image description

Από τη μετά … «Λέστερ της Ελλάδος» εποχή ο ΠΑΣ Γιάννινα χρειαζόταν ένα restart, το οποίο δυστυχώς δεν μπόρεσε να πετύχει στη Super League. Η ομάδα έκλεινε τον κύκλο της και ο νέος άνοιγε με λάθος τρόπο, αφού από το ρόστερ χανόταν η ποιότητα και τα κίνητρα και μεγάλωνε η ηλικία. Το «μυστικό» της επιτυχίας τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο. Επένδυση σε μικρούς ή άγνωστους παίκτες με φιλοδοξίες και κίνητρα να κάνουν ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα τους. Όταν πλέον ο ΠΑΣ έχασε πέρυσι και τον τελευταίο των… ποιοτικών, τον Κόντε, μοιραία ήρθε η πτώση, έστω κι αν δεν ήταν αυτός ο αποκλειστικός λόγος. Ο υποβιβασμός ήταν πολυπαραγοντικός και έπαιξαν ρόλο το πρόγραμμα με τα πολλά ματς στην Αθήνα στην αρχή της σεζόν, οι απανωτοί τραυματισμοί σημαντικών παικτών, η αβεβαιότητα της αναδιάρθρωσης, τα διαιτητικά «κακουργήματα» στα ματς με Τρίπολη και Πανιώνιο και το «ξύπνημα» του ΟΦΗ στο φινάλε.

Τα παλιά, όμως, δεν έχει νόημα να τα επαναφέρουμε συνεχώς. Ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, σε άλλα συμφωνεί και σε άλλα διαφωνεί. Σημασία έχει πως θα επιστρέψει η ομάδα εκεί που ανήκει. Κι εδώ το πρώτο σημαντικό είναι να μην πιαστεί άλλο πλέον στον ύπνο σε διοικητικό επίπεδο. Ο ΠΑΣ δεν θα έχει σπρώξιμο και διαιτητική εύνοια. Αυτά θα τα έχουν εκείνοι που θα τους «περισσεύουν» από τις τσέπες, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι μόνο ένας θα είναι ο «τυχερός» που θα πάρει την άνοδο. Άρα ο ΠΑΣ θα πρέπει να παλέψει 100% με τα δικά του «όπλα», το πανίσχυρο ρόστερ και τη δουλειά του προπονητή.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας είναι άκρως ενθαρρυντικά. Ο κ. Γιαννίκης παλεύει να αλλάξει τη φιλοσοφία των παικτών του, να τους διδάξει ποδόσφαιρο με οργάνωση παιχνιδιού από την άμυνα ως την επίθεση, ελάχιστα σηκώματα μπάλας και πολλές κάθετες κινήσεις. Είναι στοιχεία που διαφάνηκαν στα πρώτα φιλικά με ΑΕΛ και Παναιτωλικό και τα οποία μέρα με τη μέρα ενισχύονται. Είναι ενδεικτικό του πόσο πολύ θέλει γρήγορο ποδόσφαιρο και κατοχή μπάλας ο κ. Γιαννίκης, που στις προπονήσεις ζητεί από τους τερματοφύλακές του να μεταβιβάζουν την μπάλα στα πλάγια με τα πόδια και να μην ψάχνουν γεμίσματα στο πουθενά, κάνοντας διεκδικήσιμη την μπάλα, εκτός κι αν δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Όπως επίσης, ζητεί και πρέσινγκ στα χαφ. Όταν χάνεται η μπάλα, ο αντίπαλος δεν πρέπει να αλλάξει πάνω από 2 ή 3 μπαλιές.

Εκεί που θα καταλάβουμε καλύτερα, πάντως, πως λειτουργεί ο ΠΑΣ σε πραγματικές συνθήκες θα είναι τα φιλικά με Βέροια και Παναχαϊκή ή οποιοδήποτε άλλο με ομάδες μικρότερης δυναμικότητας. Αυτά τα ματς θα είναι σαφώς πιο ενδεικτικά για το αν μπορεί ο ΠΑΣ με το καλό passing game, τις κάθετες κινήσεις, το πρέσινγκ και τη σωστή αμυντική τακτική για να προλάβει αντεπιθέσεις, να φτάνει εύκολα στη νίκη. Υπό αυτό το πρίσμα, μάλλον καλύτερα που ακυρώθηκε το φιλικό με τον Παναιτωλικό. Αυτού του τύπου το ποδόσφαιρο που παίζεται στην πρώτη κατηγορία, θα το συναντήσει ελάχιστα ο ΠΑΣ στη Β’ κατηγορία, όπου το ποδόσφαιρο είναι άτεχνο και τα ματς πάνε στη δύναμη, το πάθος και το νεύρο.

Και 3-4 πραγματάκια που ίσως να αποδειχτούν σημαντικά στο μέλλον:

-Οπωσδήποτε μεταγραφή σέντερ φορ περιοχής που να έχει το εύκολο γκολ. Αν ο ΠΑΣ βρει τέτοιον παίκτη, θα «καθαρίσει» πολλά ματς με κλειστές άμυνες.

-Τσαμπουκάς στο γήπεδο. Η ομάδα ήταν πολύ σοφτ και fair-play στη Super League 1. Καιρός να αγριέψουν λίγο οι παίκτες, να καταλάβουν ότι είναι αυτοί που κάνουν «κουμάντο» στην κατηγορία.

-Να είμαστε παντού υποψιασμένοι. Τα όσα είπε πάλι τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Κούγιας για ομάδες που είναι συνέχεια μέσα στα ύποπτα ματς, ας μας κρατάει σε εγρήγορση. Παίζονται πολλά «παιχνίδια», επειδή τα κεντρικά ΜΜΕ έχουν γυρισμένη την πλάτη στις μικρότερες κατηγορίες. Το αυτό ισχύει και για το παρασκήνιο που μάλλον θα επιχειρήσει να σπρώξει συγκεκριμένη ομάδα για την πρώτη θέση.

-Καλά αποδυτήρια. Το Α και Ω για την ομάδα. Σκόνδρας, Νικολιάς και Μπουκουβάλας θα πρέπει να οχυρώσουν την ομάδα στο εσωτερικό της, να γίνουν μια γροθιά με τον προπονητή και να παίζουν ο ένας για τον άλλον. Μόνο αν η ομάδα γίνει οικογένεια, θα γουστάρουν όλοι τρελά να παίζουν και να τα δίνουν όλα στο γήπεδο. Στο καλό κλίμα είναι έτοιμος να βοηθήσει και ο κόσμος. Τα φιλικά έδιωξαν κάπως το «ξενέρωμα» και καλλιεργούνται σιγά-σιγά προσδοκίες, οπότε με 3-4 νικηφόρα αποτελέσματα στην αρχή του πρωταθλήματος θα αρχίσει να γεμίζει και το γήπεδο με ενθουσιώδεις και όχι ξενερωμένους φιλάθλους.

Υ.Γ.: Τα ταλεντάκια του ΠΑΣ έβγαλαν μάτια στα δύο φιλικά ματς και απέδειξαν ότι δεν είναι για συμπλήρωμα του ρόστερ. Στο χέρι του κ. Γιαννίκη είναι να τα “απογειώσει” αγωνιστικά και ψυχολογικά.