image description

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Σχολή Επιστημών Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (μέλος της Π.Ο.Ε.Σ.Υ.) οργανώνουν για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 τα «Μικρά Σεμινάρια» Ελληνικής Γλώσσας, Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα γλώσσας και επικοινωνίας, το οποίο ξεκίνησε το 2013 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (με τον τίτλο τότε «Μικρά Σεμινάρια» Γραμματικής και Ορθογραφίας)  και πραγματοποιήθηκε για δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Το 2017 το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και διεξήχθη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα και στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., με εγκωμιαστικές κριτικές.

Φέτος, το πρόγραμμα επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με συνδιοργανωτές το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων. Επιστημονική υπεύθυνη των Μικρών Σεμιναρίων όλων των ετών είναι η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Π.Τ.Ν. και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», θεσμό με τον οποίο συνδέεται και το παρόν πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020, με προοπτική να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες στην Πάτρα και στο Ηράκλειο. Απευθύνεται στα μέλη της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, σε εν ενεργεία δημοσιογράφους, αλλά και στους παλαίμαχους ανθρώπους του τύπου, καθώς και σε φοιτητές ή απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων Δημοσιογραφίας και ΙΕΚ. Επίσης, μπορούν να το παρακολουθήσουν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Τ.Ν. αλλά και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα ενδιαφέροντα των οποίων αφορούν στην ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και άλλα ΑΕΙ, καθώς και διευθυντικά στελέχη από τον χώρο του Τύπου, τόσο μέλη της Ένωσης Συντακτών, όσο και εκτός αυτής. Συμμετοχή θα έχουν και δημοσιογράφοι από μεγάλα ομογενειακά ενημερωτικά μέσα της Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Τα «Μικρά Σεμινάρια» θα έχουν εργαστηριακή μορφή, ενώ θα περιλαμβάνουν διαλέξεις για τα ποικίλα «λάθη» (ορθογραφικά, αναγνωστικά, ακουστικά, αρθρωτικά λάθη, «δικαιολογημένα λάθη», αλλά και λάθη κατανόησης και καταστάσεως επικοινωνίας) στο επίπεδο της δημόσιας σφαίρας του δημοσιογραφικού λόγου, που ασκεί έντονο παιδευτικό ρόλο στα πολυσχιδή ακροατήριά του. Θα εστιάσουν στις σύγχρονες χρήσεις της ελληνικής γλώσσας και τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής, στις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την οργάνωση ενός κειμένου, αλλά και στις παρεκκλίσεις από τη νόρμα.  Θα θέσουν όμως και ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των ΜΜΕ στον λόγο των αποδεκτών, την πιθανή μετεξέλιξη ή και παγίωση των σύγχρονων «λαθών» σε μελλοντικούς «κανόνες», και τη σχέση των γλωσσικών αποκλίσεων στον δημοσιογραφικό λόγο με την ιδεολογία και τη ρητορική επιλογή.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα θα προσφερθεί δωρεάν στους συμμετέχοντες και θα διεξάγεται στην αίθουσα σεμιναρίων του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (1ος όροφος) στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Για τα «Μικρά Σεμινάρια» θα δοθεί προσεχώς συνέντευξη τύπου, ενώ προγραμματίζεται και εναρκτήρια εκδήλωση, ανοικτή στο κοινό των Ιωαννίνων, σε συνδιοργάνωση με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου.

*Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, nitsi@uoi.gr και τον δημοσιογράφο κ. Φιλήμονα Καραμήτσο, [email protected].