Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηπείρου και μέλος της επιτροπής Εθνικών ομάδων στην ΕΠΟ, Κώστας Βρακάς, στην εκπομπή «Νυχτερινή Έφοδος» με τους Αλέκο Καρύτσα και Νίκο Κασιούμη. Αρκετά τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τόσο τα γηπεδικά προβλήματα μιας και έχουν «κολλήσει» τα δύο γήπεδα της ΕΠΣΗΠ, όσο και θέματα επιβίωσης των ερασιτεχνικών ομάδων, ενώ για τη νέα εποχή της Εθνικής ο κ. Βρακάς τόνισε ότι ο στόχος με τον Φαν Σιπ και το επιτελείο του είναι να δημιουργηθεί ένα μακροχρόνιο πλάνο πάνω στο οποίο θα δουλεύουν Ακαδημίες και Εθνικές, ώστε να βελτιωθεί και να εξελιχθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Έλληνας ποδοσφαιριστής, κάτι που απαιτεί όμως και την κινητοποίηση όλων των ομάδων που μέχρι τώρα δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις Ακαδημίες τους.

Αναλυτικά στα πιο βασικά σημεία της συνέντευξης ο κ. Βρακάς είπε:

Για το που έχουν κολλήσει οι διαδικασίες να γίνουν τα 4 γήπεδα που είχε υποσχεθεί όταν έγινε πρόεδρος της Ένωσης: «Είχαμε πάει στον κ. Τασούλα τότε και με έτοιμους φακέλους για τα 4 γήπεδα που ήταν στον πυρήνα της πόλης, αλλά μείναμε με τους φακέλους στο… χέρι, γιατί όταν είναι να κάτι να γίνει σ’ αυτήν τη χώρα προκηρύσσονται εκλογές. Πάλι καλά που είχαν ανοίξει κάποιοι κωδικοί χρηματοδότησης μετά από εκείνες τις συναντήσεις και έγινε μετέπειτα το γήπεδο της Λιμνοπούλας όταν βρέθηκαν τα λεφτά από έναν από τους κωδικούς που είχαμε ανοίξει τότε. Γενικώς τα γήπεδα είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσες δυσκολίες έχουμε βρει. Ήμασταν η μοναδική Ένωση που διοργανώναμε πρωταθλήματα σε ξηρά γήπεδα πριν αναλάβουμε τη διοίκηση και θέλαμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση.

Είμαστε σε αναμονή εδώ και ένα χρόνο με τον Δήμο Ιωαννιτών που είχε βγάλει ένα κονδύλιο 200.000 ευρώ για να αλλάξει ο τάπητας στο πλαστικό της Ένωσης και άλλα 200.000 ευρώ έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια για να γίνει το δεύτερο πλαστικό σ’ έναν χώρο που πήραμε μόνοι μας, ρίξαμε το πρώτο υπόστρωμα και ελπίζουμε να το ολοκληρώσουμε με τη βοήθεια της Περιφέρειας.

Ήρθαμε επίσης σε επαφή με Δήμους και ομάδες να πιέσουμε να φτιαχτούν γήπεδα περιφερειακά της πόλης και φέτος για πρώτη φορά δεν έχουμε αγώνες σε ξηρά γήπεδα σε καμία κατηγορία. Και στα Καρδαμήτσια με δικιά μας μελέτη θέλουμε να φτιάξουμε σε συνεργασία με τον Δήμο το γήπεδο εκεί με πλαστικό τάπητα.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μας αφορά όλους. Ακόμα και οι προσπάθειες να έρθει το προκάτ γήπεδο του Ελληνικού είναι σημαντικό. Μακάρι να κάνουμε πράγματα για την πόλη».

Για το αν αντέχουμε να έχουμε τόσες ερασιτεχνικές ομάδες ή ομάδες που κάνουν πορείες πρωταθλητισμού τη μία χρονιά και στη συνέχεια εξοντώνονται οικονομικά και διαλύονται: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά για ‘μενα αν υπάρχει ένα χωριό που μπορεί να συντηρήσει την ομάδα του και να βρίσκονται οι άνθρωποι και να ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικό και ας μην έχουν βλέψεις για μεγάλα πράγματα.

Επί της ουσίας φέτος είχαμε 4-5 ομάδες που δεν κατέβηκαν φέτος στα πρωταθλήματα της Ένωσης και είναι φυσιολογικό όταν δεν ανακυκλώνονται οι παράγοντες αλλά είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι και κάπου κουράζονται. Με προσωπικό και επαγγελματικό κόστος ‘ματώνουν’ οικονομικά αυτοί οι άνθρωποι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των σωματείων βρίσκει κάποιους πόρους να μην ξοδεύονται πολύ μεγάλα ποσά, οπότε καταφέρνει και επιβιώνει. Μην ξεχνάτε ότι τα σωματεία έχουν πάνω από 10 χρόνια να πάρουν χρήματα από την Πολιτεία».

Για τις ομάδες προεπιλογής Εθνικών ομάδων της ΕΠΣΗΠ: «Επί της ουσίας οι περισσότεροι προέρχονται από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Όταν δημιουργείται η Κ15 του ΠΑΣ είναι παιδιά που έχουν ξεχωρίσει από την περιοχή μας. Είναι μία άτυπη συνεργασία, αλλά θεωρώ ότι ο ΠΑΣ θα έπρεπε να κάνει μια πιο εποικοδομητική συνεργασία σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν τα παιδιά φεύγουν από την Κ19 και δεν μπορούν να πάνε απευθείας στη μεγάλη ομάδα, τουλάχιστον να υπάρχει το ενδιάμεσο σκαλοπάτι της εκάστοτε ομάδας Γ’ Εθνικής που έχουμε. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, αν υπήρχε μία επίσημη συνεργασία με ομάδα της περιοχής που να στηρίζεται από τον ΠΑΣ Γιάννινα, να έχει δικό του προπονητή κτλ, τότε τα παιδιά θα επέλεγαν να συνεχίσουν εκεί, αντί να φύγουν από τα Γιάννενα. Σε συνεργασία και με παράγοντες, όπως τα παιδιά της Ανατολής που τα γνωρίζω, θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συνεργασία. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη δαπάνη. Αρκεί να υπάρχει όραμα και τα χρήματα βρίσκονται. Θα μπορούσε δηλαδή ο ΠΑΣ να έχει 6-7 παιδιά να τα προετοιμάζει για πιο πάνω, όπως στο εξωτερικό που έχουν τις ομάδες Β’».

Ο κ. Βρακάς είναι και μέλος και της επιτροπής εθνικών ομάδων στην ΕΠΟ και ρωτήθηκε για τα κριτήρια επιλογής του κ. Φαν Σιπ: «Πως θα κριθεί κάποιος αν είναι στον ποδοσφαιρικό χάρτη; Από το αν έχει μεγάλο όνομα; Ήμουν σε όλη τη διαδικασία του να βρεθεί ο προπονητής. Είχε δουλέψει και στις υποδομές του Άγιαξ, ήταν βοηθός στην Εθνική Ολλανδίας, πήγε στη Μελβούρνη και ήταν σε ομάδα που ήταν στο δίκτυο της Μάντσεστερ Σίτι. Όταν θες να βρεις έναν προπονητή πας σε κάτι που έχει το πακέτο, αλλά του έλειπε το όνομα ή οι επιτυχίες. Από την άλλη κάποιος με μεγαλύτερο όνομα μπορεί να ήταν κορεσμένος ή να ήταν ένα πολύ υψηλό βαλάντιο για τα δεδομένα μας. Πήγαμε τελικά στο μοντέλο του να “χτίσουμε” για την Εθνική και θα φτιάξουμε κι ένα μακροχρόνιο πλάνο με τον ίδιο και τους συνεργάτες του για να δουλεύουν όλες οι Ακαδημίες σ’ αυτό το πλάνο και μ’ ένα ειδικό ασκησιολόγιο. Έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες του Έλληνα ποδοσφαιριστή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να παίξουμε μόνο άμυνα, αλλά και κάτι διαφορετικό.

Η Εθνική Ελλάδας θα πρέπει να είναι ψηλά, αλλά με τι ποδόσφαιρο; Έχουμε να επιδείξουμε κάτι; Έχουμε μία βιτρίνα; Έχουμε ένα από τα πιο απαξιωμένα πρωταθλήματα, έχουμε μεγάλες ομάδες με 2-3 Έλληνες στην ενδεκάδα, έχουμε ίσως τις χειρότερες εγκαταστάσεις στην αναπτυγμένη Ευρώπη, αλλά θέλουμε να έχουμε και μια Εθνική ομάδα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ε, δεν γίνονται όλα χωρίς προεργασία και αλλαγή νοοτροπίας”.

Για τις ποινές σε παράγοντες που δυσφημίζουν το ποδόσφαιρο, οι οποίες ποινές δεν είναι αρκούντως αυστηρές: «Κάποιοι παράγοντες είναι πιο ισχυροί και από την Πολιτεία. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα, όχι μόνο ποδόσφαιρο, αν δεν αλλάξουμε παιδεία».

