image description

Νέο κλειστό ή παλιό και μεταχειρισμένο κλειστό; Στολίδι ή άχρηστο; Θα αλλάξει τα δεδομένα για τον αθλητισμό σάλας στην πόλη ή θα καταχρεώσει ομάδες και Περιφέρεια Ηπείρου; Μπορεί να το συντηρήσει η πόλη ή δεν θα αντέξει κανένας το κόστος; Εφικτή ή όχι η μεταφορά του από το Ελληνικό; Ερωτήματα που απασχολούν πολύ έντονα τους εμπλεκόμενους με την πολιτική και τον αθλητισμό στα Ιωάννινα τις τελευταίες μέρες από τη στιγμή που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης ότι το Υπουργείο αποφάσισε οριστικά την παραχώρησή του στην Ήπειρο. Σίγουρα ένα τόσο μεγάλο κλειστό περίπου 8.000 θέσεων διαμορφώνει ένα πρωτόγνωρο τοπίο και δίνει μια νέα προοπτική και δυναμική ανάπτυξης του αθλητισμού, αλλά και του συνεδριακού τουρισμού. Σε πολιτικό επίπεδο έχουν διατυπωθεί και ενστάσεις για το αν είναι «φαραωνικό» για τα πληθυσμιακά και οικονομικά δεδομένα της περιοχής, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που χαιρετίζουν τη μεταφορά, όπως η Ένωση Ξενοδόχων, η οποία βλέπει ότι μαζί με τη μεταφορά της αίθουσας ξιφασκίας, μπορεί η όλη εγκατάσταση να γίνει ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος και τα Γιάννενα να μπουν οριστικά στον χάρτη του αθλητικού, συνεδριακού και εμπορικού τουρισμού.

Το τελευταίο, όμως, το αφήνουμε αυτήν τη στιγμή κατά μέρος και εστιάζουμε στο πως είδαν την εξαγγελία οι ομάδες μπάσκετ της πόλης, που λογικά θα τραβήξουν και τον περισσότερο κόσμο στις κερκίδες στα αθλητικά γεγονότα και φυσικά θα επωμιστούν κι ένα μέρος από το κόστος συντήρησης.

Ποια, λοιπόν, είναι η άποψη ανθρώπων που ασχολούνται με το μπάσκετ στην πόλη για τη μεταφορά του προκάτ γηπέδου του Ελληνικού;

Καταρχάς απευθυνθήκαμε σε άνθρωπο που γνωρίζει λεπτομέρειες του εγχειρήματος, ο οποίος δεν θέλει στην παρούσα φάση να αναφερθεί το όνομά του. Το πρώτο πράγμα που μας επεσήμανε είναι ότι πριν ειπωθεί οτιδήποτε, πρωτίστως πρέπει να επιτραπεί σε ανθρώπους της Περιφέρειας να μπουν και να δουν σε ποια κατάσταση είναι σήμερα το κλειστό του Ελληνικού, γιατί μέχρι τώρα απαγορευόταν η είσοδος. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αχρησιμοποίητο κλειστό, που έγινε για τους Ολυμπιακούς του 2004, χρησιμοποιήθηκε και μεταγενέστερα από κάποιες ομάδες ως εναλλακτική λύση, αλλά στην ουσία πρόκειται για γήπεδο «του κουτιού», ενδεχομένως όμως με κάποιες συνέπειες της φθοράς του χρόνου και της εγκατάλειψης. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί, για το κατά πόσο υπάρχει όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, σε τι κατάσταση είναι οι κερκίδες, αν υπάρχουν όλοι οι πίνακες, τα χρονόμετρα, οι μπασκέτες, το παρκέ (σ.σ. πιθανόν δεν υπάρχει) κτλ. Να σημειωθεί ότι στα Γιάννενα θα μεταφερθεί μόνο το κάτω διάζωμα που έχει χωρητικότητα γύρω στις 8.000 θέσεις για μπάσκετ και 6.500 θέσεις για χάντμπολ, ενώ υπάρχει και βοηθητικό γήπεδο μπάσκετ με λιγότερες θέσεις.

Αν όλα αυτά είναι ακόμα λειτουργικά θα πρέπει να αναλάβει μελετητής να δει τι ξεμοντάρεται και πως μπορεί να γίνει η μεταφορά του στα Ιωάννινα, αλλά και με τι κόστος. Η τεχνογνωσία για τη μεταφορά υπάρχει και δεν είναι κάτι ανέφικτο. Εκτιμάται δε, ότι το κόστος μεταφοράς θα είναι πολύ μικρότερο από το να φτιαχτεί ένα καινούργιο στον Βοτανικό, που με την πλήρη ανάπλαση που θα γινόταν στο οικοδομικό τετράγωνο με βοηθητικά μπάσκετ, τένις, αποδυτήρια κτλ θα ξεπερνούσε τα 13 εκ. ευρώ.

Όσο για το κόστος συντήρησης, αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να ανησυχεί, όπως μας ανέφερε πολιτικός μηχανικός με τον οποίο συνομιλήσαμε, αφού το γήπεδο μπορεί να αξιοποιηθεί και για συνέδρια, συναυλίες κτλ, ενώ με φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας μπορεί να πέσει κι άλλο το κόστος. Επιπλέον, αν μεταφερθεί και η αίθουσα ξιφασκίας, τότε θα μιλάμε και για μόνιμο εκθεσιακό χώρο, που λύνει ένα ακόμα πρόβλημα που έχει η περιοχή.

Ας εστιάσουμε, όμως, και στην άποψη των ανθρώπων του μπάσκετ στην περιοχή μας, που ομόθυμα τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης, θεωρώντας ότι θα αλλάξει το επίπεδο των αθλημάτων σάλας στην πόλη.

Χρήστος Γεωργίου, αντιπρόεδρος Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα

«Το τι είναι νέο ή παλιό είναι σχετικό. Αλλά γήπεδο 15 χρόνων δεν είναι παλιό. Υπάρχουν τα συν και τα πλην ότι είναι μεγάλο γήπεδο, γιατί μπορεί να είναι μεγάλο το κόστος συντήρησης, αλλά από την άλλη μπορούν να έρθουν και μεγάλες διοργανώσεις. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά ως πόλη πρέπει να έχουμε μεγάλο γήπεδο και θα έρθουν και καλύτερες πορείες για τις ομάδες. Στον ΠΑΣ Γιάννινα το θεωρούμε ως μια μεγάλη ευκαιρία για το μπάσκετ της πόλης μας να πάει πιο ψηλά. Είμαστε θετικοί στο να πάρουμε το κλειστό του Ελληνικού. Το να περιμένουμε κι άλλο ποτέ και πως θα γίνει στον Βοτανικό και αν μας δώσουν τα λεφτά,  δεν θα γίνει τίποτα ποτέ. Άλλωστε οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να ξοδευτούν πάρα πολλά χρήματα. Είναι χρυσή ευκαιρία για την πόλη και μακάρι να προχωρήσει».

Γιώργος Μαστάκας, πρόεδρος γυναικείων ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ του ΠΑΣ Γιάννινα

«Δεν γνωρίζω τα έξοδα του εγχειρήματος, αλλά είναι μια εξαιρετική κίνηση για πολλούς λόγους. Εμείς είμαστε η μοναδική ομάδα στην Α1. Αν το είχα φέτος αυτό το κλειστό θα έπαιρνα πρωτάθλημα! Έχω, όμως, μόνο 360 θέσεις και πουλήσαμε όλα τα διαρκείας. Με ένα μεγαλύτερο κλειστό θα μπορούσα να έχω πιο φθηνά διαρκείας και περισσότερες παροχές στους φιλάθλους.

Το συγκεκριμένο κλειστό το είχα δει ως φίλαθλος και είναι άψογο. Είναι ανοησία να ασχολούμαστε με το αν είναι καινούργιο ή παλιό. Τη θεωρώ εξαιρετική κίνηση αν γίνει, γιατί η κατασκευή του νέου στον Βοτανικό μπορεί να μας πάρει 7-8 χρόνια ακόμα, τη στιγμή που μπορεί να μεταφερθεί ένα άψογο κλειστό σε μηδέν χρόνο ουσιαστικά, σε 1-2 χρόνια μπορούμε να το έχουμε στη διάθεσή μας.

Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω τα κόστη συντήρησης, αλλά εγώ ως γυναικείος ΠΑΣ Γιάννινα μπορώ να καλύψω και τριπλάσια έξοδα με τα έσοδα που υπολογίζω ότι θα έχω. Για παράδειγμα, μπορώ να φέρω ένα διεθνές τουρνουά. Αφού θα έχω το γήπεδο, τότε θα μπορώ και να το κάνω. Ειδικά για τις ομάδες που έχουν υψηλή προοπτική και μπορούν να φέρουν έσοδα, όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα, θεωρώ ότι θα είναι σπουδαίο αν γίνει. Ένα μεγάλο κλειστό είναι το Α και Ω για να αναπτυχθεί ο αθλητισμός σάλας. Άργησε η κίνηση του Περιφερειάρχη, αλλά το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Θα είναι σούπερ και τον ευχαριστούμε αν καταφέρει να το κάνει. Σ’ ένα τέτοιο κλειστό σε 3-4 χρόνια θα δούμε μεγάλη πρόοδο και θα βγουν πολλά ταλέντα, θα υπάρξει τεράστια ανάπτυξη στον αθλητισμό. Τα Γιάννενα δεν είχαν ποτέ τέτοιες εγκαταστάσεις. Δεν μας απασχολεί αν είναι μεταχειρισμένο, δεν υπάρχει καινούργιο ή παλιό. Είναι σαν να χαρίζουν σε κάποιον μία Πόρσε και να λέει δεν θέλω το περσινό μοντέλο, αλλά το φετινό. Θεωρώ ότι παίρνεις ένα άψογο γήπεδο. Και θεωρώ ότι θα βοηθηθούν και τα άλλα αθλήματα όπως το βόλεϊ, το χάντμπολ ή ακόμα και η ενόργανη, το ταε κβο ντο κτλ, γιατί θα μπορούν να κάνουν πολλές διοργανώσεις».

Κώστας Παπαπέτρος μέλος Δ.Σ. του ΑΓΣΙ

«Μακάρι να έρθει, θα είμαστε ευγνώμονες, ένα τέτοιο κλειστό θα είναι ευλογία για τον τόπο και για τις ομάδες. Το θέλουμε πάρα πολύ και μακάρι να έρθει το συντομότερο.

Δεν παίζει ρόλο η παλαιότητα, δεν παθαίνουν κάτι τα σίδερα, είναι αστεία πράγματα το να συζητάμε για παλαιότητα ενός γηπέδου 15 ετών. Είμαστε θετικοί, γιατί συν τοις άλλοις είναι σχετικά άμεσα παραδοτέο και δεν θα περιμένουμε μία 20ετία με τους ρυθμούς που γίνονται τα δημόσια έργα, ενώ δεν μιλάμε μόνο για ένα κλειστό για τις ομάδες, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί και ως εκθεσιακό κέντρο και συναυλιακό κτλ.

Είναι όνειρο για την πόλη και τις ομάδες ένα τόσο μεγάλο κλειστό, γιατί απευθείας και οι ομάδες θα αποκτήσουν άλλες δυνατότητες. Κάποιοι το σκέφτονταν να επενδύσουν στα αθλήματα σάλας, τώρα θα μπορούν. Εμείς ως ΑΓΣΙ ρίχνουμε πολλά χρήματα κάθε χρόνο στο μπάσκετ και δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω με 200 και 300 εισιτήρια. Μ’ ένα μεγάλο κλειστό αυτόματα αλλάζουν τα πράγματα, μπορείς να προσελκύσεις μεγάλους χορηγούς και να έχεις έσοδα από τα εισιτήρια.

Με άπειρους τρόπους μπορεί να επιβιώσει μία τέτοια εγκατάσταση. Μπορούν να γίνουν συνέργειες με την Περιφέρεια κτλ. Πιστεύω ότι όλα τα σωματεία θα είναι υπέρ μιας τέτοιας λύσης και όλος ο κόσμος γενικά, γιατί δεν είναι μόνο το γήπεδο, αλλά θα είναι ένας κλειστός πολυχώρος για τα πάντα που τον έχει ανάγκη η πόλη. Θα είμαστε αρωγοί σε οτιδήποτε μας ζητηθεί και μπορούμε να το προσφέρουμε».

Γιώργος Ζάραγκας, πρόεδρος IBC

«Για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας. Ωστόσο, ό,τι γίνεται με στόχο την ανάπτυξη, είναι θετικό. Δεν είχαμε και τίποτα άλλο στην πόλη μας για να έχουμε συγκρίσεις, πέρα από τα δύο κλειστά των 400 θέσεων. Θα δοθεί σίγουρα η δυνατότητα στην πόλη να γίνουν και μεγαλύτερες διοργανώσεις. Μην είμαστε αρνητικοί αμέσως σε αυτά που ακούμε, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει αμέσως μία αντίδραση χωρίς να ξέρουμε.

Θεωρώ ότι οι ομάδες μπορούν να εξελιχθούν αν έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Πως δηλαδή αντέχει η Πάτρα που έχει 12 κλειστά και ορισμένα αρκετά μεγάλου μεγέθους και δεν αντέχουν τα Γιάννενα; Ας έρθει με το καλό να στηθεί, γιατί θα περάσει χρόνος ώσπου να ξεκινήσει να λειτουργεί, αλλά σίγουρα εμείς δεν είμαστε αρνητικοί. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει ο κόσμος ότι οι ομάδες φτάνουν τώρα να κάνουν προπονήσεις ως τις 12:30 τη νύχτα και ότι τα μικρά παιδιά προπονούνται στα γυμναστήρια των σχολείων που δεν έχουν και τις καλύτερες προδιαγραφές. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα ως πόλη».

Άκης Καλλής, πρόεδρος Σπάρτακου BC

«Όποια ενέργεια γίνεται για το καλό του αθλήματος σίγουρα είναι σημαντική και προς τη θετική κατεύθυνση. Κρατάμε μόνο μία επιφύλαξη, γιατί είναι πολύ μεγάλο για τα Γιάννενα. Οι ομάδες που ασχολούνται επαγγελματικά ίσως να επωμιστούν ένα έξτρα κόστος για να έχουν τέτοιο γήπεδο. Υπάρχουν τα συν και πλην αυτής της υπόθεσης, αλλά το θέμα είναι να μπορέσει να έρθει. Πρόκειται για θετικότατη εξαγγελία, γιατί σε σχετικά σύντομο χρόνο θα υπάρχει ένας ακόμα χώρος για αγώνες και προπονήσεις των ομάδων και θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη του αθλήματος. Είμαστε υπέρ του να έρθει και θα δούμε για τα κόστη τι θα γίνει.

Τώρα, αν κάποιος το θεωρεί παλιό ας βρει ένα πιο καινούργιο. Κάνουμε προπονήσεις στη Λιμνοπούλα του 1974 ή το Μέτσοβο του 1992, θα μας ενοχλήσει ένα κλειστό που είναι του 2004; Μην είμαστε υπερβολικοί. Έχει κόστος, και μόνο εκεί εστιάζουμε, γιατί δεν έχουμε ούτε στο ποδόσφαιρο τόσο μεγάλο γήπεδο. Αν όμως μπορούν να βρεθούν λύσεις, εξυπακούεται ότι είμαστε θετικοί».

Νίκος Ντούγιας, πρόεδρος Θρύλου Ιωαννίνων BC

«Για να θέλει να το φέρει ο κ. Περιφερειάρχης πιθανόν θα έχει προβλέψει και το πιθανό κόστος συντήρησης και μεταφοράς. Από εκεί και πέρα μία τέτοια εγκατάσταση θα αλλάξει τα δεδομένα στην πόλη μας. Τόσο μεγάλο κλειστό δεν έχουν ούτε ομάδες της Α1, αν εξαιρέσουμε τις μεγάλες ομάδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Από τις 400 θέσεις που έχουν τα κλειστά μας τώρα, θα πάμε στις 8.000, οπότε τι να συζητάμε, αλλάζουν όλα τα δεδομένα στην πόλη. Δεν καταλαβαίνω τον αρνητισμό ορισμένων. Επί δεκαετίες παρακαλάγαμε για ένα γήπεδο και το παίρνουμε σχεδόν έτοιμο. Δεν είναι και 50 ετών για να το πεις παλιό, αλλά είναι σχεδόν καινούργιο και ρίχνει το κόστος κατασκευής ενός νέου που θα είναι όμως και μικρότερο. Αν τα καταφέρει και το ολοκληρώσει ο κ. Καχριμάνης θα του πούμε χίλια μπράβο. Ήδη με το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο άλλαξαν αμέσως κάποια πράγματα και είχαμε ανόδους ομάδων, πόσο μάλλον αν η πόλη αποκτήσει ένα τόσο μεγάλο κλειστό».