι θα έκανε ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση της ομάδας και έπρεπε να αποφασίσει εκείνος: «Με αυτήν τη λογική κι εγώ θα με έδιωχνα. Θα μπορούσα όμως να πω ‘κάνε υπομονή και σ’ έναν χρόνο θα είσαι πίσω’. Λέω την αλήθεια και δεν κρύβομαι, αυτό θα έκανα και αυτό περίμενα να γίνει. Ίσως πίστευαν ότι δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω και γι’ αυτό δεν επέστρεψα».

Για τον τίτλο του αρχηγού: «Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για υπογραφές και για να τσακώνεται με τον διαιτητή. Ο αρχηγός είναι κάθε μέρα στα αποδυτήρια και είναι υπεύθυνος γι’ άλλους 30 παίκτες, για μια πόλη που περιμένει να σ’ ακούσει.

Είναι δύσκολη δουλειά, πρέπει να λύνεις προβλήματα συμπαικτών σου γιατί σ’ εσένα θα έρθουν πρώτα. Θα πρέπει να μιλήσεις σε ξένους να τους βάλεις σε σειρά, να τους δείξεις πράγματα, να μιλήσεις στα νέα παιδιά, να μην περάσουν τα όρια, γιατί παλιά δεν σήκωνες κεφάλι, τώρα χάνεται κάποιες φορές ο σεβασμός. Δεν πρέπει να βλέπεις 3 παίκτες εδώ, 2 εκεί και 5 παραπέρα. Πρέπει να φτιάχνεις συνέχεια το κλίμα, αλλά πρέπει να κρατιούνται και τα στεγανά. Οι δημοσιογράφοι τη δουλειά σας θέλετε να κάνετε, αλλά πρέπει να μαθαίνετε τα πράγματα έτσι όπως πρέπει να βγουν. Πολλά γίνονται, θα υπάρξουν και τσακωμοί στα αποδυτήρια κι αυτό σημαίνει ‘υγεία’, αλλά δεν είναι να γίνουν όλοι οι τσακωμοί θέμα.

Όταν κάποιοι έρχονται για ένα χρόνο σε μια ομάδα δεν είναι καλό. Είμαι κατά των δανεικών, γιατί βάζουν πρώτα το ατομικό και μετά το ομαδικό. Είναι καλό να μην είναι και πολύ μεγάλα τα ρόστερ, γιατί δεν ελέγχονται εύκολα πάνω από 30 παίκτες».

Για το τι πιστεύει ότι έφταιξε και υποβιβάστηκε ο ΠΑΣ: «Πιστεύω ότι ποντάρανε στο ότι δεν θα γίνει η αναδιάρθρωση και μετά δεν περίμενε κανένας αυτήν την πορεία του ΟΦΗ που έγινε υπερομάδα στο τέλος, αλλά και το γεγονός της μη τιμωρίας του τελικά.

Βέβαια, δεν σου φταίνε ποτέ όλοι οι άλλοι, κάπου φταις κι εσύ. Κάτι έλειπε από την ομάδα. Για παράδειγμα, ενώ έκανε φάσεις δύσκολα η μπάλα έμπαινε μέσα. Το θέμα είναι ότι έλειπε η αγωνιστικότητα, ίσως κι άλλα πράγματα μικρότερα που κάνουν τα μεγάλα. Φταίνε όλοι, αλλά λες ‘έκανα λάθος, πάμε παρακάτω’».

Για το πώς αντιδράς σε τέτοιες καταστάσεις: «Σηκώνεσαι γρήγορα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντίδρασης. Η ομάδα προσπαθεί να κλείσει προπονητή, να οργανωθεί κτλ. Όπως βλέπεις και οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν κάνει κάτι. Όλοι κάτι περιμένουν. Η ομάδα πρέπει να δείξει ότι θέλει να γυρίσει εκεί που ήταν».

Για το αν θεωρεί τον ΠΑΣ φαβορί ανόδου: «Σαφώς. Και με τις ομάδες που παίζουν εκεί με λίγη προσοχή δεν θα έχει να φοβηθεί κάτι».

