image description

Την τροποποίηση του ΚΑΠ για την αναλογία ξένων και Ελλήνων στην ενδεκάδα είχαν ζητήσει οι ομάδες της Super League 2, μία αλλαγή που πέρασε και πλέον ο ΚΑΠ προβλέπει τη χρησιμοποίηση ως και 5 ξένων (μη κοινοτικών) και υποχρεωτικά τουλάχιστον 3 Έλληνες με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές ομάδες ή με ελληνικό διαβατήριο σε όλη τη διάρκεια του 90λεπτου.

Με λίγα λόγια, μία ομάδα μπορεί να έχει 5 ξένους, 3 κοινοτικούς και 3 Έλληνες στην ενδεκάδα της, αλλά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις αλλαγές της, καθώς Έλληνες αλλάζουν μόνο με Έλληνες αν είναι μόνο 3 στην ενδεκάδα, όπως επίσης και οι ξένοι δεν πρέπει να ξεπεράσουν τους 5.

Για να το φέρουμε αυτό στα μέτρα του ΠΑΣ Γιάννινα να σημειώσουμε ότι ξένοι είναι τέσσερις, οι Σεργκελασβίλι (Γεωργία), Νάουμετς (Ουκρανία), Κάστρο (Κολομβία) και Πίτου Γκαρσία (Αργεντίνος). Ο τελευταίος έχει ιταλικό διαβατήριο, αλλά θα πρέπει να το ανανεώσει για να πιάσει θέση κοινοτικού.

Οι κοινοτικοί είναι επίσης τέσσερις οι Ράντοβατς (Βόσνιος), Κρίζμαν (Κροάτης), Πάντελιτς (Σέρβος), Λέο (Γάλλος).

Με τα τωρινά δεδομένα, δηλαδή, θα μπορούσαν και οι οχτώ να είναι ταυτόχρονα στην ενδεκάδα. Υπάρχει, πάντως, μία ακόμα ανοιχτή θέση ξένου, ίσως και δύο αν ο Γκαρσία τακτοποιήσει εγκαίρως τα χαρτιά του, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει προσεκτική διαχείριση στις αλλαγές.

Ο προηγούμενος ΚΑΠ προέβλεπε ότι οι ομάδες της Β’ κατηγορίας υποχρεούνταν να έχουν 6 παίκτες στην ενδεκάδα τους με δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας και το πολύ 3 αλλοδαπούς (μη κοινοτικούς). Κατ’ εξαίρεση μέχρι πέρυσι οι ομάδες που υποβιβάζονταν  μπορούσαν να έχουν 5 αλλοδαπούς, να δηλώνουν στο Φύλλο Αγώνος 4 και να έχουν στην ενδεκάδα εως 3.

Η σχετική διάταξη του ΚΑΠ βρίσκεται ΕΔΩ άρθρο 19, παράγραφος 7.