image description

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε με 0-0 από το Πλζεν και το… παράδοξο είναι ότι στην ευρωπαϊκή του ιστορία, από το 1959, μόλις τρεις φορές μπήκε σε διαδικασία διπλών, νοκ άουτ αγώνων ξεκινώντας με ισοπαλία εκτός έδρας. Και προκρίθηκε και τις τρεις φορές.

Με 0-0 οι «ερυθρόλευκοι» εκτός έδρας, και με τη ρεβάνς επί ελληνικού εδάφους, συνέβη πάλι προ 36 ετών. Εχοντας κατακτήσει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του, ο Ολυμπιακός είχε «προβληματική» προετοιμασία μιας και ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Τάσος Μητρόπουλος, λόγω διαφωνίας με τον Σταύρο Νταϊφά (σχετικά με τα πριμ, φυσικά…) άργησαν να ενταχθούν στην προετοιμασία ενώ αντικαταστάτης του πετυχημένου Καζίμιερζ Γκόρσκι ήταν ο Χάιντς Χέερ που τόσο στον ΠΑΟΚ, όσο και νωρίτερα στον Εθνικό, είχε δείξει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε λοιπόν απέναντι στον Αγιαξ, στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τον Αγιαξ που δεν είχε πια τον Γιόχαν Κρόιφ αλλά είχε Φαν Μπάστεν, Κούμαν, Φάνενμπουρχ, Ράικαρντ, Γέσπερ Ολσεν και Μέλμπι. Εκεί που για πρώτη φορά στην ιστορία μια ελληνική ομάδα απέκλεισε ολλανδική, με 0-0 στο Αμστερνταμ και με δύο γκολ του επανακάμψαντα Αναστόπουλου στην παράταση της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ!

Αλλες δύο φορές ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ισοπαλία εκτός έδρας, όχι με 0-0 όμως. Τον Σεπτέμβρη του ’74, για τον 1ο γύρο του Πρωταθλητριών, πήρε 1-1 στη Γλασκώβη από τη Σέλτικ και την απέκλεισε με 2-0 στη ρεβάνς. Και το 1989, στον 2ο γύρο του UEFA, αντιμετώπισε τη Φερστ Βιέννης, πήρε 2-2 στην Αυστρία και πέρασε με 1-1 στη ρεβάνς, με τον Λάγιος Ντέταρι να ανοίγει το σκορ.

Δύο ματς σήμερα για την πρεμιέρα της ουκρανικής Premier League, με μια ομάδα που αν μη τι άλλο μας προκαλεί γέλιο στο άκουσμά της: FC Kolos Kovalivka. Ιδρύθηκε μόλις το 2012, σύντομα ο σύλλογος έγινε επαγγελματικός και κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο στα… σαλόνια. Η Κόλος (κυρίως όμως χρησιμοποιείται το Κοβαλίβκα, όταν αναφέρεται) απέκλεισε τα play offs την Τσερνομόρετς προ σχεδόν δύο μηνών, γενικώς όμως θεωρείται… θυγατρική της Ντινάμο Κιέβου από την οποία απέκτησε εκ νέου μερικούς δανεικούς. Επιπροσθέτως το μόλις 1.800 θέσεων γήπεδό της δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες της κατηγορίας και θα παίζει, μέχρι νεοτέρας, στο 17.000 θέσεων «Βαλερί Λομπανόφσκι», ήτοι το παλιό, μικρό γήπεδο της Ντινάμο Κιέβου.

 

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου