image description

Άρθρο – παρέμβαση για τα τηλεοπτικά της ΕΡΤ σε σχέση με το ποδόσφαιρο παραχώρησε ο Γιάννης Δρόσος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Κυριακή (14/7). Ο παραμένων για λίγο ακόμα (με παράκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ χαρακτηρίζει αδέξια την αναδιάρθρωση των κατηγοριών «αδειάζοντας» επί της ουσίας κατόπιν εορτής τον πρώην πλέον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη και όχι μόνο…

Ο Δρόσος, εξηγεί ότι δόθηκαν πολλά λεφτά, εξηγεί γιατί πρέπει να επιδιωχθεί σύναψη συμφωνίας με κάποιες από της «μεγάλες» ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 (εν προκειμένω δηλαδή ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), ενώ χαρακτηρίζει υπερβολικά τα χρήματα του προσυμφώνου για τη Σούπερ Λίγκα 2. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας στήριξαν το σχέδιο της αλλαγής και είναι ζήτημα «κύρους της Πολιτείας να δοθούν τα συμφωνηθέντα χρήματα στη Σούπερ Λίγκα 2», όπως χαρακτηριστικά λέει!

Στο κείμενο, που τιτλοφορείται «Έξι αλήθειες για την ΕΡΤ και τα ποδοσφαιρικά» ο Δρόσος υποστηρίζει ότι κλήθηκε να υλοποιήσει απόφαση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Μεταξύ άλλων γράφει ο Δρόσος:

– «… Η απόφαση της πολιτείας να παρέμβει με σκοπό την εξυγίανσή του -αδέξια στην εφαρμογή της και πρόχειρη στην προετοιμασία της- θα μπορούσε να γίνει χωρίς να μεταφερθεί ποδοσφαιρική τοξικότητα στην ΕΡΤ (πράγμα που δεν αποφεύχθηκε), αλλά και χωρίς να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα διορθωθεί αν διαιτάται από το κράτος. (…) Η ΕΡΤ πάντως έπρεπε να είναι επιφυλακτικότερη. Το Προσύμφωνο την επιβάρυνε με ποσό άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την αγωνιστική περίοδο 2018-201 9, ενώ, αν εφαρμοστεί κατά τους όρους του, θα την επιβαρύνει με ποσό άνω ή περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ για το 2019-2020. Το κόστος της Super League 2 (πάνω-κάτω της παλαιός Football League αντίστοιχης με τη Β’ Εθνική) ξεπερνά τα 15.000.000 για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Λίγα σημεία σύγκρισης: όλο το Copa America κόστισε συνολικά 250.000 ευρώ. To Roland-Garros 140.000 (από τα οποία 40.000 αντί διαφημιστικού χρόνου).

– «…. Στις επτά ομάδες της Super League (Super League 1 για το 2019-2020) των οποίων έχει δικαιώματα η ΕΡΤ περιλαμβάνονται γενικά μεσαίες ή ανερχόμενες ομάδες. Αν αποχωρήσει από αυτές -όπως ακούγεται- ο Παναθηναϊκός, η ΕΡΤ θα μείνει χωρίς καμία πραγματικά ελκυστική για το ευρύτερο -δηλαδή πέραν των οπαδών της- κοινό ομάδα. Για τον λόγο αυτό είναι ορθό να συνάψει η ΕΡΤ κατάλληλη συμφωνία με κάποια από τις άλλες «μεγάλες» ομάδες -τέτοιες προτάσεις έγιναν από τις ΑΕΚ (που καθώς ανακοινώθηκε παραμένει σε συνδρομητικό κανάλι) και ΠΑΟΚ, ενώ ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη πρέπει να είναι, αν γίνει όπως προσκλήθηκε, πρόταση και από τον Ολυμπιακό.  Ακόμη δε και αν παραμείνει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος και λόγω σχετικής ποινής δεν εκτιμάται ότι θα έχει ευρωπαϊκή πορεία πριν από το 2021 , ακόμη και αν πάει καλά στο πρωτάθλημα (πράγμα όχι βέβαιο), μια δεύτερη «μεγάλη» ομάδα θα είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για την ΕΡΤ. Διαφορετικά, η ΕΡΤ θα μείνει με ένα μέτριας ποιότητας και μάλλον μικρής θεαματικότητας ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για κατά πλειοψηφία αγώνες που θα διεξάγονται σε άδεια γήπεδα και αλάνες, ενώ όλες ή σχεδόν όλες οι τηλεοπτικά ενδιαφέρουσες ομάδες θα προβάλλουν τους αγώνες τους αλλού.

– Η ΕΡΤ καλείται να διαχειριστεί μια τετελεσμένη κατάσταση, ιδίως όσον αφορά την πανάκριβη Super League 2. Τα προβλεπόμενα από το Προσύμφωνο σχετικά ποσά είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα. Ωστόσο οι εμπλεκόμενες ομάδες συναίνεσαν στην περίφημη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ακριβώς επειδή τους δόθηκε υπόσχεση ότι θα λάβουν αυτά τα ποσά. Οποια και αν είναι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -και ίσως, τονίζω: «ίσως», ανάμεσά τους να μην είναι όλα τα καλύτερα παιδιά- έδωσαν πίστη σε μια δέσμευση της πολιτείας, ενώ κανένας δεν ζήτησε, ευθαρσώς και δημοσίως, να μην υλοποιηθεί ως προς το σημείο αυτό το γνωστό σε όλους από πέρσι Προσύμφωνο. Είναι θέμα κύρους της πολιτείας να τηρήσει τη δέσμευση αυτή και η νέα Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ να δώσει εντολή να υπογράφει σύμβαση με τη Super League 2, είτε κατά το Προσύμφωνο είτε συναινετικά τροποποιημένη μετά από επαναδιαπραγμάτευση.

Εσωτερική έκθεση ΕΡΤ: Διαπραγμάτευση από μηδενική βάση στην Σούπερ Λίγκα 1, ψαλίδι 80% στη Σούπερ Λίγκα 2

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα έβγαλε το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή (14/7) την εσωτερική έκθεση της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά του ποδοσφαίρου, η οποία απευθυνόταν στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Μυρσίνη Ζορμπά, στα μέλη της Γ.Σ. της ΕΡΤ, με κοινοποίηση στον πρώην πλέον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Λευτέρη Κρέτσο.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα είναι για την αγορά από την ΕΡΤ των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ τα ακόλουθα:

1) Να φύγει η ΕΡΤ από το σχήμα του προσυμφώνου (σημ SP.: αφορά την περυσινή συμφωνία με τις 7 ΠΑΕ της Super League και την απόκτηση των δικαιωμάτων της Super League 2) και να επαναδιαπραγματευτεί τα πάντα από μηδενική βάση.

2) Να αποκτήσει η ΕΡΤ σε εύλογη τιμή και με εύλογους όρους τα δικαιώματα (περιλαμβανομένων αγώνων που δεν ανήκουν στην UEFA) 6-9 ομάδων Super League 1, μεταξύ των οποίων και δύο τουλάχιστον από τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.

3) Όσον αφορά τη Super League 2, η βάση διαπραγμάτευσης πρέπει να ξεκινά από μείωση των ποσών που προβλέπει το προσύμφωνο κατά 80% ή να συνδεθεί με ποσά που να αντιστοιχούν στα πωληθέντα εισιτήρια (π,χ. 5 ανά εισιτήριο).

4) Να ληφθεί ρητά μέριμνα ώστε ο αριθμός των αγώνων των οποίων δικαιώματα προβολής θα αποκτήσει τελικά η ΕΡΤ να είναι τέτοιος που να χωρά στο πρόγραμμά της, αφού το να αγοραστούν δικαιώματα και να μην προβληθεί ο αγώνας ενδέχεται να δημιουργεί και πρόβλημα νομικής ευθύνης για την ΕΡΤ.

5) Να ληφθεί μέριμνα ώστε ο τελικός αριθμός ποδοσφαιρικών ομάδων ελληνικού Πρωταθλήματος των οποίων τηλεοπτικά δικαιώματα θα αγοράσει η ΕΡΤ να βρίσκεται σε ισορροπία με τα άλλα αθλητικά προγράμματά της, αλλά και συνολικά με το πρόγραμμα και τις λειτουργικές και επενδυτικές της ανάγκες.

6) Η όποια διαπραγμάτευση να γίνει αυτή τη φορά είτε με συμμετοχή της διοίκησης της ΕΡΤ είτε να μην ολοκληρωθεί χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της».