image description

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και την πρεμιέρα για τη νέα ραδιοφωνική σεζόν της εκπομπής “Στενό Μαρκάρισμα” ο πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ, πρόεδρος των εθνικών μας ομάδων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, Κώστας Βρακάς.

Ο κ. Βρακάς μίλησε στον Μάκη Καραντωνίου για την εικόνα της Εθνικής ομάδας, την επιλογή του Φαν’τ Σχιπ στον πάγκο, το πλάνο που θα ακολουθήσει η ΕΠΟ για τις Εθνικές, για το τι θα γίνει με τη Super League 2, για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και τις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Γ’ Εθνικής όπως και τα προβλήματα του τοπικού των Ιωαννίνων.

Αναλυτικά:

Για την ανανέωση της Εθνικής ανδρών: «Πραγματοποιείται ένα νέο ξεκίνημα βασισμένο σ’ ένα καινούργιο πλάνο μ’ έναν νέο προπονητή. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει όλες τις Εθνικές ομάδες και όχι μόνο την ανδρών. Προσπαθούμε αυτό να το υποστηρίξουμε όλοι μαζί. Έχει ξεκινήσει από τη βάση που είναι οι Ακαδημίες και το πλάνο αυτό είναι σε εξέλιξη. Κακά τα ψέματα, έχουμε εντοπίσει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δυστυχώς δεν κάνει βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε πως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και πρέπει κι εμείς να καταρτίσουμε ένα πλάνο που θα εξελίξει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, ώστε να εξελιχθούν και οι Εθνικές ομάδες και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την πρόσληψη του κ. Φαν τ’ Σχιπ έχουμε μπει σ’ αυτή τη φιλοσοφία, ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια και ελπίζουμε να συνεχιστεί καλά. Πρέπει να έχουμε όλοι υπομονή, γιατί δεν αλλάζουν αυτά από τη μία μέρα στην άλλη και με μια καλή εμφάνιση δεν μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας».

Για το αν ήταν προσωπική του επιλογή ο νέος Ομοσπονδιακός τεχνικός: «Ήταν επιλογή της Επιτροπής Εθνικών ομάδων, δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Ήταν πρόταση της επιτροπής στην οποία συμμετέχω και από εκεί και πέρα ήταν μια επιλογή βασισμένη στη λογική να μην πάρουμε έναν προπονητή όνομα σε προχωρημένη ηλικία που δεν θα είχε την απαιτούμενη ενέργεια. Δεν θα είχε αποτέλεσμα αυτό και το δοκιμάσαμε άλλωστε και στο παρελθόν. Είπαμε ότι έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό. Κινούμαστε σ’ αυτή τη λογική πλέον, ώστε να φτιάξουμε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και να δείξουμε ότι μπορεί να παίξει και ποδόσφαιρο η Εθνική ομάδα. Υπάρχει ποιότητα, απλά πρέπει να την εξελίξουμε για να δούμε καλύτερες μέρες. Θα δείξει το μέλλον».

Για την αμφισβήτηση που υπάρχει συνήθως γρήγορα στο πρόσωπο ενός προπονητή στην Ελλάδα: «Δεν έχουμε μάθει ως λαός να έχουμε υπομονή και να υποστηρίζουμε ένα πλάνο που χρειάζεται χρόνο για να παραχθούν αποτελέσματα.   Έχουμε μάθει στα γρήγορα αποτελέσματα. Δεν γίνεται αυτό πλέον. Με τα ψέματα σε καμία πτυχή της ζωής δεν μπορείς πλέον στις μέρες να βασιστείς και να πεις ότι πολύ γρήγορα θα έχω αποτελέσματα. Πρέπει να το παλέψεις, να φτιάξεις ένα πλάνο, να το υποστηρίξεις και αυτό σημαίνει υπομονή και δεν πρέπει να απογοητεύεσαι ή να ενθουσιάζεσαι με γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό είναι το μυστικό. Σαν Έλληνες το έχουμε αυτό, να ενθουσιαζόμαστε ή να απογοητευόμαστε γρήγορα. Πρέπει να δείξουμε υπομονή για να χτιστεί κάτι καινούργιο που θα μας αρέσει».

