image description

Για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την εδραίωση της  Ηπείρου ως ιδανικό προορισμό τεσσάρων εποχών,  έδωσε έντονο το παρών της  στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η φετινή πρόταση της Περιφέρειας, εστιάστηκε στα πεζοπορικά μονοπάτια, ως δρόμους πολιτισμού για την τουριστική ανάπτυξη, που παρουσιάστηκε σε στοχευμένο κοινό, από τον επικεφαλής της αποστολής Περιφερειακό Σύμβουλο και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού κ. Ηλία Γκαρτζονίκα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τόσο από Ελληνικά τουριστικά γραφεία, όσο και από τουριστικούς πράκτορες πολλών χωρών της Ευρώπης στις B2B συναντήσεις που έγιναν με επιχειρηματίες τουρισμού της Ηπείρου, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για συνάψεις συμφωνιών συνεργασίας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας,  πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες και παράγοντες,  ενώ με συνεντεύξεις του σε Μ.Μ.Ε. εστίασε στο γεγονός πως η Ήπειρος αποτελεί πλέον έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, καλύπτοντας ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Σε δήλωσή του δε, τόνισε και τα εξής:   «Το μυστικό της επιτυχίας είναι η συλλογική προσπάθεια. Όταν επιχειρούμε όλοι μαζί, ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση του τουρισμού κι αυτό το εισπράττουμε τα τελευταία χρόνια”.

Το σχεδιασμό και τους στόχους της Περιφέρειας για την ανάδειξη και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ανέπτυξε   ο Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας.  Αναφέρθηκε στη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο, που οφείλεται στη βελτίωση των υποδομών και στη στοχευμένη τουριστική προβολή της Περιφέρειας με τη συνεργασία και άλλων φορέων και συνέχισε με αναφορές στον Εναλλακτικό τουρισμό, λέγοντας και τα εξής:  «Η Ήπειρος πρόκειται για έναν τόπο όπου ο Εναλλακτικός Τουρισμός βρίσκει, ίσως, τις περισσότερες εφαρμογές του στη χώρα μας, αφού αναπτύσσεται σε ένα πανέμορφο πεδίο από τη θάλασσα ως τα ψηλά βουνά. Σε αυτόν, ξεχωριστή θέση κατέχει ο πεζοπορικός τουρισμός και η υλοποίηση του οράματος ανάδειξης- αξιοποίησης του δικτύου των παραδοσιακών μονοπατιών που, ως δρόμοι της παλιάς εποχής, αποτελούν σήμερα μια πρώτης τάξεως «οδό» για την γνωριμία του παγκόσμιου Επισκέπτη με τον Πολιτισμό, το Θρύλο και την Ιστορία της Ηπείρου. Αυτός ο τύπος του Ταξιδευτή είναι και ο στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο τύπος του Ταξιδευτή, που αναζητά το ποιοτικό βάρος σε ό,τι γνωρίζει και συναντά ώστε να νοιώσει για λίγο μέρος του τόπου και όχι περαστικός από εκεί».

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν οι Δήμοι Αρταίων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων, Σουλίου, επιχειρηματίες και σύλλογοι του τουριστικού κλάδου από όλες τις περιφερειακές ενότητες, επιμελητήρια και τοπικοί φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφέρειας για μια συλλογική προσπάθεια προώθησης και προβολής της Ηπείρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση για τα μονοπάτια, παραβρέθηκαν ταξιδιωτικοί πράκτορες, διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για τουριστικά θέματα, ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης  κ.α. Από το περίπτερο της Περιφέρειας στο τριήμερο της Έκθεσης (8- 10 Νοεμβρίου) πέρασε και ενημερώθηκε πλήθος επισκεπτών, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, βουλευτές κ.α. Σε όλους προσφέρθηκαν τοπικά ηπειρωτικά προϊόντα, ενώ πρόγραμμα με Ηπειρωτικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς παρουσίασε με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο το χορευτικό του Συλλόγου «Κωστηλάτα».