Για τα νέα παιδιά και πως μπορούν να ενσωματωθούν στον κορμό: «Εγώ το φωνάζω ότι η ομάδα πρέπει να έχει περισσότερους Γιαννιώτες. Ο Γιάκος έπρεπε να πάρει περισσότερες ευκαιρίες φέτος. Οι Γιαννιώτες είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι κάποιες φορές. Και ο Αλέξης ο Μιχαήλ μπορεί να έκανε μια μέτρια χρονιά, αλλά και η ομάδα ήταν μέτρια και άκουγες ότι μόνο αυτοί που είναι χρόνια στην ομάδα έφταιγαν. Δεν σημαίνει ότι όποιος είναι χρόνια στην ομάδα πάντα αυτός πρέπει να τα ακούει. Οι καινούργιοι που ήρθαν τι έκαναν; Τα παιδιά τα έχει πειράξει που έπεσε η ομάδα. Προβληματίστηκαν. Έδωσαν πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είμαστε ρομπότ, είμαστε άνθρωποι, θα βρεθούμε σε κακή μέρα. Κι επειδή είναι και ομαδικό το άθλημα, 3 παίκτες να είναι σε κακή μέρα, όλη η ομάδα θα έχει πρόβλημα. Το δικό μου μότο πάντως είναι ότι μπορείς να έχεις κάποιες κακές μέρες, όχι όμως την Κυριακή.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν χρόνο και χώρο και στα νέα παιδιά στον ΠΑΣ Γιάννινα. Όταν έχεις Κ17 και Κ19 τα παιδιά αυτήν την ευκαιρία περιμένουν. Ταλέντα πάντα υπάρχουν».

Για το τι προπονητής θα ταίριαζε στον ΠΑΣ στη μετά Πετράκη εποχή: «Σαν άνθρωπο θα σου πω τα καλύτερα για τον κ. Πετράκη, αλλά και σαν προπονητή. Φταίνε πολλά για τη φετινή πορεία, οπότε σίγουρα φταίει κι εκείνος. Θα μπορούσε ίσως να γίνει και νωρίτερα η αλλαγή προπονητή, αλλά γνώμη μου είναι ότι ήταν καλύτερα που έμεινε, γιατί ήξερε και τους παίκτες εκείνη τη στιγμή.

Για τη νέα χρονιά δεν μπορώ να πω τι στυλ προπονητή χρειάζεται. Ο καθένας έχει διαφορετική γνώμη πάνω στο θέμα. Το θέμα είναι η διοίκηση να βάλει τους στόχους, να ξεκαθαρίσει τι θέλει και να γίνει ο σχεδιασμός για παίκτες, προετοιμασία κτλ».

Για το αν θα είχε πρόταση επιστροφής στον ΠΑΣ τι θα έκανε: «Δεν θα το σκεφτόμουν καν. Ήμουν εδώ 15 χρόνια. Θα ήθελα να κλείσω την καριέρα μου εδώ. Αγωνιστικά δεν έχω να αποδείξω κάτι. Θα ήθελα να βοηθήσω και από άλλο πόστα».

Για τους συμπαίκτες που θυμάται στην καριέρα του: «Γήτα, Μπελά, Τάτση, Κάκο, Μιχαλόπουλο, Κοντογουλίδη, Γεωργιάδη, Ζαφειρόπουλο, Φέγκρους, ο Ντε Βινσέντι ήταν παιχτάρα. Από τους Αργεντινούς αγαπώ πολύ τον Μπουχάν, μιλάμε ακόμα συχνά. Με τον Βάντερσον επίσης μιλάμε συχνά. Είναι πολλοί ακόμα που θυμάμαι. Έχω αλλάξει πολλούς προπονητές και παίκτες όσο ήμουν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Για ‘μενα ο αγαπημένος προπονητής παραμένει ο Νίκος Αναστόπουλος».

Για το μήνυμά του προς τους φιλάθλους: «Το μυαλό μου είναι πάντα εδώ. Ο κόσμος με έχει αγαπήσει κι εγώ τον αγαπώ πολύ. Έχει περάσει πολλά αυτός ο κόσμος. Τα τελευταία χρόνια που η ομάδα ήταν σε υψηλό επίπεδο, κάποιοι στεναχωρήθηκαν που έπεσε. Πρέπει αυτούς να τους ξαναζεστάνουμε. Υπάρχουν νέα παιδιά στην κερκίδα που θα δώσουν ξανά πνοή. Όταν μια ομάδα έχει ιστορία, τότε ο κόσμος της είναι πάνω απ’ όλα».