Για την πειθαρχία από πλευράς προπονητή με αφορμή τον αποκλεισμό του Φετφατζίδη στο ματς με την Ιταλία: «Ήταν ένα μικρό πειθαρχικό παράπτωμα, απλά μπαίνουν κάποιοι κανόνες. Πάντα υπήρχαν, απλά τώρα τηρούνται. Ο προπονητής προσπαθεί με τη σειρά του να περάσει κάποιους κανόνες. Δεν αποκλείεται κανένας. Όταν θα βλέπει προσπάθεια από τους παίκτες και ότι βλέπουν την Εθνική όπως πρέπει να τη βλέπουν δεν θα διστάσει να βάλει και παιδιά 20 ετών. Αυτό σημαίνει ότι δεν κοιτάει ούτε ονόματα ούτε ηλικίες. Θα παίζουν εκείνοι που κρίνει ο προπονητής. Αυτό επιτάσσει και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να μείνουμε στη λογική ότι κάποτε πήραμε το ευρωπαϊκό παίζοντας άμυνα. Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να παίζουμε και ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η ουσία. Πρέπει να αντεπεξέλθουμε στον τρόπο που εξελίσσεται το ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται διαφορετικά να πάμε με τη λογική ότι εμείς ξέρουμε να παίζουμε άμυνα. Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία».

Για το αν υπάρχει σκέψη αλλαγής έδρας της Εθνικής: «Το ματς με τη Φινλανδία θα γίνει κι αυτό στο ΟΑΚΑ. Από εκεί και πέρα το σίγουρο είναι ότι θα αποκεντρωθεί. Είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να παίξει και στην Κρήτη».

Για την εικόνα της Εθνικής που έτρεχε και μάρκαρε ως το 90’: «Είδαμε μια άλλη νοοτροπία, η οποία θέλουμε να γίνει κανόνας και να μην είναι για 1-2 αγωνιστικές. Και με την Ιταλία αντεπεξήλθαμε πολύ καλά πιστεύω. Άλλης δυσκολίας αυτό το παιχνίδι, επομένως και διαφορετική προσέγγιση, αλλά καλή προσέγγιση. Λίγη τύχη ήθελε εκεί, αν είχαμε προηγηθεί θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Για τη Super League 2 και τις ενέργειες της ΕΠΟ: «Αποφασίστηκε στο τελευταίο Δ.Σ. να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ο κ. Γραμμένος με τους προέδρους της Super League 1 και 2 για να υπάρξουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Νομίζω ότι βρίσκονται σε κάποιες διαβουλεύσεις. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μία εξέλιξη. Δεν νομίζω όμως ότι προλαβαίνει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα αυτό το Σαββατοκύριακο. Η διαφορά είναι πολύ μικρή και πιστεύω θα καλυφθεί, ώστε την επόμενη εβδομάδα να έχουμε πρωτάθλημα».

Για τα όσα γράφτηκαν ότι πρέπει ο πρόεδρος της ΕΠΟ να κατέχει αμισθί τη θέση: «Ο μισθός του προέδρου δεν έχει να κάνει με το κράτος, είναι από έσοδα της Ομοσπονδίας. Γενικώς δεν υπάρχει καμία επιχορήγηση προς το ποδόσφαιρο και αυτό που προσπαθούμε είναι να υπάρξει προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν ασχολείται κανένας με τα σωματεία. Υπάρχουν κάποιες επαφές με τον κ. Αυγενάκη να δρομολογηθεί μία ενίσχυση προς τα ερασιτεχνικά σωματεία. Είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί και παλιότερα ο κ. Αυγενάκης το είχε δει θετικά, πόσο μάλλον τώρα που είναι και σε μια θέση ευθύνης».

