image description

Στους πολίτες απευθύνθηκε σήμερα ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, μετά την τροπή που πήρε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της καθαριότητας, εξηγώντας αφενός το πρόβλημα και ζητώντας αφετέρου την συνδρομή τους ώστε να βελτιωθεί έστω και σε μικρό βαθμό η εικόνα του Δήμου.

Ταυτόχρονα καυτηρίασε τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η οποία όπως είπε ναρκοθετεί την προσπάθεια για την βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη, θέμα ζωτικής σημασίας καθώς αφορά στην αισθητική, τον πολιτισμό αλλά και την δημόσια υγεία.

Ο δήμαρχος εξήγησε, όπως είχε συμβεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι από το σύνολο των υπαλλήλων που προσελήφθησαν μέσω της 3Κ μόλις τρεις ενίσχυσαν την αποκομιδή των απορριμμάτων και τόνισε ότι με την λήξη των συμβάσεων για τις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας θα κληθεί η ίδια, αποδυναμωμένη υπηρεσία να κάνει και εκεί την αποκομιδή.

Ο κ. Ελισάφ καυτηρίασε την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Είχαμε μία σύμπραξη τριών ετερογενών παρατάξεων που ταυτίστηκαν για διαφορετικούς λόγους.

Η παράταξη Μπέγκα με την αναποτελεσματική της διοίκηση υποβάθμισε τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τις υπηρεσίες προς τους δημότες.

Η παράταξη Καλογιάννη διέψευσε τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα οραματιζόμενη το μαγικό 2023.

Η παράταξη Νάτση που είναι συνεπής στην αντιπολιτευτική της κριτική την οποία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές..

«Αυτή η ετερογενής σύμπραξη υπονομεύει το συμφέρον της πόλης και οφείλει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο Δήμαρχος στην συνέντευξη τύπου.

Ο Δήμαρχος απευθύνθηκε στους πολίτες ζητώντας την συνδρομή τους ώστε η πόλη να διατηρηθεί καθαρή.

«Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο της αντιπολίτευσης να υπονομεύσει την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο ώστε να διαψεύσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών. Όλοι κρινόμαστε.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ζητώ από τους συμπολίτες να βοηθήσουν ώστε η πόλη να διατηρηθεί καθαρή. Ειδικά τον επόμενο μήνα όπου στα Γιάννινα φιλοξενούνται μεγάλες επιστημονικές εκδηλώσεις και θα υπάρξουν χιλιάδες επισκέπτες.

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ζητούμε την βοήθεια από τους πολίτες αλλά και τους επιχειρηματίες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει το νομικό πλαίσιο για να βρεθεί λύση και υπογράμμισε πως « το να μην βλέπουν ότι η πόλη πάσχει στην καθαριότητα είναι πολιτική μυωπία».

Τέλος καυτηρίασε την στάση μικρής μερίδας εργαζομένων και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι οι ίδιοι που ναρκοθετούν τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας καθώς μία υπηρεσία κινδυνεύει όταν απαξιώνεται από τους πολίτες.

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας

Πριν αλέκτωρ  φωνήσει τρεις ,αποκαλύφθηκε πλήρως η  ετερόκλητη  σύμπραξη μεταξύ των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο, σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια το δήμο μας  και που δεν είναι άλλο από την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Σε χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Μπέγκας με την κα. Καλογιάννη, είπαν  στην ουσία ΟΧΙ  στην συνεργασία ιδιωτών με το δήμο για  ΤΟΝ καθαρισμό του δήμου και συγκεκριμένα των δημοτικών ενοτήτων Ανατολής, Περάματος και πολύ σύντομα των δημοτικών ενοτήτων Μπιζανίου και Παμβώτιδας  που λήγουν οι συμβάσεις με τους ιδιώτες, κάτι που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία περίπου.

Στα πλαίσια μιας ξεπερασμένης αντιπολιτευτικής τακτικής και στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δύο συγκεκριμένες παρατάξεις κινούμενες προφανώς από αλλότρια κριτήρια, αποφάσισαν με την στάση τους και με την ψήφο τους να αφήσουν την πόλη ένα απέραντο βομβαρδισμένο σκουπιδότοπο,  αφήνοντας συγχρόνως τους κατοίκους άφωνους με αυτή τους την αδιανόητη πράξη- σύμπραξη. Ενώ οι ίδιοι  που όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωναν θιασώτες της σύμπραξης ιδιωτών – Δήμου για την αποκομιδή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριφέρθηκαν εντελώς διαφορετικά, κάτι που άφησε πολλά ερωτηματικά.

Και οι δύο παρατάξεις ενοχλήθηκαν από το νόμο Θεοδωρικάκου, ο οποίος προφανώς δεν είναι στα μέτρα τους και στα θέλω τους. Οι ίδιοι όμως δεν είχαν επιδείξει την ίδια ευαισθησία σε προηγούμενους υπουργούς που όταν έστηναν την απλή αναλογική δεν αντέδρασαν ούτε κατ’ ελάχιστον στον συγκεκριμένο νόμο που αναστάτωσε κυριολεκτικά τον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα η κα. Καλογιάννη δεν έκρυβε την ενόχλησή της από την αλλαγή διατάξεων του νόμου Θεοδωρικάκου, που διευκόλυνε την κυβερνησιμότητα των Δήμων όλης της χώρας, ακολουθώντας την ίδια λογική και τακτική του πρώην δημάρχου, παρ όλο που η ίδια και η παράταξή της ισχυρίζονταν οτι ήταν επιλογή της ΝΔ. Σε αυτόν τον νόμο κανείς τους πριν τις εκλογές του Μαΐου δεν είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις ούτε και τις επιφυλάξεις και έρχονται τώρα να διαμαρτυρηθούν και να αντιταχθούν στις συνεργασίες που χρειάζονται για να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Η παράταξή μας αναλογιζόμενη τις ευθύνες της για την νέα δημοτική περίοδο, αποφάσισε να συμπράξει με τις δυνάμεις που νοιάζονται για την πόλη και τους πολίτες της και δεν θα επιτρέψει στο βωμό μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων να μείνει πίσω η πόλη, όπως έμεινε επί σειρά ετών με ευθύνη της απελθούσας Δημοτικής Αρχής και που επιχειρείται  και σήμερα με την σύμπραξη της αντιπολίτευσης.  Ο πολιτισμός ενός τόπου αρχίζει από την καθαριότητα και τελειώνει στις παρεμβάσεις και στα έργα τα οποία λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής η αποκομιδή των απορριμμάτων και σε αυτό η παράταξη μας θα δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα» είπε ο επικεφαλής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ κ. Νίκος Γκόντας. Αναφερόμενος στους αργαζομένους στον τομέα της καθαριότητας ο κ. Γκόντας υποστήριξε την παλιά θέση του περί προστασίας των δικαιωμάτων των  λέγοντας. «Κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του και τα δικαιώματα που απορρέουν απ αυτή. Αυτή είναι η πάγια θέση της παράταξής μας και είναι  διαχρονική. Άλλοι είναι εκείνοι που άλλα υποστήριζαν προεκλογικά και άλλα υποστηρίζουν με την ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά  ο κ. Γκόντας και υποστήριξε την άποψη νέων προσλήψεων στον συγκεκριμένο τομέα, έτσι ώστε να λυθεί  για πάντα το πρόβλημα καθαριότητας σε ολόκληρο τον δήμο.