Για το αν θεωρεί ότι έχει πιθανότητες επιτυχίας ο Φαν Σιπ: «Φταίει το τοξικό περιβάλλον που αποτυγχάνουν όσοι έρχονται. Για τον κ. Φαν Σιπ και τους συνεργάτες του δεν έχω καμία αμφιβολία, μόνος μου φόβος είμαστε εμείς οι ίδιοι. Πρέπει να έχουμε την υπομονή να στηρίξουμε την προσπάθεια. Θα έρθουν και άσχημα αποτελέσματα κι εκεί θα χρειαστεί στήριξη και υπομονή. Από τη στιγμή που μας έδειξε ότι μπορεί να αλλάξει πράγματα θα τον στηρίξουμε να προχωρήσουμε και σ’ άλλες αλλαγές για να εξελίξουμε από πιο μικρές ηλικίες τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, να τον φέρουμε κοντά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αλλά και οι ελληνικές ομάδες πρέπει να στηρίξουν τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, να μην έχουμε 11 ξένους σε μια ενδεκάδα. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να παίζουν από πιο μικρές ηλικίες οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Με μαγικά δεν γίνεται τίποτα, πρέπει ένα ολόκληρο σύστημα να αρχίσει να δουλεύει.

Όπως είπατε είδαμε στην Εθνική νέα παιδιά με όρεξη να τρέχουν. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι ΠΑΕ. Να επενδύσουν και προς τα εκεί. Να έχουν 6-7 έμπειρους, αλλά και 4-5 νέους. Αν δεν ασχοληθούν με τις υποδομές τους οι ομάδες, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Πέρα από τα τηλεοπτικά δεν υπάρχει άλλος σημαντικός οικονομικός πόρος. Άρα πρέπει να φτιάχνουν παίκτες και να τους πουλάνε και έτσι θα έχει και η Εθνική παίκτες να διαλέξει. Όλοι θα βγουν ωφελημένοι και θα ξαναγίνουμε μία από τις μεγάλες δυνάμεις».

Για το προπονητικό κέντρο της Εθνικής και τι μέλλει γενέσθαι όταν φύγει από τον Άγιο Κοσμά: «Είμαι μέλος της επιτροπής της ΕΠΟ που αναζητά κάποιον χώρο και βρήκαμε μια έκταση στα Σπάτα. Πήραμε άδεια από τον Δήμο Αρτέμιδας και Σπάτων να κάνουμε εκεί το νέο “Σπίτι της Εθνικής”, αλλά θέλουμε και τη βοήθεια της Πολιτείας να το ολοκληρώσουμε. Μιλάμε όχι μόνο για τους άνδρες, αλλά για όλες τις Εθνικές ανδρών – γυναικών και όλες τις ηλικίες».

Για την επιλογή της Κρήτης για έδρα της Εθνικής: «Πρέπει να βρούμε καταρχάς μία έδρα που να πληροί τις προδιαγραφές. Για παράδειγμα στα Γιάννενα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το έψαξα πολύ, χρειάζεται πολλές τροποποιήσεις το γήπεδο. Το γήπεδο της Λάρισας που είναι πολύ καλό, είναι μακριά από αεροδρόμιο. Η Αθήνα είναι κορεσμένη και δεν έχουμε την προσέλευση που θα θέλαμε, ενώ στην Κρήτη παλιότερα είχαν έρθει 15-20 χιλιάδες κόσμου, όμως δεν είναι ποδοσφαιρική έδρα, είναι Στάδιο. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα που θα παίξει η Εθνική τα επόμενα παιχνίδια της. Ζητήσαμε να παίξουμε και στο Καραϊσκάκη και στην Τούμπα, αλλά έχουμε άλλα θέματα εκεί».

Για τον ΠΑΣ Γιάννινα και την πορεία του στη Β’ Εθνική: «Θεωρώ ότι σίγουρα θα πρωταγωνιστήσουμε. Σε κάποια παιχνίδια μου άρεσε η ομάδα και σε κάποια άλλα όχι. Είχαμε μεγάλο κενό απ’ όταν ξεκίνησε η προετοιμασία. Είναι ό,τι χειρότερο για το τεχνικό τιμ αυτό. Η προετοιμασία είναι επιστήμη. Στο εξωτερικό δεν ξεφεύγουν ούτε εβδομάδα κι εμείς εδώ κάνουμε προγραμματισμό χωρίς να ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουμε. Πως μπορεί ένας προπονητής να δουλέψει; Πώς να επιλέξει πότε θα είναι η ομάδα σε φόρμα; Δεν ξέρω πότε θα φορμαριστεί, πάντως η ομάδα έχει καλούς ποδοσφαιριστές. Όσον αφορά τον Απόλλωνα, όσα παιχνίδια τον είδα δεν μου άρεσε. Δεν είδα κάτι ιδιαίτερο».

Η συνέντευξη του κ. Βρακά αρχίζει από το1:20’:53’’ του παρακάτω βίντεο