Για το αν έχει χάσει σε ποιότητα το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουμε πλέον μόνο μία ομάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τον Ολυμπιακό: «Έχουμε μείνει πίσω σε πάρα πολλά πράγματα, όπως εγκαταστάσεων, φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Το χειρότερο είναι αυτός ο ‘πόλεμος’ μεταξύ των μεγάλων ΠΑΕ. Μας κρατάει πίσω. Πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να συνεργαστούν σε βασικούς άξονες για να εξελιχθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και από εκεί και πέρα η αντιπαλότητα ας είναι ποδοσφαιρική και μόνο μέσα στο γήπεδο. Όλοι οι μηχανισμοί είναι πλέον τόσο ελεγχόμενοι από τη FIFA και την UEFA που δεν μπορεί να μπει ‘δάκτυλος’ ούτε στο κομμάτι της διαιτησίας όπως πιθανόν να γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ούτε στο δικαστικό κομμάτι ούτε πουθενά. Επομένως, όλα αυτά έχουν ξεκαθαρίσει. Ας καταλάβουν οι μεγάλοι ότι πρέπει να συνεργαστούν όπου μπορούν, ώστε να εξελιχθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο κι αυτό θα είναι προς όφελος των ίδιων των ΠΑΕ. Θα γίνουν καλύτερες, θα πηγαίνουν καλύτερα, θα είναι πιο ανταγωνιστικές, θα κοιτάνε πως θα προοδεύσουν, θα κοιτάξουν τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί κοιτάμε την Εθνική ομάδα και παίζουν 2-3 παίκτες μόνο στις ελληνικές ομάδες. Να κοιτάξουν τους νέους ποδοσφαιριστές να μπορέσουν να τους εξελίξουν, γιατί θα μπορέσουν να τους πουλήσουν κιόλας και να γίνει η Ελλάδα βιτρίνα και αυτό θα δημιουργήσει έσοδα για τις ομάδες. Δεν θα ψάχνουν μόνο το τηλεοπτικό συμβόλαιο για να επιβιώνουν, αλλά θα έχουν και εναλλακτικούς τρόπους εσόδων κι αυτό θα γίνει μόνο αν ασχοληθούν πραγματικά με το ποδόσφαιρο, αλλιώς θα είμαστε και ακόμα χειρότερα.

Δεν γίνεται για παράδειγμα στη Super League 2 να θέλουν έσοδα από τα τηλεοπτικά μόνο και από την άλλη να ζητάνε να έχουν 6-7 ξένους. Το ένα δεν κολλάει με το άλλο. Ας ασχοληθούν με τις υποδομές και τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Έτσι κάνουν όλες οι ομάδες στο εξωτερικό».

Για τη Γ’ Εθνική: «Είναι σαν τη Δ’ Εθνική, απλά ονομάζεται Γ’ Εθνική. Ερασιτεχνικές είναι οι ομάδες. Είναι μια καλή κατηγορία για το ερασιτεχνικό».

Για τις δυσκολίες των ομάδων του Νομού να διατηρηθούν στη Γ’ Εθνική, με επακόλουθο όταν πέφτουν να αποδυναμώνονται ή και να χάνονται, όπως τα Σερβιανά και η Κρανούλα αντίστοιχα: «Οι ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι παράγοντες, όταν ανεβαίνουν οι ομάδες τα έξοδα αυξάνονται  όσα μαζεμένα κι αν είναι. Πρέπει να υπάρχουν περισσότερες βοήθειες προς τα σωματεία από περισσότερους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Άλλο το τοπικό που αντεπεξέρχεσαι με 6-7 χιλιάδες ευρώ και όλο η Γ’ Εθνική που τα έξοδα φτάνουν τουλάχιστον στα 50-60 χιλιάρικα. Απαιτείται καλύτερη οργάνωση γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν τα προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάμε για παράγοντες χωρίς έσοδα που δεν επωφελούνται και ασχολούνται με το ποδόσφαιρο επειδή το αγαπάνε, αλλά δεν μπορούν να ματώνουν για πάντα».

Για το αν θα μπορούσαν να έχουν μία συνεργασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα αυτές οι ομάδες:  «Θα βοηθούσε πολύ τον ΠΑΣ Γιάννινα τον ίδιο αυτό. Κάποια παιδιά που φεύγουν από την Κ19 επειδή δεν είναι έτοιμοι ακόμα για τη μεγάλη ομάδα, θα μπορούσε να συνεργαστεί και χωρίς πολλά έξοδα. Θα μπορούσε η συνεργασία να λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο για τα παιδιά.  Τα παιδιά θα έπαιρναν συμμετοχές και όποιος ξεχώριζε θα μπορούσε να επιστρέφει στη μεγάλη ομάδα».

Για τη βοήθεια της ΕΠΣΗΠ προς τα ερασιτεχνικά σωματεία: «Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, γιατί τα έσοδα τα δικά μας είναι ουσιαστικά διαχείριση των εξόδων. Πάντως η Ανατολή κάνει μια καλή προσπάθεια, αλλά είναι και λίγο άτυχη αγωνιστικά. Μόλις έρθει ένα θετικό αποτέλεσμα θα αλλάξει και η ψυχολογία».

Για τις προδιαγραφές των γηπέδων στο ερασιτεχνικό που θα πρέπει να νομιμοποιηθούν αποδυτήρια, περιφράξεις κτλ: «Αυτό το θέμα το αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα. Υποτίθεται ότι έχει βγει κι ένα κονδύλιο που θα μοιραστεί στους Δήμους για να προχωρήσουν τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Το θέμα είναι ότι και τα χρήματα να έχεις, δεν είναι εύκολο να γίνουν όλα τα πράγματα μαζί. Υπάρχουν αποδυτήρια χωρίς άδειες, μηχανικοί δεν υπογράφουν να δοθούν προς χρήση και λόγω δυσκολιών δίνονται αναβολές κάθε χρόνο, αλλά απλά πετάει το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Αυτά πρέπει κάποια στιγμή να λυθούν.

Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να φτιάξουμε τα δύο δικά μας γήπεδα ως Ένωση. Το καινούργιο με την Περιφέρεια και τον κ. Καχριμάνη προχωράει αν και κάπου κολλήσαμε σε κάποια θέματα που δεν θέλω να τα αναφέρω. Στο παλιό θα αλλάξουμε τον τάπητα. Με την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εγκριθεί το κονδύλιο και θέλουμε να κάνουμε μία συνάντηση με την καινούργια δημοτική αρχή να δούμε που κόλλησε και αυτό, γιατί δυστυχώς υπάρχει και γραφειοκρατία και όταν έχουμε εκλογές αλλάζουν και οι χρόνοι. Ας ελπίσουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη σεζόν.

Γενικότερα για τα γήπεδα στον Νομό κινήσαμε μια διαδικασία, πιέσαμε τους Δήμους και έγιναν κάποια περιφερειακά γήπεδα για να αλλάξουμε επίπεδο σε θέμα εγκαταστάσεων».

Για τις αποχωρήσεις ομάδων που παρατηρήθηκαν φέτος: «Υπάρχουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι παράγοντες ματώνουν οικονομικά, κουράζονται, χρειάζεται μία ανανέωση για να βοηθιούνται οι παλιοί. Επί της ουσίας δεν είχαμε τόσες πολλές αποχωρήσεις, θεωρώ ότι ήταν συγκυριακό, αλλά θα δείξει. Όταν μιλάμε για χωριά προκύπτουν δυσκολίες, υπάρχουν και κάποιες τοπικές γκρίνιες, προσωπικά θέματα κτλ».

Για τις μεταγραφές ερασιτεχνών ως τα τέλη Οκτώβρη και αν βοηθάει αυτή η μεγάλη διάρκεια τις ομάδες: «Δεν βοηθάει αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα γιατί είναι θέμα ΕΠΟ. Είχαμε προτείνει να πάει το πολύ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αλλάζουν πολύ τα ρόστερ και δημιουργούνται προβλήματα στις ομάδες. Τα έχουμε εντοπίσει αυτά τα προβλήματα.

Του χρόνου θα μειώσουμε τις ομάδες στη Β’ θα πάμε σε 14 και του χρόνου θα είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Θα δούμε και τις συμμετοχές στη Γ’ του χρόνου, αλλά αν γίνει ένας όμιλος ίσως αυξηθούν τα έξοδα των μετακινήσεων. Θα το δούμε αυτό».

Για την κάρτα υγείας: «Πολύ σημαντική και ευτυχώς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, όλες οι ομάδες ήταν έτοιμες στην αρχή του πρωταθλήματος.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης από το 21ο λεπτό και μετά: