image description

Αν και από ορισμένους θεωρείται ότι η χρηματιστηριακή αξία παικτών και ομάδων που δίνει το transfermarkt είναι κάτι σαν τις αγοραπωλησίες στη … Monopoly, εν τούτοις δεν παύει να αποτελεί μία καλή πηγή άντλησης χρήσιμων στοιχείων, έστω κι αν οι εκτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία του transfermarkt, ο ΠΑΣ Γιάννινα διαθέτει το ακριβότερο ρόστερ της Super League 2, η οποία επιτέλους ξεκινάει στις 29 Σεπτεμβρίου, αν και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Με «χρηματιστηριακή αξία» 6,4 εκατομμύρια οι «κυανόλευκοι» απέχουν κατά πολύ από τον Απόλλωνα Σμύρνης που ξεκινάει το πρωτάθλημα με αξία ρόστερ 5,65 εκ. ευρώ.

Το «χάλκινο μετάλλιο» δεν παίρνει ο Λεβαδειακός, όπως ίσως θα πίστευαν πολλοί, αλλά η ΠΑΕ Χανιά (Κισσαμικός) με αξία ρόστερ 5,18 εκ.

Τελευταία και με πιο φθηνό ρόστερ η ομάδα του ΑΟΚ Κέρκυρα με 1,4 εκ.

Αξίζει, πάντως, να γίνει και μία σύγκριση με τη χρηματιστηριακή αξία του ΠΑΣ Γιάννινα την τελευταία φορά που βρέθηκε στη Β’ κατηγορία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του transfermarkt, το ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα τον Νοέμβριο του 2010 κόστιζε 7,45 εκ. ευρώ.

Στο τοπ της αξίας του το ρόστερ των Ηπειρωτών έφτασε τον Οκτώβριο του 2011 με 13,4 εκ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον Νοέμβριο ήταν στα 12,7 εκ. ευρώ! Σ’ ένα χρόνο δηλαδή το ρόστερ έχασε τη μισή του αξία, δικαιολογημένα βέβαια, λόγω και των πολλών αποδεσμεύσεων.

Αναλυτικά η κατάταξη των ομάδων ανά αξία ρόστερ στις 15/9/2019, βάσει των στοιχείων του transfermarkt: