image description

«Πλαίσιο Συνεργασίας για την ανάδειξη της περιοχής του Κάστρου Ιωαννίνων», υπέγραψαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ, δίνοντας επίσημο χαρακτήρα σε μια συνεργασία που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες. Μια συνεργασία που έχει τις «ευλογίες» του Υπουργείου Πολιτισμού και επιδιώκει την «ωρίμανση» έργων και παρεμβάσεων που θα προταθούν στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός «Πάρκου Πολιτισμού», μέσα από την ανάδειξη και ενοποίηση σημαντικών μνημείων του Κάστρου.

Για μια «ευτυχή ημέρα», και για τα «όνειρα που με δουλειά και συνεργασία γίνονται πράξη», έκαναν λόγω στις δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Μπέγκας, όσο και ο κ. Σουέρεφ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών θέτοντας ως βασικούς παράγοντες ανάπτυξης, την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη, της ιστορικότητας της πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιδιώκει τη βελτίωση της ελκυστικότητας της πόλης, μέσω της ανάδειξης του ιστορικού χαρακτήρα της και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που προσφέρει ο μνημειακός της πλούτος και η ένταξή του στον ιστό της σύγχρονης πόλης. Κυρίαρχο στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, αλλά και ισχυρό σημείο αναφοράς, μαζί με τη λίμνη, αποτελεί το Κάστρο Ιωαννίνων και οι επιμέρους χώροι εντός των ορίων του.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αναλαμβάνουν από κοινού πρωτοβουλίες, για την υλοποίηση έργων και δράσεων για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών χώρων και μνημείων του Κάστρου.

Ειδικότερα οι δράσεις για τις οποίες θα υπάρξει συνεργασία των δυο φορέων αφορούν:

1. Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών.

2. Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (χώρος «Τζαμί Ασλάν Πασά») της ΒΑ Ακρόπολης.

3. Μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του «Μενδρεσέ» (ιεροδιδασκαλείου) και ανάδειξης στοών εντός του χώρου Δημοτικού Μουσείου.

4. Δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους για δυνατότητα επίσκεψης και λειτουργικής χρήσης.

5. Δράσεις ανάπλασης της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης και ανάδειξης σε κέντρο ψηφιακού πολιτισμού και πληροφόρησης.

6. Ανάδειξη Βυζαντινού Λουτρού

Μια «επένδυση στο μέλλον»

Την επιλογή και φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής να προωθεί μέσα από τις συνεργασίες μεγάλα ζητήματα της περιοχής, τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Όπως είπε, «με την υπογραφή του Πλαισίου, δίνουμε επίσημο χαρακτήρα στη συνεργασία Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία εξελίσσεται ήδη τους τελευταίους μήνες, μέσα σε άριστο κλίμα. Έχει γίνει έως σήμερα σοβαρή δουλειά και ο κοινός μας στόχος είναι να προχωρήσουμε έργα και παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν το συνολικό περιβάλλον της πόλης και θα τα προωθήσουμε μέσα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο κ. Σουέρεφ τόνισε πως «η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τον σημαντικότερο φορέα της πόλης, το Δήμο Ιωαννιτών, για ένα έργο που αφορά τόσο τους Ιωαννίτες όσο και την Εφορεία. Πρόκειται για ένα συμβολικό τμήμα του εσωτερικού του Κάστρου που περιλαμβάνει διαδοχικά εποχές από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Είναι μια συνεργασία που έχει την υποστήριξη των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και των στελεχών του και έχει όλα τα εχέγγυα για να δώσει στους πολίτες των Ιωαννίνων και τους επισκέπτες, ένα νέο σημείο αναφοράς, διαχρονικό, δίπλας τη λίμνη, δηλαδή τον «πυρήνα» των Ιωαννίνων».

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων μίλησε για μια «ευτυχισμένη μέρα», γιατί «τα όνειρα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα» και κατέληξε λέγοντας πως «μας περιμένει πολύ δουλειά, αλλά είναι μια δουλειά που την κάνουμε με μεράκι κι ευχαρίστηση».

Ως την αφετηρία μιας πολύ σημαντικής παρέμβασης που αφορά στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη ενός συμπλέγματος πολιτιστικών μνημείων στην ΒΑ Ακρόπολη του Κάστρου, χαρακτήρισε την υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας.

«Η ανάδειξη της ιστορικότητας, των πολιτιστικών αλλά και περιβαλλοντικών τοπόσημων που διαθέτει η πόλη μας, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της στρατηγικής μας για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί μοχλό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας , αποτελεί με λίγα λόγια «επένδυση στο μέλλον», υποστήριξε ο κ. Μανταλόβας, τονίζοντας πως «μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για μια οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση της περιοχής μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Μανταλόβας:

Ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Εφορία παρεμβαίνει για τη δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού στο Κάστρο, στοχεύοντας :

-στη βελτίωση της αστικής εικόνας της πόλης μας

– στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσα από τις συνέργιες που δημιουργεί ο πολιτισμός και ο τουρισμός

-στην αντιμετώπιση της ανάγκης για προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος μίλησε για μια «άριστη συνεργασία κι ένα κοινό όραμα Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων».

«Η άτυπη συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό παίρνει επίσημο χαρακτήρα με την υπογραφή του Πλαισίου. Επιχειρούμε και προσπαθούμε, για μια μεγάλη παρέμβαση στο Κάστρο που θα αναδείξει συνολικά τον τόπο μας», είπε ο κ. Λιόντος και ως Αντιδήμαρχος έργων κατέληξε με νόημα: «ανυπομονούμε να φτάσουμε και στο τεχνικό κομμάτι ώστε ο σχεδιασμοί να γίνουν πράξη».

[Πηγή: neoiagones.gr]