image description

Το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ποδοσφαιρικών ομάδων παραμένει ψηλά στην ατζέντα, αφού η ανησυχία υπάρχει και απ’ ό,τι φαίνεται δικαιολογημένα. Σε debate των Βασιλειάδη και Πανούτσου, υποψηφίων με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αντίστοιχα διαφαίνεται ότι ο μεν Βασιλειάδης καθησυχάζει, αλλά δεν υπογράφει και από την άλλη ο δημοσιογράφος και υποψήφιος με τη ΝΔ κ. Πανούτσος τονίζει ότι αν έχουν δοθεί νομίμως τέτοια υπερβολικά ποσά, η ΝΔ θα σεβαστεί τις συμφωνίες, διαφορετικά η συζήτηση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση!

Στο επίμαχο λοιπόν ερώτημα, οι απαντήσεις είναι οι εξής:

Ποια είναι η θέση σας για την αναδιάρθρωση και για τα χρήματα που υποσχέθηκε η ΕΡΤ στις ομάδες, χωρίς ουσιαστικά να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του ποδοσφαιρικού ελληνικού συστήματος; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο “κραχ” των ομάδων λόγω του πιθανού παγώματος των συμφωνιών της ΕΡΤ ενόψει εκλογών;

Γιώργος Βασιλειάδης: «Η θέση μου για την αναδιάρθρωση είναι γνωστή, ξεκάθαρη και απόλυτη. Tο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να συνεχίσει με τη μορφή που είχε μέχρι πρότινος. Εμείς προτείναμε ένα πλαίσιο λειτουργίας, ένα συγκεκριμένο μοντέλο με βάση τη μελέτη της deloitte και ελπίζουμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μία διαφορετική χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια απαιτείται η συνδρομή και -πάνω απ’ όλα- η σοβαρότητα των ίδιων των παραγόντων του ποδοσφαίρου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΡΤ, θα τηρήσει τα συμφωνημένα, θα προχωρήσει δηλαδή κανονικά στην υλοποίηση όσων έχουμε δεσμευτεί και θα αποτελέσει τον πυλώνα μετάβασης σε μία νέα κανονικότητα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάποιο οικονομικό “κραχ”. Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να παράγει οικονομικά αποτελέσματα. Να γίνει δηλαδή ένα κανονικό εμπορικό προϊόν, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη».

Αντώνης Πανούτσος: «Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν έχει κανένα λόγο να εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών. Ακόμα λιγότερο, να ασχολείται με τον αριθμό των ομάδων και τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Εχει την υποχρέωση να καταθέτει τους  νόμους που ορίζουν τους τρόπους διεξαγωγής, αλλά θα πρέπει να το κάνει τυπικά. Αν οι ανώνυμες επαγγελματικές εταιρίες πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν πρωταθλήματα των 30 ομάδων σε έναν γύρο ή των 8 ομάδων σε 4 γύρους θα πρέπει να είναι στην διακριτική τους ευχέρεια.

Αυτό που θα έπρεπε να ξεχωρίζει την ΕΡΤ από τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια είναι η ποιότητα στην κάλυψη των ειδήσεων και η παραγωγή προγραμμάτων που για τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια είναι αντιεμπορικά. Το υπουργείο Αθλητισμού κατάφερε να μπλεχτεί σε μια σκανδαλώδη συμφωνία ποσών, στην οποία το Open του Ιβάν Σαββίδη αναφερόταν να δίνει 24 εκ. για τα δικαιώματα των αγώνων της Σούπερ Λίγκας για δύο σεζόν ενώ η ΕΡΤ ανέβασε την προσφορά στα 52. Να μπλεχτεί γιατί τα τηλεοπτικά δικαιώματα συνδυάστηκαν με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας.

Συμπερασματικά, αν η συμφωνία είναι νόμιμη, το κράτος έχει υποχρέωση έστω και αν έγινε από προηγούμενη κυβέρνηση να την τηρήσει. Εάν όχι, για αυτή την σεζόν για να διευκολυνθούν οι ομάδες μπορεί γίνει διαπραγμάτευση, να συναφθεί νέα κοντά στην οικονομική τηλεοπτική πραγματικότητα και του χρόνου όλα να ξεκινήσουν από μηδενική βάση».

Όλο το αθλητικό debate ΕΔΩ