image description

Τα 4 χρόνια παρουσίας του Σταύρου Τσουκαλά συνδυάστηκαν με μερικές από τις καλύτερες αγωνιστικές χρονιές του ΠΑΣ Γιάννινα στη Super League, ενώ απέκτησε και το παρατσούκλι “βιονικός”, αφού δύσκολα έχανε ακόμα και φιλικό! Ο πρώην μέσος των “κυανόλευκων” μίλησε στην εκπομπή “Στη Λακούβα” και τον Μιχάλη Μερτζιανίδη όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την εμπειρία του στην Ουγγαρία, την αγωνία που έζησαν μαζί με τους Μπέριο και Ίλιτς βλέποντας παιχνίδια του ΠΑΣ Γιάννινα που προσπαθούσε να σωθεί, ενώ δήλωσε θετικός στο να επιστρέψει κάποια στιγμή στην ομάδα, κάτι που παραλίγο να συμβεί και τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για την Κισβάρντα της Ουγγαρίας και την εμπειρία που αποκόμισε: «Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τα περίμενα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για το ποδόσφαιρο από τον πρωθυπουργό της χώρας και προσπαθούν όλες οι ομάδες να επενδύσουν. Έγιναν πολύ γρήγορα καινούργια στάδια από τις ομάδες, οι εγκαταστάσεις τους είναι φοβερές. Κάθε ομάδα έχει 4-5 προπονητικά γήπεδα, έχουν κλειστά γήπεδα, γιατί χιονίζει συχνά και σου παρέχουν τα πάντα. Είναι σε τοπ επίπεδο η κατάσταση και δεν το περίμενα έτσι είναι η αλήθεια. Στο μόνο που έχεις το μυαλό σου, είναι το να παίξεις μπάλα. Τα υπόλοιπα σου τα παρέχουν».

Για τους συμπαίκτες του στην Κισβάρντα, Ίλιτς και Μπέριο: «Έγινε πιο εύκολη η προσαρμογή μου. Βρήκα δύο ανθρώπους που γνωριζόμασταν χρόνια, οπότε με βοήθησε».

Για το αν προβληματίστηκε όταν πήρε την απόφαση να φύγει στο εξωτερικό: «Ήθελα να ζήσω την εμπειρία και να δω πως είναι τα πράγματα έξω από την Ελλάδα. Άσχετα που η ομάδα ήταν μικρή σε δυναμικότητα, συνάντησα ένα πολύ ποδοσφαιρικό κλίμα. Εδώ όλα συμβαίνουν για 90 λεπτά. Δεν είναι σαν την Ελλάδα που μετά τα ματς ακολουθούν ανακοινώσεις κτλ. Έχεις ηρεμία, έχεις συγκέντρωση, στα παρέχουν όλα».

Για το αν προσαρμόστηκε εύκολα ή δύσκολα, λόγω της οικογένειας: «Από τη μία ήταν εύκολο γιατί είχα τον Ίλιτς και τον Μπέριο, από την άλλη μου έλειψε η οικογένειά μου. Τους είδα λίγο τον Φεβρουάριο. Δεν μπορούσαμε για 4 μήνες να μετακινηθεί όλη η οικογένεια».

Για το αν έχει πρόταση παραμονής από την Κισβάρντα: «Έχω ήδη στα χέρια μου πρόταση παραμονής. Θα πρέπει να αποφασίσω σύντομα. Είναι και ο παράγοντας οικογένεια όμως πίσω. Είμαι στα 31 και πρέπει να αποφασίσω με γνώμονα και την οικογένειά μου».

Για το παρατσούκλι «βιονικός» που τον ακολουθεί ακόμα και σήμερα: «Δόξα τον Θεό έπαιξα όλα τα παιχνίδια κι εκεί. Πιστεύω πολύ στη δουλειά και πάντα πρόσεχα το σώμα μου. Δουλεύω πάνω στον οργανισμό μου, ξέρω πότε πρέπει να κάνω πίσω και πότε να τα δουλέψω παραπάνω. Ευτυχώς δεν είχα κάτι σοβαρό και κάνω αυτό που αγαπώ».

Για το αν μπόρεσε να παρακολουθήσει φέτος τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Παρακολούθησα αρκετά παιχνίδια, δυστυχώς δεν κύλησε όπως θα έπρεπε στο τέλος.  Από τη στιγμή που έχασε το προβάδισμα και δεν κρατούσε την τύχη στα χέρια του, ήταν πολύ δύσκολο. Δεν φαινόταν ότι θα κυλήσει έτσι η χρονιά, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα ο ΠΑΣ. Θα ανέβει γρήγορα. Είναι μεγάλη ομάδα και δεν αναιρείται αυτό από μια χρονιά».

Για το αν τον στεναχώρησε η εξέλιξη αυτή, μιας και έχει δείξει ότι παραμένει «δεμένος» συναισθηματικά με τον ΠΑΣ: «Σίγουρα το συναίσθημα δεν ήταν και το καλύτερο. Περιμέναμε με αγωνία τα τελευταία παιχνίδια και με τα άλλα παιδιά (σ.σ. Ίλιτς και Μπέριο)  συναντηθήκαμε στο σπίτι μου να δούμε τα ματς. Δεν ήταν καλή στιγμή, αλλά η στεναχώρια δεν πρέπει να μείνει, πρέπει να είναι παροδική και πρέπει να συνεχίσουν. Και ο κόσμος στεναχωρήθηκε και φάνηκε, αλλά είμαι σίγουρος ότι επειδή ο ΠΑΣ ήταν και θα είναι μεγάλη ομάδα, τώρα στα δύσκολα θα δείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες και ο κόσμος θα είναι κι αυτός κοντά».

Για το αν υπάρχει κάποιο «μυστικό» να ξαναπατήσει στα πόδια της η ομάδα: «Τώρα χρειάζεται καθαρό μυαλό. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις. Οι άνθρωποι ξέρουν να το χειριστούν, είναι έμπειροι και θα πρωταγωνιστήσει η ομάδα».

Για το αν πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο: «Η αλλαγή σίγουρα θα βοηθήσει, θα δούμε όμως αν θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά. Το να συνεχίζαμε όμως με το ίδιο μοτίβο δεν θα ήταν το καλύτερο. Νομίζω θα βοηθήσει και θα υπάρξουν πιο δυνατές ομάδες».

Για το πρωτάθλημα της Ουγγαρίας που διεξάγεται με 12 ομάδες: «Είναι 12 οι ομάδες κι εδώ όπως στη Super League 2. Εδώ παίζονται 3 γύροι με 33 αγώνες. Είναι λίγο περίεργο, γιατί με κάποιες ομάδες παίζεις 2 ματς στην έδρα σου και 1 έξω».

Για την πόλη που βρίσκεται στην Ουγγαρία: «Είναι μια μικρή πόλη 12.000 κατοίκων. Δεν έχει πολλά πράγματα να σου προσφέρει σαν πόλη, αλλά έχει τα βασικά. Το γήπεδο είναι 4.000 θέσεων και γεμίζει σε κάθε αγώνα».

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος στην Ουγγαρία: «Είναι καλό. Οι διαιτητές δεν σταματάνε εύκολα τον ρυθμό, αφήνουν το πλεονέκτημα και γίνεται καλύτερο το θέαμα. Έχει δύναμη, αλλά δεν έχει τακτική τόσο πολύ όσο στην Ελλάδα. Οι περισσότερες ομάδες χρησιμοποιούν τους τερματοφύλακές τους για να «χτίσουν» από πίσω το παιχνίδι».

Για το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ: «Φαινόταν ότι θα γινόταν κάποια στιγμή. Έχτιζε αυτή τη δύναμη σταδιακά, έχτιζε κορμό και το κατέκτησε δίκαια. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πλέον από τους πρωταγωνιστές. Ήταν ούτως ή άλλως μια δύναμη στο ποδόσφαιρο, αλλά με τον κ. Σαββίδη της βγήκε της ομάδας ο πρωταθλητισμός και θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια».

Για το αν βρέθηκε κοντά στην επιστροφή του στον ΠΑΣ τον περασμένο Δεκέμβριο: «Γράφτηκε κάποια στιγμή, αλλά δεν μου είχε γίνει πρόταση. Θα μ’ ενδιέφερε γιατί κοιτούσα εκείνη την περίοδο για ομάδα. Είχαν αρχίσει από τότε οι δυσκολίες στον ΠΑΣ και θα μ’ ενδιέφερε να τον βοηθήσω. Πρόταση, όμως, δεν μου έγινε ποτέ. Κάποια στιγμή μου έγινε μόνο μια ερώτηση από τον πρόεδρο αν θα μ’ ενδιέφερε, του είχα απαντήσει θετικά, αλλά σταμάτησε εκεί, δεν προχώρησε η υπόθυεση».

Για το τι κάνει πολλούς παίκτες που φεύγουν να συνεχίζουν να παρακολουθούν τον ΠΑΣ: «Είχαμε πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια τότε που ήμουν στην ομάδα. Δεν νομίζω να έχει χαλάσει κάτι από τότε, γιατί υπάρχουν παιδιά που ξέρουν να το χειριστούν αυτό. Το πρώτο πράγμα που ξεχώριζες στον ΠΑΣ ήταν το κλίμα στα αποδυτήρια και έβγαινε προς τα έξω. Ίσως φέτος να ήταν διαφορετικά, αλλά δεν το πιστεύω. Ίσως να έφταιγε η ‘χημεία’ μεταξύ των ποδοσφαιριστών, γιατί υπήρχαν πολλά νέα πρόσωπα ή ίσως ο προπονητής να δυσκολευόταν αρκετά με τους τραυματισμούς, γιατί φέτος είχε πολλές ατυχίες η ομάδα και δεν μπορούσε να ‘χτίσει’ πάνω σ’ έναν κορμό ο κ. Πετράκης».

Για την άποψη που αποκόμισε από τον Γιάννη Πετράκη: «Βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα. Δέθηκε με την ομάδα, ο κόσμος τον αγάπησε και αγάπησε κι αυτός την ομάδα. Κάποια πράγματα τελειώνουν, όμως η ομάδα συνεχίζει, το ποδόσφαιρο συνεχίζεται έτσι είναι και στη ζωή. Ο ΠΑΣ θα βρει την άκρη του και ο κ. Πετράκης τη δική του. Ήταν αμοιβαίο το όφελος».

Για το τι κρατάει από την παρουσία του στα Γιάννενα: «Πέρασα πολύ όμορφα αυτά τα 4 χρόνια που έπαιξα εκεί. Μόνο μία χρονιά δυσκολευτήκαμε, ήταν τότε που δεν πήραμε άδεια να παίξουμε στην Ευρώπη, είχαμε και αρκετές αλλαγές προπονητών τότε, η ψυχολογία δεν ήταν πολύ καλή και δεν πήγε καλά η χρονιά. Τον ξαναβρήκαμε τον δρόμο μας, όμως και ο στόχος της Ευρώπης επιτεύχθηκε. Υπήρχε σταθερότητα, η ομάδα, εκτός από τα καλά αποδυτήρια, είχε και το πνεύμα του νικητή. Έπεσε σε παίκτες που είχαν καλή ‘χημεία’, αλλά και ποδοσφαιρική νοοτροπία».

Για τη θέση που αγωνίζεται που είναι «νευραλγική» για μια ομάδα: «Είναι μια θέση που δεν φαίνεται εύκολα στο μάτι του φιλάθλου. Σε όλες τις ομάδες δύσκολα φαίνεται ένας παίκτης της δικής μου θέσης. Συνήθως ξεχωρίζει αυτός που έχει πιο πολλή ώρα την μπάλα στα πόδια του. Λογικό είναι. Από την άλλη όμως κάποιος που αξίζει δεν θα χαθεί, θα πάρει αυτό που του αξίζει».

Για την αγάπη που εισέπραξε από τον κόσμο του ΠΑΣ: «Ήταν αμοιβαίο. Κι εγώ τον αγάπησα. Το εισπράττω. Και πέρυσι που ήρθα στα Γιάννενα με την οικογένεια συνάντησα πολλούς φίλους».

Για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα του και αν θα είναι στην Ελλάδα ή το εξωτερικό: «Προτιμώ το εξωτερικό, γιατί ευχαριστιέσαι το ποδόσφαιρο. Ξέρεις πότε αρχίζει και πότε τελειώνει το πρωτάθλημα. Πιστεύω να βρούμε κι εδώ στην Ελλάδα τον δρόμο μας. Είμαι 31 ετών και μ’ αρέσει να το ευχαριστιέμαι πλέον το ποδόσφαιρο».

Για το αν σκέφτεται την επιστροφή του κάποια στιγμή στον ΠΑΣ: «Φυσικά και θα το ήθελα, δεν το έχω βγάλει από το μυαλό μου. Μακάρι να συμβεί, θα το ήθελα πολύ. Πρέπει να έρθει στο σωστό timing».

Η συνέντευξη αρχίζει μετά το 1:04′:50”