image description

Ο Αρσέν Βενγκέρ απέκτησε έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ τον Αλβανοελβετό Γκρανίτ Τσάκα από την Μπορούσια Γκλάντμπαχ και επιτέλους πρόσθεσε στην «μηχανή» του, το… γρανάζι που τόσο πολύ έλειπε όλα αυτά τα χρόνια. Γράφει ο Βαγγέλης Δήμας.

Στο άκουσμα ότι ο Τσάκα αποτελεί την τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην Ιστορία της Άρσεναλ, κάποιοι παραξενεύτηκαν. Ο 23χρονος διεθνής μέσος με την εθνική Ελβετίας, δεν είναι σίγουρα μια μεταγραφή που ενθουσιάζει, σαν εκείνη του Εζίλ ή του Σάντσεζ που πραγματοποίησε ο Βενγκέρ πριν κάποια καλοκαίρια, όμως είναι αδιαμφισβήτητα μια μεταγραφή ουσίας. Ένας παίκτης που όλα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, λείπουν τόσο πολύ από την μεσαία γραμμή της ομάδας και δεν τις επιτρέπουν να κατακτήσει τον πολυπόθητο τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ όλα αυτά τα χρόνια.

Τι θα δώσει ο Τσάκα;

Η Άρσεναλ αγωνίστηκε την χρονιά που μας πέρασε στην μεσαία της γραμμή με τον Κοκλέν, τον Ράμσεϊ, τον Καθόρλα (τραυματίστηκε και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς), τον Φλαμινί και τον αποκτηθέντα τον Ιανουάριο, Ελνενί. Πέραν από τον Ράμσεϊ και τον Καθόρλα κανένας από τους υπολοίπους δεν διαθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό  το στοιχείο της εύστοχης πάσας αλλά και την ποιότητα να οργανώσουν το παιχνίδι των «κανονιέρηδων». Ο Καθόρλα μπορεί να διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όμως τα χρόνια περνάνε και δεν είναι σε θέση να αγωνίζεται από Κυριακή σε Τετάρτη, ενώ και οι συχνοί τραυματισμοί του δεν τον καθιστούν παίκτη ώστε να υπολογίζεις σίγουρα στην παρουσία του. Από την άλλη ο Ράμσεϊ ανεβαίνει πιο πολύ στο γήπεδο ώστε να πατήσει την αντίπαλη περιοχή, καθώς ο Βενγκέρ ζητάει από αυτόν πιο πολύ να απειλεί, παρά του «παραδίδει» την μπαγκέτα της οργάνωσης. Κάπου εδώ έρχεται για να κολλήσει… γάντι η μεταγραφή του Γκρανίτ Τσάκα. Ενός ποδοσφαιριστή που διαθέτει εξαιρετικές κοντινές και μακρινές μεταβιβάσεις. Ο Ελβετός είχε ποσοστό επιτυχίας 85% σε περίπου 2.000 πάσες που επιχείρησε αγωνιζόμενος σε 35 παιχνίδια με την Γκλάντμπαχ την αγωνιστική χρονιά που μας πέρασε. Ένας παίκτης που μπορεί εκτός του να μοιράσει την μπάλα με σιγουριά, να αναχαιτίσει αρκετές προσπάθειες των αντιπάλων και να βγάλει ενέργεια με τα συνεχόμενα τρεξίματα του στον χώρο του κέντρου. Επίσης είναι αρκετά «σκληροτράχηλος» και διαθέτει πολύ καλά μακρινά σουτ. Στοιχεία που δεν διαθέτουν οι  πιο… soft Καθόρλα και Ράμσεϊ. Επομένως είναι με λίγα λόγια ένα κράμα μεταξύ των δύο τύπων χαφ που διαθέτει αυτήν την στιγμή ο Βενγκέρ. Από την μια ο Τσάκα έχει τις καλές μεταβιβάσεις και την ποιότητα του Ισπανού και του Ουαλού και ταυτόχρονα τον δυναμισμό και την ενέργεια των Φλαμινί, Κοκλέν και Ελνενί.

 

Ο ρόλος που θα του δώσει ο Βενγκέρ

Ο Τσάκα αναμένεται να είναι ο ένας εκ των δύο βασικών αμυντικών χαφ την νέα χρονιά. Ο ρόλος που θα του δοθεί από τον Βενγκέρ, θα είναι αυτός του «deep lying playmaker».

pinakaki-tsaka

Ο παίκτης δηλαδή που θα βρίσκεται μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς σε ρόλο κόφτη και θα επωμίζεται την οργάνωση του παιχνιδιού από πίσω. Θα μπορεί να δώσει με ακρίβεια την κοντινή πάσα αριστερά, δεξιά και μπροστά και όταν χρειαστεί, να ψάχνει με μακρινή μεταβίβαση στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας τους δύο ακραίους επιθετικούς της ομάδας ή τον σέντερ φορ. Σε αυτήν την Άρσεναλ που ο τρόπος που επιτίθεται είναι συνήθως από τα πλάγια με τους γρήγορους ακραίους χαφ και μπακ, οι πάσες του Τσάκα θα κάνουν την διαφορά. Το γεγονός πως ο Ελβετός θα σουτάρει με αξιώσεις από μακριά όταν προωθείται, θα προσδώσουν στην ομάδα του Λονδίνου ένα στοιχείο που τόσο πολύ έλειπε. Αμυντικά αν υποθέσουμε ότι στα περισσότερα παιχνίδια θα έχει στο πλευρό του είτε τον Ράμσεϊ είτε τον Καθόρλα, θα αναλαμβάνει όλη την «βρώμικη» δουλειά του μαρκαρίσματος, «απελευθερώνοντας» σε μεγάλο βαθμό από αυτό το κομμάτι τον εκάστοτε συμπαίκτη του.

Ο Αρσέν Βενγκέρ όπως δείχνουν όλα τα σημάδια  έκανε μια σπουδαία κίνηση με έναν παίκτη που δεν διέθετε η ομάδα του και που θα αλλάξει την εικόνα στον χώρο του κέντρου. Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί ο Τσάκα στις ομολογουμένως αυξημένες απαιτήσεις του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Αν το κάνει έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει τον παίκτη-βαρόμετρο των «κανονιέρηδων».