Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «Rio 2016» και της συνεργασίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Επιστημονικό Τμήμα «Αθλητικής Φυσικοθεραπείας» διοργάνωσε για πρώτη φορά Επιστημονική Ημερίδα Αθλητικής Φυσικοθεραπείας με θέμα: «Αθλητικοί Τραυματισμοί. Πρόληψη, Αποκατάσταση και Κριτήρια Επανένταξης».

Ανάμεσα στους εισηγητές της ημερίδας ήταν και ο φυσικοθεραπευτής της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Φίλιππος Σκόρδος που ανέπτυξε το θέμα “Μυικές κακώσεις στους αθλητές υψηλών επιδόσεων”, ενώ στο πλαίσιο της ημερίδας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και κάποια πρωτόκολλα της θεραπείας INDIBA activ, που εφαρμόζει και στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα, με θετικά αποτελέσματα, καθώς επιστρέφουν πολύ γρήγορα από μυικούς τραυματισμούς.

Στην ίδια ημερίδα έκανε διάλεξη ο πρώην γιατρός της ΠΑΕ, καθηγητής της ορθοπαιδικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αναστάσιος Γεωργούλης, με θέμα «Η συνδυαστική αξία ορθοπαιδικής ιατρικής και αθλητικής φυσικοθεραπείας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και το Επιστημονικό Τμήμα «Αθλητικής Φυσικοθεραπείας» με το σύνθημα «Όραμα και Προοπτική» σηματοδοτεί την έναρξη μιας προσπάθειας αναβάθμισης, προόδου και συνεχούς ανοδικής πορείας της αθλητικής φυσικοθεραπείας στην χώρα μας. Στόχος είναι ο κοινός διάλογος και η εναρμόνιση της αθλητικής φυσικοθεραπείας με τον υπόλοιπο κόσμο στο ίδιο αντικείμενο διεθνώς και παγκοσμίως.

Προοπτική είναι η ενίσχυση της επιστημονικής ταυτότητας του φυσικοθεραπευτή στην διεπιστημονική αλυσίδα των επαγγελματιών Υγείας και Αθλητισμού με συνεχιζόμενη εκπαίδευση που θα οριοθετήσει τα επιστημονικά προσόντα των φυσικοθεραπευτών, θα ισχυροποιήσει την επαγγελματική τους ταυτότητα και θα εξασφαλίσει την άριστη παροχή πρόληψης και θεραπείας υψηλού επιπέδου.

Στην επιστημονική ημερίδα συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, εξειδικευμένοι Ορθοπεδικοί , Αθλητίατροι και Φυσικοθεραπευτές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα.