image description

Στην αφετηρία βρίσκεται μια σημαντική παρέμβαση του Δήμου Ιωαννιτών στον οδοφωτισμό, που θα οδηγήσει, εκτός από την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και σε σοβαρή εξοικονόμηση οικονομικών και ενεργειακών πόρων για το Δήμο.

Μετά την παραλαβή της μελέτης, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, που αφορά στην προμήθεια φωτιστικών LED προϋπολογισμού 3.000.000€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. η οποία θα χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους, ήρθε η ώρα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Δημοτική Αρχή με ταχείς ρυθμούς και χάρη στην πολύ καλή δουλειά της οικονομικής και τεχνικής υπηρεσίας κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνταν σε επίπεδο μελέτης και διακήρυξης και έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα τα στοιχεία του διαγωνισμού για ένα έργο που αποτελεί την έμπρακτη προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών να παρέμβει στην υποδομή του οδοφωτισμού της πόλης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την ποιοτική αναβάθμιση του φωτιστικού αποτελέσματος σε μία μεγάλη περιοχή του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση των προσφορών λήγει στις 30 Αυγούστου.

«Πρόκειται για μια παρέμβαση που αλλάζει την πόλη, οδηγώντας τη πολλά βήματα μπροστά. Μιλάμε για αισθητική αναβάθμιση, πιο ασφαλή φωτισμό για πεζούς και οχήματα, μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και την αρχή για τη δημιουργία ενός δημοτικού πράσινου ταμείου μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα. Με αυτό το διαγωνισμό κλείνει ο πρώτος κύκλος των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που έχει σχεδιάσει η Δημοτική μας Αρχή. Είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη των έργων που ωριμάσαμε και είναι έτοιμα για υλοποίηση. Η ευθύνη αυτή περνάει πλέον στα χέρια της νέας Δημοτικής Αρχής η οποία έχει την τύχη να της αφήνουμε ως παρακαταθήκη σπουδαίες παρεμβάσεις όπως αυτές του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης, του ποδηλατοπεζόδρομου στην παραλίμνιο περιοχή (από Πλ. Μαβίλη ως Πέραμα), του Ασύλου Ανιάτων, της αναβάθμισης της Κεντρικής Πλατείας, της πεζοδρόμησης της Σιαράβα, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΙ με την επέκταση των δικτύων αποχέτευσης και την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού κι άλλα», τόνισε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Τι προβλέπει το έργο

Θυμίζουμε ότι η μελέτη προβλέπει την προμήθεια 2.700 περίπου νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, τα οποία θα εγκατασταθούν τόσο σε υφιστάμενες υποδομές οδικού φωτισμού όσο και σε νέες. Επιπλέον αυτών θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στην υποδομή σε αντικατάσταση παλαιών υποδομών  του οδοφωτισμού. Οι παρεμβάσεις διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Οδικός φωτισμός
  • Κρεμαστός φωτισμός
  • Φωτιστικά σώματα σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ
  • Φωτιστικά σώματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφής

Εξοικονόμηση πόρων

Σύμφωνα με την μελέτη το ετήσιο όφελος για το Δήμο Ιωαννιτών θα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου, ενώ σο 70% φτάνει η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και στο κέρδος που θα προκύψει από το κόστος συντήρησης, το οποίο δεν ανήκει πια στο Δήμο, απελευθερώνοντας έτσι χιλιάδες ανθρωποώρες εργασίας και αρκετά μηχανήματα και εξοπλισμό, το κέδρος για το δήμο και κατ’ επέκταση για τους Δημότες γίνεται πολλαπλάσιο.

Περιοχή παρέμβασης και αριθμητικά δεδομένα

Σύμφωνα με την μελέτη οι περιοχές παρέμβασης ορίζονται ως Κέντρο πόλης (η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσσαρέ, Βογιάννου, Καρόλου Παπούλια, Γαριβάλδη, Διονυσίου Φιλοσόφου & Γ. Παπανδρέου), στην περιοχή του Κέντρου της Δ.Ε. Ανατολής,  αλλά και σε άξονες με αντίστοιχη υποδομή σε διάφορα μέρη της πόλης (χαρακτηριστικά αναφέρονται οι οδοί: Μ. Κοτοπούλη & Θ. Πασχίδη στους Αμπελόκηπους, Νικοπόλεως & Λ. Ιωαννίνων στον άξονα που συνδέει το Κέντρο με την Ανατολή, η 3ης Σεπτεμβρίου η Λ. Γράμμου κ.α.).

Οι βασικές κατηγορίες υποδομής είναι οι εξής:

  • Τυπικός οδικός φωτισμός (Σιδηροϊστοί ή τσιμεντοϊστοί). Έχουν συνταχθεί περισσότερες από εξήντα φωτοτεχνικές μελέτες και αφορούν σε 1.234 νέα φωτιστικά σώματα προς αντικατάσταση 1.550 υφιστάμενων. Η κατάργηση ιστών και φωτιστικών σωμάτων έχει επιδιωχθεί και σχεδιαστεί καθώς η επιλογή της τεχνολογίας των led εκτός των μεγάλων ποσοστών εξοικονόμησης (>80%) επιτυγχάνει την κάλυψη των  φωτοτεχνικών απαιτήσεων με αποστάσεις ιστού από ιστό μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε. Ο μικρότερος αριθμός φωτιστικών σωμάτων μεταφράζεται σε μικρότερη παρακολούθηση και συντήρηση της εγκατάστασης.
  • Κρεμαστός φωτισμός (Αξονικός φωτισμός με αναρτημένο δίκτυο). Έχουν συνταχθεί οι φωτοτεχνικές μελέτες για παρέμβαση σε δίκτυο περίπου 9Km και αφορούν σε 300 νέα φωτιστικά σώματα προς αντικατάσταση περίπου 310 υφιστάμενων. Η παρέμβαση προτείνει την πλήρη αντικατάσταση του αναρτημένου δικτύου, καθώς η εγκατάσταση φωτισμού έχει εξαντλήσει τον χρήσιμο χρόνο ζωής της. Η συγκεκριμένη παρέμβαση, πέραν της εξοικονόμησης, θα εξασφαλίσει ποιοτικό φωτισμό σε πολλές κεντρικές οδούς της πόλης.
  • Φωτιστικά σώματα σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ (ξύλινες κολώνες ή τσιμεντοϊστοί του δικτύου της ΔΕΗ). Προβλέπεται η προμήθεια 1.000 φωτιστικών σωμάτων και 100 βραχιόνων κατάλληλων για την εγκατάσταση σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ. Τα συγκεκριμένα φωτιστικά σώματα θα αποδοθούν τμηματικά στον Εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ προς εγκατάσταση. Ως εκ τούτου το κόστος της τοποθέτησης δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της μελέτης.
  • Αρχιτεκτονικός φωτισμός (οδικός φωτισμός με ιστούς & φωτιστικά σώματα συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μορφής). Πρόκειται για την κατηγορία υποδομής που είναι εγκατεστημένη στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Έχουν γίνει οι φωτοτεχνικές μελέτες και αφορούν σε 115 νέα φωτιστικά σώματα.

Προβλέπεται επίσης η εκτέλεση πολλών εργασιών που προκύπτουν τόσο από την κατάργηση φωτιστικών σημείων (αποκαταστάσεις σε πεζοδρόμια και ηλεκτρικές συνδέσεις) όσο και από την προσπάθεια αναβάθμισης της υπάρχουσας υποδομής (προμήθεια νέων ιστών και βάψιμο παλαιών). Έχει επιπλέον καταβληθεί  η προσπάθεια αναδιάταξης του εξοπλισμού του οδοφωτισμού (ιστοί και βραχίονες) από μία οδό σε άλλη. Η αξιοποίηση των παλαιών ιστών  προϋποθέτει μια σειρά εργασιών (αποξήλωση, καθαρισμός, βαφή, μεταφορά, επανατοποθέτηση), που κρίνονται απαραίτητες για την εξασφάλιση της «νέας ζωής» τους.

Τέλος η εγκατάσταση φωτισμού ολοκληρώνεται με το  σύστημα τηλεδιαχείρισης. Το Σύστημα Τηλεδιαχείρισης Φωτισμού είναι το σύνολο των υποδομών, των συσκευών, των τεχνολογιών επικοινωνιών καθώς και του λογισμικού που χρησιμοποιείται, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα άμεσης εποπτείας, απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Το σύστημα θα συμβάλλει σημαντικά και αποτελεσματικά:

  • στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού,
  • στην έγκαιρη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού,
  • στη μείωση των εξόδων συντήρησης,
  • στην ομαλή λειτουργία του,
  • στην αποδοτική ενεργειακή διαχείριση, με περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων