image description

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών διοργανώνεται το διήμερο Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις Οργανωτικές Ομάδες των Ursa Trail και Epirus Trail.

H συνάντηση πραγματοποιείται στη συνεδριακή αίθουσα του ΜΕΚΔΕ στο  Μέτσοβο, καθώς η διαδρομή του Ursa Trail που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή, είναι η πρώτη πιστοποιημένη σήμερα στην Ήπειρο.

Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος εκ μέρους της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Epirus Trail κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, για την Πανελλήνια Συνάντηση έχουν δηλωθεί περισσότερες από 130 συμμετοχές, από τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, αλλά και από Ξάνθη, Υμηττό, Αίγινα, Καστοριά, Καρδίτσα, Νέο Μαρμαρά, πεδιάδα Φιλίππων, Αμοργό, Πάρο, Βυτίνα, περιοχές της Πελοποννήσου, Νότιο Πήλιο, Καβάλα, Χαλκιδική κλπ.  Στη Συνάντηση, αναμένεται να παραβρεθεί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων (ERA) Boris Micic.

Στη Πανελλήνια Συνάντηση θα γίνουν εννέα εισηγήσεις και 26 συνολικά παρουσιάσεις πιστοποιημένων και υπό πιστοποίηση μονοπατιών, με την Περιφέρεια Ηπείρου να προβάλλει το δικό της πρόγραμμα για τον πεζοπορικό τουρισμό- που εντάσσεται στο σχεδιασμό της για τον τουρισμό των τεσσάρων εποχών- και  ο οποίος ήδη συναντά μεγάλη ανταπόκριση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού που έχει συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως  είπε  ο κ. Γκαρτζονίκας, η αφορμή για τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Συναντήσεων Μονοπατιών, οφείλεται στη διαπίστωση της ταχύτατης ανάπτυξης του Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα και το πλήθος των υπαίθριων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται κοντά ή παράλληλα με τα μονοπάτια, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλήθος των αγώνων τρεξίματος που διεξάγονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στην Πανελλήνια Συνάντηση είναι και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τις πεζοπορικές διαδρομές, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα.