Ολοκληρώθηκε η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος και τα πρώτα συμπεράσματα είναι ήδη ορατά για την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, χωρίς απαραίτητα να είναι και ασφαλή, τουλάχιστον σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι.

Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη  παρουσιάζει φέτος ένα διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο.  Εξαιρετικά τρεξίματα και στα 90 λεπτά, μπορεί εύκολα να παίζει με τρία διαφορετικά συστήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, «γυρίζει» τα ματς,  εφ όσον «αρνείται» να χάσει και δεν απογοητεύεται με οποιαδήποτε «άσχημη» γι’ αυτή έκβαση,  δημιουργεί πολλές φάσεις στο αντίπαλο τερέν,  αλλά… αδυνατεί να τις «τελειώσει».

Αυτό βέβαια  που πρέπει, πρωτίστως,  να γίνει αντιληπτό, ώστε να μπορεί  να κριθεί δίκαια, είναι η μεγάλη προσπάθεια που φαίνεται ότι καταβάλλεται στην αλλαγή της δομής της ομάδας και στον επαναπροσδιορισμό της,  ώστε οι μεν νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές να προσαρμοσθούν στις υψηλές απαιτήσεις, οι δε παλιοί να μάθουν τι σημαίνει πρωταθλητισμός, μπαίνοντας σε έναν τρόπο παιχνιδιού που δεν έχουν συνηθίσει, αλλά απαιτείται.

Σήμερα, λοιπόν, καλείται ο κόουτς Γιαννίκης και οι  συνεργάτες του, Μπαδήμας, Ντουρουντός, Χριστόπουλος,  να παρουσιάσουν  και παρουσιάζουν,  μια ομάδα όπου πρέπει να καθιερώσει μικρούς ηλικιακά ποδοσφαιριστές,  με ελάχιστη εμπειρία  σε ηγετικούς ρόλους (Νάουμετς), να αναδείξει ταλαντούχους (Λιάσος)  σε κρίσιμα ματς, να  αλλάξει, κάνοντας στροφή 180ο την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδα και συγχρόνως να κάνει πρωταθλητισμό που σύμφωνα με το όνομα του «AJAX» και τις προσδοκίες,  πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει.

Μη διαφεύγει, των όποιων συμπερασμάτων, ότι παίχτες που αποτελούν το ποιοτικό βαρόμετρο,  ακόμη δεν μπόρεσαν να έχουν την απαιτούμενη προσφορά, λόγω τραυματισμών,  όπως οι Κρίζμαν, Κάστρο, Σεργκελασβίλι  αλλά και ο Ελευθεριάδης που πέρσι όσα γκολ σημείωσε  μόνος του με την Παναχαϊκή, πέτυχε όλος(!) ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στη Super League.

Το μεγάλο, βέβαια, ερώτημα  είναι… κατά πόσο όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν και να πραγματοποιηθούν με απόλυτη επιτυχία.

Το φυσιολογικό σε αυτή την περίπτωση, με κυρίαρχο δεδομένο το υπάρχον ρόστερ,  θα ήταν η απαίτηση δημιουργίας φέτος μιας υγιούς καθ’ όλα ομάδας, χωρίς φανερές, τουλάχιστον, βλέψεις  πρωταθλητισμού, ο οποίος θα ήταν καλοδεχούμενος φυσικά αν επιτυγχανόταν,  δίνοντας χρόνο σε όλους αυτούς τους ταλαντούχους  να εξελιχθούν χωρίς άγχος και την επόμενη σεζόν με την ουσιαστική προσθήκη 2-3 έμπειρων  να μπει σε διαδικασία ανόδου.

Αυτό όμως με τις σημερινές συνθήκες θα ήταν πολυτέλεια,  γιατί η ομάδα δεν δείχνει να αντέχει οικονομικά δυο χρονιές στην Super League2. Του χρόνου κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί έστω και αυτά τα αδικαιολογήτως κομμένα κατά το 60% χρήματα της ΕΡΤ, ενώ  και ο κόσμος του ΠΑΣ δεν φαίνεται να δείχνει διάθεση να τη στηρίξει με την παρουσία του στους αγώνες της φετινή χρονιάς, πόσο μάλλον και της επόμενης.

Εν κατακλείδι. Ο φετινός ΠΑΣ είναι μια ομάδα που επαναδημιουργείται, εξελίσσεται και θέλει στήριξη τόσο διοικητική όσο και οπαδική ώστε να πετύχει .

Ο βαθμός δυσκολίας επίτευξης του στόχου της πρώτης θέσης είναι μεγάλος και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν ότι ο κύριος αντίπαλος, ο Απόλλων Σμύρνης, δείχνει να μην έχει κανένα από τα προβλήματα που απασχολούν τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και κατ’ επέκταση  τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας. Αυτό του δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Φυσικά υπάρχει και η δεύτερη θέση των μπαράζ, αλλά επ’ ουδενί δεν πρέπει να είναι αυτή ο πρωτεύον στόχος.

Υ.Γ. Δευτέρα – Παρασκευή αγωνίζεται ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ σύμφωνα με τα τηλεοπτικά συμφέροντα. Το αν έχει χρόνο να κάνει σωστή αποθεραπεία η ομάδα για τον επόμενο αγώνα ουδόλως απασχολεί.

Υ.Γ.2 Καλή ομάδα παρουσίασε ο Εργοτέλης με τον συμπαθή στα Γιάννινα κόουτς Ταουσιάνη, έχοντας στις τάξεις του τουλάχιστον δυο ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν άνετα να αγωνίζονται στην Super League 1. Γνώριζε, σαν άμεσος συνεργάτης του Πετράκη, τα ατομικά αγωνιστικά μειονεκτήματα κάποιων ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και σε αυτά «χτύπησε» και…τα ανέδειξε. Ευτυχώς για τον AJAX  λειτούργησε για μια ακόμη φορά η ομάδα στο σύνολό της  κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Υ.Γ.3 Απογοητευτική η παρουσία του κόσμου στον αγώνα με τον Εργοτέλη. Η τηλεόραση, η Δευτέρα, η κατηγορία, η απογοήτευση,  η τιμή του εισιτηρίου,  είναι παράγοντες που επηρεάζουν  την προσέλευση. Η έδρα όμως είναι παραδοσιακά «όπλο» για τον ΠΑΣ και είναι κρίμα να απαξιωθεί η δυναμική της. Διοίκηση και κόσμος θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί μια «επανεκκίνηση».

*(Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΥΤΣΑΣ κοντά σας μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18:00 και σε νέα εκπομπή από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη βράδυ στις 22:00 με τον Νίκο Κασιούμη από τη συχνότητα του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3)