image description

Αν το Νησί έχει κάποιο ντέρμπι που μπορεί να βαπτιστεί ως… clasico, καθότι το αποκαλούν είτε North West Derby είτε το ντέρμπι του (δρόμου) Μ62, είναι αυτό ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και το παράδοξο (στη συνείδηση του κόσμου, παγκοσμίως), είναι η ταυτόχρονη απόδοση και στα δύο clubs του τίτλου της «καλύτερης ομάδας που έχει αναδείξει ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο». Κάνοντας μια συνολική σύγκριση τροπαίων η Γιουνάιτεντ προηγείται με 66 έναντι 62 της Λίβερπουλ ενώ σύμφωνα, με το «δόγμα» που καθορίζει το… βάρος της φανέλας, ήτοι την ευρωπαϊκή διάκριση και καταξίωση, οι «κόκκινοι» έχουν την πρωτοκαθεδρία με 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και η Γιουνάιτεντ αντιπαραβάλλει 3,

Το πρώτο του ματς… ever έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου του 1895 (7-1 η Λίβερπουλ!) αλλά η κόντρα (των πόλεων) ξεκίνησε το 1860, όπως αποκαλύφθηκε όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας απόκομμα της εφημερίδας «Stalybridge Reporter» και ανέφερε ότι κόσμος του Λίβερπουλ «πονάει από το αίσθημα ανωτερότητας του Μάντσεστερ, σπαρταράει με την εντύπωση ότι το Μάντσεστερ προπορεύεται».

Το Λίβερπουλ ήταν η μόνη πόλη που αντιστάθηκε στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου για την κατασκευή ενός καναλιού που θα συνέδεε το Μάντσεστερ με την ιρλανδική θάλασσα αλλά ο νόμος πέρασε το 1885 και τα έργα ολοκληρώθηκαν την Πρωτοχρονιά του 1894. Ενα κανάλι μήκους 58 χλμ. Θα άλλαζε μια για πάντα την οικονομία των δύο πόλεων και αναπόφευκτα τις ισορροπίες.

Τα 124 (ή 149) χρόνια έκτοτε και τα 54,5 χιλιόμετρα που χωρίζουν το «Ανφιλντ» από το «Ολντ Τράφορντ» ελάχιστα μείωσαν την αντιπαλότητα δύο ομάδων που μεσουράνησαν σε Αγγλία και Ευρώπη αλλά ουδέποτε… ταυτόχρονα.

Σήμερα, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια το ντέρμπι διεξάγεται με τόσο μεγάλη βαθμολογική διαφορά μεταξύ τους: 15 πόντοι!  Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλες παραδόσεις. Οπως ότι ο Γιούργκεν Κλοπ δεν έχει κερδίσει ποτέ στο «Θέατρο των Ονείρων» ή ότι η Λίβερπουλ δεν έχει κερδίσει ποτέ στην ιστορία της μήνα Οκτώβριο σε αυτό το γήπεδο.

 

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου