Σε διακοπές βρίσκονται από χθες στον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού η συμμετοχή στα play-offs δεν μπόρεσε να επιτευχθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάθηκαν οι ελπίδες να παίξει η ομάδα στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος που οι «κυανόλευκοι» αποφάσισαν να τελειώσουν 10- 15 μέρες νωρίτερα από τους υπόλοιπους συλλόγους της Super League τις προπονήσεις τους, ώστε -αν χρειαστεί να ξεκινήσει η προετοιμασία γύρω στις 15 Ιουνίου- οι παίκτες να έχουν προλάβει να αποφορτιστούν από τη σεζόν που τελείωσε.

Πριν την αναχώρησή τους για διακοπές, οι άνθρωποι του τεχνικού επιτελείου της ομάδας συμμετείχαν χθες το απόγευμα ως εισηγητές σε ημερίδα που διοργάνωσε ο σύνδεσμος προπονητών Ιωαννίνων και ανέλυσαν ενδιαφέροντα θέματα στους προπονητές και το κοινό που την παρακολούθησαν.

 

Ραντεβού και ανακοινώσεις

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει το πρώτο ραντεβού του κ. Χριστοβασίλη με τους Πετράκη, Γεωργουλόπουλο, Τσελιόπουλο και Αλεξίου για να γίνει πράξη η πρόθεση που υπάρχει για συνέχιση της συνεργασίας. Λογικά δεν θα έχουμε κάποια αλλαγή και η ομάδα θα συνεχίσει με τους ίδιους ανθρώπους στο τιμ. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, είναι και επιθυμία των φιλάθλων που αναγνώρισαν -κάποιοι έστω και με καθυστέρηση- ότι ο Πετράκης ταιριάζει 100% στη φιλοσοφία της ομάδας, ενώ οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν έχουν καταθέσει προ πολλού τα διαπιστευτήρια τους.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά με το θέμα προπονητή, άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση για μεταγραφές και προετοιμασία. Είναι δύο θέματα, βέβαια, που εξαρτώνται εν πολλοίς και από το τι θα γίνει με το ευρωπαϊκό όνειρο. Η προετοιμασία θα γίνει στο Καρπενήσι, αλλά θα προστεθούν και κάποιες μέρες στο εξωτερικό αν παίξει Ευρώπη ο ΠΑΣ.  Όσον αφορά τις μεταγραφές, αυτές δεν θα επηρεαστούν δραματικά, αλλά τουλάχιστον το επίπεδο 1-2 ξένων θα εξαρτηθεί από τα προσδοκώμενα έσοδα.

Να επισημάνουμε ότι η αδειοδότηση του ΠΑΣ Γιάννινα δεν σημαίνει ότι ο Χριστοβασίλης θα βγει στην αγορά να τινάξει τη μεταγραφική «μπάνκα» στον αέρα. Η ομάδα συνεχίζει να έχει μεγάλες υποχρεώσεις προς την εφορία κάθε μήνα και θα πρέπει να κινείται λελογισμένα για να αδειοδοτείται και τα επόμενα χρόνια, γιατί την επόμενη σεζόν η μη αδειοδότηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και παίκτες θα φέρνει απευθείας τον υποβιβασμό και από τη σεζόν 2017-2018 οι ΠΑΕ θα υποβιβάζονται και για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Επομένως δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες υπερβάσεις στα μεταγραφικά και στους όρους των ανανεώσεων συμβολαίων.

 

Τι θα γίνει με τις ανανεώσεις

Όσον αφορά τις ανανεώσεις, οι Περιστερίδης και Σκόνδρας έκλεισαν γρήγορα τις εκκρεμότητες και ακολουθούν οι περιπτώσεις Μανιά, Ίλιτς, Στρούνα, Ηλιάδη και Ιωάννου.  Ο Μανιάς φέρεται να έχει προτάσεις και από Ελλάδα, ωστόσο φημολογείται-χωρίς να επιβεβαιώνεται επισήμως- ότι υπάρχει ρήτρα με την οποία πρέπει να αποζημιωθεί ο ΠΑΣ για να πάρει μεταγραφή σε άλλη ελληνική ομάδα. Αντιθέτως για το εξωτερικό είναι ελεύθερος!

Από το τι θα κάνει ο Μανιάς ίσως εξαρτηθεί η παραμονή του Ίλιτς, καθώς υπάρχει η σκέψη στην ΠΑΕ να κρατήσει μόνο έναν από τους δύο και να πάει για μια δυνατή μεταγραφή στην επίθεση.

Ο Στρούνα πρέπει να θεωρείται παρελθόν, ενώ για τους Ηλιάδη και Ιωάννου θα υπάρξουν νέα προσεχώς. Μία πρώτη προσέγγιση με τον Ηλιάδη δεν έφερε ακόμα συμφωνία, αλλά σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι παίκτες πρέπει να σταθμίζουν καλά τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί κανένας σύλλογος δεν μοιάζει να είναι αλώβητος από την οικονομική κρίση.