Η κάλυψη με φωτισμό LED στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Δήμου ή ακόμη και του συνόλου του, μέσω της αξιοποίησης ιδιωτικών και ευρωπαϊκών πόρων αλλά και η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών με σκοπό την ελάφρυνση των νοικοκυριών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές ήταν αυτές που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή με προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων για την αντικατάσταση ενός μικρού αριθμού λαμπτήρων.

Τα χρήματα αυτά είχαν δεσμευτεί από τα ανταποδοτικά τέλη τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.

Η εισήγηση για την ακύρωση του διαγωνισμού έγινε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα ο οποίος υπογράμμισε ότι «η χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδιους πόρους του Δήμου, δηλαδή μέσω των τελών καθαριότητας και φωτισμού, αποτελεί μια μη δόκιμη πρακτική που συνήθως δεν επιλέγεται από τους ΟΤΑ, καθώς δεσμεύει τους εν λόγω πόρους του Δήμου, επιδεινώνει τις χρηματοροές του και δεν εξαλείφει τις στρεβλώσεις μεταξύ των τελών που πληρώνει ο πολίτης και των υπηρεσιών που απολαμβάνει».

Το φυσικό αντικείμενο του τρέχοντος διαγωνισμού αφορά στην αντικατάσταση 2.649 φωτιστικών σωμάτων, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό για την έκταση του δήμου αλλά και για το συνολικό ύψος της επένδυσης, δημιουργεί τεχνικές και οικονομικές αστοχίες και καθιστά ελλιπή και αποσπασματική την όλη παρέμβαση, με αρνητικές συνέπειες στη μελλοντική λειτουργία του συνολικού συστήματος ηλεκτροφωτισμού του Δήμου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας η  Δημοτική Αρχή προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED που θα καλύπτει τουλάχιστον το 70% της συνολικής εγκατάστασης του Δήμου και στην χρηματοδότηση της επένδυσης αυτής με μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής στοχεύει:

  • Στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Στην κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της συνολικής εγκατάστασης του δήμου σε ηλεκτροφωτισμό.
  • Στην υλοποίηση της επένδυσης χωρίς την δαπάνη οικονομικών πόρων του Δήμου.
  • Στο μηδενισμό των λειτουργικών εξόδων συντήρησης της υποδομής που θα δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη.
  • Στη βελτίωση των χρηματοροών του και τον εξορθολογισμό των οικονομικών δεδομένων των ανταποδοτικών τελών.
  • Στην αξιοποίηση του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει είτε για τη μείωση τελών, είτε για πρόσθετες συναφείς επενδύσεις (νέα δίκτυα ή αναβάθμισή υφισταμένων).

Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από μέλη της Οικονομικής Επιτροπής διευκρίνισε ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ωρίμανση της πρότασης δεν θα ξεπερνά τους πέντε με έξι μήνες.

Η Δημοτική Αρχή θα αξιοποιήσει την πρόσκληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» που είναι στον αέρα καταθέτοντας προτάσεις για άλλα ενεργειακά έργα, όπως έχει την δυνατότητα και έτσι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ για το Δήμο.

Στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από μέλη της αντιπολίτευσης ότι δεν είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από τη νυν δημοτική αρχή το προηγούμενο διάστημα, επισημάνθηκε ότι στις 5 Αυγούστου κατατέθηκε επιστολή του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στον τότε αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα στην οποία αναφερόταν διεξοδικά οι λόγοι διαφωνίας και ζητούνταν η ακύρωση του διαγωνισμού.

«Η σημερινή αρχή δεν αιφνιδίασε ούτε έχει κρυφή ατζέντα καθώς οι προθέσεις της και ο σχεδιασμός της είχε κατατεθεί με την επιστολή του δημάρχου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.

Πρόταση που κατατέθηκε τόσο από τον Θωμά Γιωτίτσα όσο και από τον Βασίλη Κοσμά που εκπροσωπούν τις παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη ήταν να συνεχιστεί ο διαγωνισμός και να ενταχθεί το έργο στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» της Περιφέρειας.

Κάτι τέτοιο ωστόσο απαιτεί αλλαγή των όρων δημοπράτησης και όπως τονίστηκε από τα μέλη της δημοτικής αρχής δεν αλλάζει την ουσία του ζητήματος που είναι η κάλυψη ενός μικρού μέρους της πόλης με φωτισμό LED.

Μετά την σημερινή απόφαση για την ακύρωση του διαγωνισμού με ψήφους έξι θετικές ψήφους και τρεις αρνητικές, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης σε όλη την έκταση του Δήμου που θα λύσει οριστικά τα προβλήματα φωτισμού και θα οδηγήσει στην πραγματική ενεργειακή αναβάθμιση.

Κριτική από την παράταξη Μπέγκα

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες για το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο προκειμένου να φανερώσει τις πραγματικές του διαθέσεις για το πως θέλει να διοικήσει το Δήμο.

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες για να φανεί ο νέος Δήμαρχος ανακόλουθος των δικών του δηλώσεων τις οποίες έκανε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, τότε που δεσμευόταν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι και θα παραμείνει το κυρίαρχο Όργανο του Δήμου.

Σήμερα λοιπόν, ο ίδιος και η Δημοτική του Αρχή επέλεξαν την Οικονομική Επιτροπή και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ακυρώσουν το διαγωνισμό για την αντικατάσταση των φωτιστικών του δήμου με νέα, τεχνολογίας LED, ο οποίος είχε φτάσει στη φάση της κατάθεσης προσφορών.

Επέλεξαν δηλαδή ένα περιορισμένο συλλογικό Όργανο, εκεί όπου με το νέο νόμο της Ν.Δ. έχουν την πλειοψηφία.

Σε μια συνεδρίαση φιάσκο, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και τεκμήρια τα μέλη που πρόσκεινται στη Δημοτική Αρχή αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προτείναμε.

Αρνήθηκαν στο κυρίαρχο Όργανο του Δήμου να εκφραστεί και μας έδειξαν από πολύ νωρίς πως φοβούνται την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ όλων των παρατάξεων, επιλέγοντας ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον για να προωθήσουν τις προτάσεις τους.

Με τη στάση τους αυτή αποδεικνύεται για πρώτη φορά η αλήθεια της θέση μας ότι δηλαδή η «Νέα Εποχή» ποτέ δεν επιθυμούσε συνεργασία με τη δική μας παράταξη, γιατί προφανώς η δημοτική αρχή που είχε στο μυαλό της στηρίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο από το δικό μας.

Γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι εμείς δεν θα παραδίδαμε ποτέ ένα δημόσιο αγαθό σε ιδιώτες, παρά μόνο ως έσχατη λύση ανάγκης.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η δική μας Δημοτική Αρχή προχώρησε το διαγωνισμό με τον τρόπο που το έκανε, διασφαλίζοντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του φωτισμού.